Almanya Baลbakanฤฑ Olaf Scholz, Alman Sanayi Gรผnรผ kapsamฤฑnda dรผzenlenen toplantฤฑda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, Rusya’ya karลฤฑ Batฤฑlฤฑ รผlkelerin yaptฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn Alman ekonomisine ve ลirketlerine zarar verdiฤini ancak bu yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn “รถnemli” olduฤunu sรถyledi.
รlkesinin, Litvanya ve diฤer doฤu mรผttefiklerinin yanฤฑnda gรผรงlรผ ลekilde durduฤunu belirten Scholz, “Bir ลey kesin ki desteฤimize ihtiyacฤฑ olduฤu sรผrece Ukrayna‘ya silah gรถndermeye devam edeceฤiz.” dedi.
Almanya’nฤฑn “enerji dรถnรผลรผmรผnรผ” ileriye taลฤฑmasฤฑ gerektiฤini kaydeden Scholz, Kovid-19’un neden olduฤu ekonomik kriz ve Rusya-Ukrayna savaลฤฑnฤฑn bir sonucu olarak, yenilenebilir enerjilerin kullanฤฑmฤฑnฤฑn her ลeyden รถnce kamu yararฤฑna olduฤunu sรถyledi.
Enerjide dรถnรผลรผmรผn milletlerin egemenliฤi ve refahฤฑ iรงin ลart olduฤuna iลaret eden Scholz, enerji dรถnรผลรผmรผnde Almanya’da bรผrokrasiyi azaltacaklarฤฑnฤฑ kaydetti. Scholz, “Artฤฑk iลleri ertelemek iรงin zamanฤฑmฤฑz yok. 2022, kararlar yฤฑlฤฑ olacak.” dedi.
“2030’da Almanya’da elektrik รผretiminin yรผzde 80’i ve ฤฑsฤฑnmanฤฑn yarฤฑsฤฑ yenilenebilir enerjilerden gelmeli”
Enerjide dรถnรผลรผmรผn Almanya’yฤฑ giderek fosil yakฤฑtlar ve oynak enerji fiyatlarฤฑndan daha baฤฤฑmsฤฑz hale getirdiฤini ve sanayi iรงin geleceฤi planlamada gรผven oluลturduฤunu ifade eden Scholz, 2030’da Almanya’da elektrik รผretiminin yรผzde 80’inin ve ฤฑsฤฑnmanฤฑn da yarฤฑsฤฑnฤฑn yenilenebilir enerjilerden gelmesi gerektiฤini bildirdi.
Rusya-Ukrayna savaลฤฑnฤฑn ilk dรถneminde Alman hรผkรผmetinin “Almanya’nฤฑn geleneksel olarak savaล ve ihtilaf bรถlgelerine silah gรถndermediฤini” vurgulayarak, Ukrayna’ya silah gรถnderilmesine yรถnelik temkinli bir politika izlemesi, baลta ABD ve ฤฐngiltere olmak รผzere birรงok NATO mรผttefiki tarafฤฑndan ve iรง politikada yoฤun bir tartฤฑลma yaลanmasฤฑna yol aรงmฤฑลtฤฑ.
Almanya’nฤฑn sanayide รงarklarฤฑ dรถndรผrmek ve konutlarฤฑ ฤฑsฤฑtmak iรงin Rus petrol ve doฤal gazฤฑna diฤer Avrupa รผlkelerinden daha fazla baฤฤฑmlฤฑ olduฤu gรถrรผlรผrken, รผlke, savaล รถncesi ihtiyacฤฑ olan doฤal gazฤฑn yรผzde 55’ini Rusya’dan karลฤฑlฤฑyordu. Almanya, son zamanlarda bu oranฤฑ yรผzde 35’e dรผลรผrdรผ.
Almanya’da konutlarฤฑn yaklaลฤฑk yarฤฑsฤฑ aฤฤฑr sanayide elektrik รผretmek iรงin kullanฤฑlan doฤal gazla ฤฑsฤฑtฤฑlฤฑyor.
Rusya’ya enerji baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ azaltmak iรงin yoฤun รงalฤฑลmalar yรผrรผten Alman hรผkรผmeti, Rus gazฤฑndan tamamen baฤฤฑmsฤฑz olmak iรงin zamana ihtiyacฤฑ bulunduฤunu belirtiyor. Hรผkรผmet, Batฤฑlฤฑ รผlkelerin Moskova’ya karลฤฑ yaptฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ desteklemesine karลฤฑn Rusya’dan gaz arzฤฑnฤฑn hemen durdurulmasฤฑna karลฤฑ รงฤฑkฤฑyor.
Almanya, Rus enerji kaynaklarฤฑna baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑ nedeniyle geรงmiลte Washington yรถnetimi tarafฤฑndan yoฤun eleลtirilere maruz kalmฤฑลtฤฑ.
Alman Sanayi Federasyonu, bugรผn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Rusya’dan gelen doฤal gazฤฑn kesilmesi halinde ekonomide kaรงฤฑnฤฑlmaz bir “resesyon” olacaฤฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulundu.







