Almanya Baลbakanฤฑ Olaf Scholz, Brรผksel’de dรผzenlenen Avrupa Birliฤi (AB) Liderler Zirvesi’ne geliลinde gazetecilerin sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtladฤฑ.
Avrupa gรผndeminde yer alan birรงok konuyu Liderler Zirvesi’nde ele alacaklarฤฑnฤฑ bildiren Scholz, bunlardan birinin AB’nin rekabet gรผcรผ olacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Scholz, AB Komisyonu ile Alman hรผkรผmeti arasฤฑnda iรงten yanmalฤฑ motorlar konusundaki gรถrรผลmelerin yolunda gittiฤini aktararak, “ลimdi mesele, Komisyon’un uzun sรผredir verdiฤi taahhรผdรผ uygulamak iรงin doฤru yolu bulma meselesi.” dedi.
Baลฤฑnฤฑ Almanya’nฤฑn รงektiฤi bir grup รผlke, AB’nin 2035 yฤฑlฤฑndan itibaren iรงten yanmalฤฑ motora sahip, yani benzinli ve dizel yeni otomobillerin satฤฑลฤฑnฤฑ yasaklama giriลimine karลฤฑ รงฤฑkmฤฑลtฤฑ.
Avrupa Parlamentosu (AP) tarafฤฑndan onaylanan ve AB รผlkelerinde satฤฑlacak yeni otomobillere ve hafif ticari taลฤฑtlara katฤฑ karbon emisyon standartlarฤฑ getirecek dรผzenleme, AB’nin bรผyรผk otomobil รผreticisi รผlkelerinin tepkisini รงekmiลti.
Almanya, planฤฑ desteklemek iรงin AB’nin e-yakฤฑt olarak bilinen, yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalama ve รผretilen sentetik yakฤฑtlarla ilgili bir muafiyet getirilmesi gerektiฤini belirtmiล, AB Komisyonu’ndan bu konuda bir dรผzenleme talep etmiลti.
Bรถylece sentetik yakฤฑtlarla รงalฤฑลan iรงten yanmalฤฑ motorlara sahip yeni arabalarฤฑn satฤฑลฤฑna dair gรผvence isteyen Almanya’nฤฑn bu tutumu, Fransa’nฤฑn tepkisini รงekmiลti. Bu konuda AB Komisyonu ile Almanya arasฤฑndaki mรผzakereler ise devam ediyor.
AB’de iรงten yanmalฤฑ motorlar konusundaki anlaลmazlฤฑk, bazฤฑ AB yetkilileri arasฤฑnda diฤer bรผyรผk yasalarla ilgili siyasi anlaลmalarฤฑn รงรถzรผlebileceฤine dair endiลelere yol aรงmฤฑลtฤฑ.







