ย
Bir partinin tek baลฤฑna hรผkรผmeti kurabilmesi iรงin, 550 milletvekilinin yarฤฑsฤฑndan biz fazlasฤฑ olan 276 vekili bulmasฤฑ gerekiyor.
ฤฐลte senaryolar;
AK Parti azฤฑnlฤฑk Hรผkรผmeti
AK Parti, 276 milletvekilinin altฤฑnda kalฤฑrsa azฤฑnlฤฑk hรผkรผmeti kurar. Dฤฑลardan bir partinin desteฤini alฤฑr. Bu olasฤฑlฤฑk, seรงim รถncesinde ulaลtฤฑrma eski Bakanฤฑ ve Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan’ฤฑn danฤฑลmanฤฑ Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm tarafฤฑndan dile getirilmiลti.
AK Parti -MHP Koalisyon Hรผkรผmeti
AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayฤฑsฤฑ, koalisyon hรผkรผmeti kurup, TBMM’den gรผvenoyu almaya yetiyor. Baลta Baลbakan Ahmet Davutoฤlu olmak รผzere, AK Partililer seรงim kampanyasฤฑ sฤฑrasฤฑnda HDP ve CHP’ye sert yรผklenirken, MHP’ye karลฤฑ daha yumuลak bir รผslup sergilemiลlerdi.
AK Parti – CHP Koalisyon Hรผkรผmeti
Aritmetik olarak bir senaryo da AK Parti’nin CHP ile bรผyรผk koalisyon kurma olasฤฑlฤฑฤฤฑ. Ancak seรงim kampanyalarฤฑ sฤฑrasฤฑnda bu soru CHP Lideri Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu’na soruldu. Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, kesin bir dille bu olasฤฑlฤฑฤฤฑ reddetti.
AK Parti – HDP Koalisyon Hรผkรผmeti
Seรงim kampanyalarฤฑ boyunca รผzerinde en รงok spekรผlasyon yapฤฑlan senaryo buydu. Ancak HDP Eล Baลkanฤฑ Selahattin Demirtaล, seรงimlerde yรผzde 10’u geรงmeleri halinde, AK Parti ile iลbirliฤi yapmayacaklarฤฑnฤฑ aรงฤฑk bir dille sรถyledi.
CHP-MHP- HDP Koalisyon Hรผkรผmeti
AK Parti’nin tek baลฤฑna iktidar olamadฤฑฤฤฑ parlamentoda, CHP, MHP ve HDP’nin matematiksel olarak koalisyon kurmasฤฑ sรถz konusu olabilir. Ancak MHP ve HDP’nin bรถyle bir koalisyonda bir arada olmalarฤฑ son derece dรผลรผk bir ihtimal.
CHP-MHP azฤฑnlฤฑk koalisyonu, HDP dฤฑลardan destekler
CHP ve MHP’nin, mevcut oy oranlarฤฑ ile koalisyon kurup, TBMM’den gรผvenoyu almalarฤฑ mรผmkรผn gรถrรผnmรผyor. ฤฐki partinin toplam milletvekili sayฤฑsฤฑ 214โte kalฤฑyor. CHP ve MHP koalisyonu ancak azฤฑnlฤฑk hรผkรผmeti olabilir. HDP ya da AK Parti’nin dฤฑลardan desteฤi ile parlamentodan gรผvenoyu alabilir.
ย

Davutoฤlu: AK Parti seรงimin galibi ve birincisidir
Baลbakan Davutoฤlu, “AK Parti bu seรงimin galibidir ve birincisidir. Kimse kaybettiฤi seรงimden zafer รงฤฑkarmaya kalkmamalฤฑdฤฑr. Herkes kendi muhasebesini yapmalฤฑdฤฑr” dedi
Baลbakan Ahmet Davutoฤlu, AK Parti Genel Merkezi’nde yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, “Her ลeyden รถnce ลunu bilmek ve gรถstermek zorundayฤฑz ki herkesin de gรถrmesi gerekir ki AK Parti, bu seรงimin galibidir ve birincisidir. Bundan ลek ve ลรผphe yoktur. Kimse kaybettiฤi seรงimden zafer รงฤฑkarmaya kalkmamalฤฑdฤฑr. Herkes kendi muhasebesini yapmalฤฑdฤฑr” dedi.
“Milletimizin kararฤฑ en รผst karardฤฑr, nihai karardฤฑr” diyen Davutoฤlu, “Bu karara saygฤฑ bรผtรผn siyasi partiler iรงin, bรผtรผn taraflar iรงin bir zarurettir. Buradan AK Parti’nin demokrasi makamฤฑndan, balkonundan sesleniyorum. Yรผce milletimizin kararฤฑ her ลeyin รผstรผndedir ve o kararฤฑn gereฤi her ลartta yerine getirilecektir” ลeklinde konuลtu.
Davutoฤlu, “Bรผyรผk tarihi yรผrรผyรผลler iรงin 12-13 yฤฑllฤฑk sรผre bir baลlangฤฑรงtฤฑr. Hamdolsun, bรผyรผk baลarฤฑlara imza attฤฑk, daha bรผyรผk baลarฤฑlar bizi bekliyor. Bir an bile tereddรผt etmeyeceฤiz, bir an bile durmayacaฤฤฑz, bir an bile milletten ayrฤฑ dรผลmeyeceฤiz. AK Parti hareketi bir ahlak hareketidir, bir erdem hareketidir” ifadelerini kullandฤฑ.
Seรงim รถncesinde birรงok ลaibe sรถylentileri รงฤฑkarฤฑlarak demokrasiye leke vurulmaya รงalฤฑลฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Davutoฤlu, “ลimdi soruyorum, bu demokrasi tecrรผbesiyle Tรผrkiye kendini ispat etti mi? Neticeyi รถnceden neredeyse bir ลekilde ลekillendirmek adฤฑna birtakฤฑm ลaibe sรถylentileri รงฤฑkaranlar ลu anda utanรง duymalฤฑlar. Tรผrk demokrasisi gรผรงlรผdรผr. Hiรงbir ลekilde hiรงbir ลaibeyle gรถlge dรผลmeyecektir. ลimdiye kadar bรถyle olmuลtur, bundan sonra da bรถyle olacaktฤฑr.” dedi.
‘Milletimiz geleceฤe gรผvenle bakmalฤฑdฤฑr’
Baลbakan Davutoฤlu, ลรถyle konuลtu: “AK Parti, 76 ilde milletvekili รงฤฑkardฤฑ. 56 ilde birinci oldu. 6 bรถlgede birinci olan parti AK Parti’dir. Ben รถzellikle diฤer parti temsilcilerinin de ne diyeceklerini merakla takip ederek buraya รงฤฑktฤฑm. ลimdiden zafer ilan eden anamuhalefet partisi 37 ilde milletvekili รงฤฑkaramฤฑyor. รรงรผncรผ parti 32 ilde รงฤฑkaramฤฑyor. Bรผyรผk zafer kazandฤฑฤฤฑ iddia edilen dรถrdรผncรผ parti 56 ilde milletvekili รงฤฑkaramฤฑyor.”
“Biz kendi deฤerlendirmemizi yapacaฤฤฑz” diyen Davutoฤlu,”Ancak ลu da bilinsin ki bu deฤerlendirmeyle birlikte milletimizin huzuru iรงin atฤฑlmasฤฑ gereken adฤฑmlarฤฑ istiลare ederek, atฤฑlmasฤฑ gereken vakitte atacaฤฤฑz. Milletimiz huzur iรงinde olmalฤฑdฤฑr. Milletimiz geleceฤe her zamanki gibi gรผvenle bakmalฤฑdฤฑr. รรผnkรผ milletin omurgasฤฑ AK Parti gรถrev baลฤฑndadฤฑr, gรถrev baลฤฑnda olacaktฤฑr” ifadelerini kullandฤฑ.
‘Kรผรงรผk hesaplarla yenilgiler รผzerinden zafer รผretmeye kalkmamalฤฑlar’
Davutoฤlu, “Kรผรงรผk hesaplarla yenilgiler รผzerinden zafer รผretmeye kalkmamalฤฑlar” diyerek, konuลmasฤฑnฤฑ ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Biz kendi deฤerlendirmemizi yapacaฤฤฑz. Herkes kendi deฤerlendirmesini yapmalฤฑdฤฑr. Tรผrkiye’de istikrar ve huzur iรงinde yeni bir sivil anayasa yapฤฑmฤฑ konusunda, 12 Eylรผl Anayasasฤฑ’nฤฑ artฤฑk tarihe gรถmmek konusunda bรผtรผn partilere tekrar รงaฤrฤฑ yapฤฑyoruz. รzgรผrlรผkรงรผ, insan onuruna dayalฤฑ, geleceฤe ve istikbale bรผtรผn genรงleri iyi ลekilde hazฤฑrlayan ‘yepyeni bir anayasa iรงin harekete geรงelim’ diye รงaฤrฤฑda bulunuyoruz.”
‘Her partinin ลiddetle terรถrle arasฤฑna mesafe koymasฤฑ gerekir’
Baลbakan Davutoฤlu, her partinin ลiddetle terรถrle arasฤฑna mesafe koymasฤฑ gerektiฤini belirterek, her partinin gerilimci bir politika yerine, รงatฤฑลmacฤฑ bir anlayฤฑล yerine, en iyi dรผลรผndรผฤรผ formรผlleri masaya koymasฤฑ gerektiฤini sรถyledi.
Davutoฤlu, konuลmasฤฑnda ลunlarฤฑ kaydetti:
“Biz her tรผrlรผ dรผลรผnceye aรงฤฑฤฤฑz. Her tรผrlรผ fikri konuลmaya hazฤฑrฤฑz. Ama bir ลeye kapalฤฑyฤฑz. Artฤฑk Tรผrkiye’de bir daha darbe ve vesayet kรผltรผrรผ asla olmayacak. Hiรงbir gรผรง, milli iradenin รผstรผnde egemenlik kuramayacak. Hiรงbir lobi, hiรงbir รงevre Tรผrkiye’nin kaderini belirlemeye kalkamayacak. ฤฐลte bunun iรงin herkesin, kendisini, partisini, รผlkesiyle ilgili, gelecekle ilgili dรผลรผncesini ortaya koymasฤฑnฤฑn vaktidir. AK Parti, 12 yฤฑllฤฑk iktidarฤฑ dรถneminde bรผtรผn bunlarฤฑ icraatฤฑyla ortaya koydu. Bundan sonra da her ลekliyle her haliyle bilinsin ki, AK Parti millet iรงin en doฤru olanฤฑ yapmaya kararlฤฑdฤฑr ve bu kararlฤฑlฤฑฤฤฑ ebediyen sรผrecektir.”
ย
ย

‘HDP artฤฑk bir Tรผrkiye partisidir’
HDP Eล Genel Baลkanlarฤฑ Selahattin Demirtaล ve Figen Yรผkseldaฤ seรงim sonrasฤฑ ortak aรงฤฑklama yaptฤฑ
HDP Eล Genel Baลkanฤฑ Selahattin Demirtaล “Artฤฑk Tรผrkiye partisi, Tรผrkiye’de baลkanlฤฑk tartฤฑลmasฤฑ son bulmuลtur, AKP ile koalisyon yapmayacaฤฤฑz” dedi.
ฤฐลte Demirtaลโฤฑn aรงฤฑklamasฤฑndan satฤฑr baลlarฤฑ:
– Hepiniz hoลgeldiniz. Sizleri, sizler aracฤฑlฤฑฤฤฑyla sesimizin ulaลtฤฑฤฤฑ herkesi canฤฑ gรถnรผlden kutluyorum. Zorlu eลitsiz adil ลartlarda gerรงekleลmeyen bir seรงim kampanyasฤฑnฤฑ tamamladฤฑk. รncelikle bu seรงim kampanyasฤฑnฤฑn demokratik รถzgรผr bir ortamda gerรงekleลmediฤini ifade etmek istiyoruz.
– Bรผyรผk bir eลitsiz devlet gรผcรผne karลฤฑ, bir partinin iktidar partisinin devletin bรผtรผn olanaklarฤฑnฤฑ arkasฤฑna alarak yรผrรผttรผฤรผ bir kampanyaya, kampanya bir taraf saldฤฑrฤฑya karลฤฑ bizler Tรผrkiyeโnin ezilenleri olarak, tรผrkiyteโnin yoksullarฤฑ emekรงileri olarak, barฤฑลtan adaletten รถzgรผrlรผkten yana olanlarฤฑ olarak, muhteลem bir zafer ve muazzam bir baลarฤฑ elde ettik. Hepimize bรผtรผn Tรผrkiyeโye ลimdiden hayฤฑrlฤฑ uฤurlu olsun diyorum.
– Bu seรงimde รถzgรผrlรผkten demokrasiden barฤฑลtan yana olanlar kazanmฤฑล, baskฤฑ otoriterlik kibirli duruลtan yana olanlar ve kendini Tรผrkiyeโnin tek sahibi gibi gรถrenler kaybetmiล, gerilemiล, yenilmiลtir. Kazananlar Tรผrkiyeโnin รถzgรผrlรผฤรผne sevdalฤฑ olanlar olmuลtur. Bu zafer evet bรผtรผn ezilenlerin, Kรผrtlerin Tรผrklerin Ermenilerin Boลnaklarฤฑn bu รผlkede yaลayan bรผtรผn etnik kimliklerin, Alevilerin Sรผnnilerin Ezidilerin kim varsa inancฤฑyla birlikte รถzgรผrce yaลamak isteyen bรผtรผn รถtekileลtirilmiลlerin ortak zaferidir.
– Bu zafer, iลรงilerin, iลsizlerin, kรถylรผlerin, รงiftรงilerin ezilenlerin yani emeฤi sรถmรผrรผlenlerin yani solun ortak zaferidir. Bu zafer, รผlkede demokratik sivil bir anayasa รงoฤulcu bir anayasa isteyenlerin 12 eylรผl darbe anayasasฤฑna ve onun dayattฤฑฤฤฑ yรผzde 10โluk seรงim barajฤฑna karลฤฑ duranlarฤฑn ortak zaferidir. Demokratik รงรถzรผm ve barฤฑล isteyenlerin, Kรผrtlerin de bu รผlkede onurlu bir halk olarak yaลamalarฤฑnฤฑ istiyorum diyenlerin ortak zaferidir.
– Ve en รงok da bu รผlkenin kadฤฑnlarฤฑnฤฑn ortak zaferidir.
– Bizler seรงim kampanyasฤฑ boyunca, meydanlarda ne sรถylediysek arkasฤฑndayฤฑz. Ne sรถz verdiysek arkasฤฑndayฤฑz. Artฤฑk HDP gerรงek bir Tรผrkiye partisidir. Tรผrkiye HDPโdir, HDP Tรผrkiyeโdir. Bunu baลarmฤฑล olmanฤฑn bรผyรผk gururunu, bu zaferin bรผyรผk onurunu hep birlikte yaลamayฤฑ hak ediyoruz. Ve AKP bu kibirli tavrฤฑyla Kรผrt sorunu yoktur diyerek, mรผzakere yoktur, รงรถzรผm masasฤฑ yoktur diyerek, Tรผrkiyeโnin doฤusunda sฤฑfฤฑrlanmฤฑลtฤฑr. Bu yรถnรผnรผ altฤฑnฤฑ รงizerek vurgulamak istiyorum.
– Bize inanarak hangi gerekรงeyle bize oy vermiล olursa olsunlar, hiรง kimseyi mahcup etmeyeceฤiz. Bize emaneten oy vererek de HDPโnin demokratik siyasetin รถnรผnรผ aรงmak isteyenleri de mahcup etmeyeceฤiz.
– Ve bu saat itibariyle Tรผrkiyeโde artฤฑk baลkanlฤฑk tartฤฑลmasฤฑ, diktatรถrlรผk tartฤฑลmasฤฑ son bulmuลtur. Tรผrkiye uรงurumun kenarฤฑndan dรถnmeyi baลarmฤฑลtฤฑr.
– Bu muazzam zaferin ortaya รงฤฑkmasฤฑnda milyonlarฤฑn emeฤi var. bir รผst akฤฑl deฤil, bir komplo aklฤฑ deฤil, komplo รงirkef akฤฑl deฤil, halkฤฑn ortak aklฤฑ var. HDP Tรผrkiyeโnin Tรผrkiye halklarฤฑnฤฑn aleyhine hiรงbir programฤฑn iรงinde olmadฤฑฤฤฑ gibi bu saatten sonra da olmayacaktฤฑr.
– Ben HDPโyi oluลturan bรผtรผn bileลenlerimize teลekkรผr ediyorum. bizimle ittifak kuran EMEP, Partizanโa ayrฤฑ ayrฤฑ teลekkรผr ediyorum. bizimle ittifak kurmamalarฤฑna raฤmen, รถze dรถnรผล platformu, TKP ve EHPโye รถzel olarak teลekkรผr ediyoruz.
– Kampanyada uฤradฤฑklarฤฑ saldฤฑrฤฑlarda yaลamฤฑnฤฑ yitiren arkadaลlarฤฑmฤฑz, bรผtรผn mรผcadele hayatฤฑmฤฑz boyunca parti ลehitlerimiz baลta olmak รผzere, baลsaฤlฤฑฤฤฑ dileklerimizi ifade ediyoruz.
– Kolu bacaฤฤฑ eli kopan arkadaลlarฤฑmฤฑz var. Onlarฤฑn hepsine sonsuz teลekkรผrlerimizi sunuyorum. รzellikle yรผreฤi yaralฤฑ, yรผreฤi yanฤฑk Tรผrk ve Kรผrt anneleri, onlar herhalde barฤฑลฤฑ en รงok hak edendi. Onlarฤฑn รงok รถzlediฤi barฤฑลa รงok daha fazla yakฤฑnlaลmฤฑล olduk. Yรผreฤi yanฤฑk bรผtรผn annelere armaฤan ediyoruz. Halkฤฑn Emek Partisiโnin 1990โda kuruluล yฤฑldรถnรผmรผ. HEP kurulduฤu gรผnden bu yana zorlu bir mรผcadele yรผrรผttรผk. Tarihin hoล bir tesadรผfรผ diyelim. Yine 7 Haziranโda sizler bรผyรผk bir zafer kazandฤฑrdฤฑnฤฑz.
– Yรผrรผdรผฤรผmรผz bu zorlu yolun boล olmadฤฑฤฤฑ bir kez daha ortaya รงฤฑkmฤฑล oldu. Bizler demokratik รงรถzรผm ve barฤฑล sรผrecini yรผrรผtรผrken arkasฤฑnda dururken, elbette ki ฤฐmralฤฑโda devam eden sรผreci de hep destekledik. Sayฤฑn รcalan, birlikte yaลam sivil รงรถzรผm konusunda her zaman destek oldu. ortak vatan vurgusuyla bu รงรถzรผmรผn bu barฤฑลฤฑn temel aktรถrรผ oldu. kendisine รถzel olarak teลekkรผr ediyoruz. Bu baลarฤฑnฤฑn ortaya รงฤฑkmasฤฑnda, kendisinin barฤฑล konusundaki kararlฤฑ duruลu da son derece belirleyicidir. ฤฐnanฤฑyorum ki desteklerini artฤฑrarak sรผrdรผrecektir. Kalฤฑcฤฑ barฤฑล konusunda kendisi bugรผne kadar oynadฤฑฤฤฑ rolรผ ve sorumluluฤu oynamaya devam edecektir.
– Devlet bรผtรงesinden hazinesinden karลฤฑlanmadฤฑ. Gรถnรผllรผ fedakarlฤฑkla, iลรงilerimizin, hatta iลsizlerimizin bile kuruล kuruล paralarฤฑyla kampanyamฤฑz gerรงekleลti. Kim ne kadar katkฤฑ sunmuลsa onlarฤฑn her birine sonsuz teลekkรผrรผmรผzรผ sunuyorum.
– รzgรผr basฤฑn emekรงileri bu kampanyanฤฑn mimarlarฤฑdฤฑr. Sosyal medya ekibimiz son derece iyi bir รงalฤฑลma ortaya koydular. Seรงim ลarkฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn tamamฤฑ gรถnรผllรผ ลarkฤฑcฤฑlar tarafฤฑndan yapฤฑldฤฑ.
ย
.jpg)
Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu: Memnunum, istifa yok
CHP Genel Baลkanฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu ve Genel Sekreter Gรผrsel Tekin seรงim sonuรงlarฤฑna iliลkin aรงฤฑklamalarda bulundu.
7 Haziran Genel Seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑn CHPโdeki karลฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ CHP Genel Baลkanฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, โลimdilik detaylฤฑ bir yorum yapmama kararฤฑ aldฤฑm. Genel hatlarฤฑyla bir deฤerlendirmeyi ilerleyen gรผnlerde yapacaฤฤฑm. Ancak bizim aรงฤฑmฤฑzdan bir sorun yok. Memnunum; istifayฤฑ gerektiren bir sonuรง da deฤil. ลimdilik deฤerlendirmem bu kadarโ sรถzleriyle รถzetledi.
CHP Genel Merkez bahรงesini dolduran yaklaลฤฑk bin kadar partilinin, HDPโnin barajฤฑ geรงmesinin kesinleลmesiyle birlikte atmaya baลladฤฑฤฤฑ โOy verdik gittilerโ sloganฤฑ Genel Merkez yรถnetiminin de seรงim deฤerlendirmesinin temelini oluลturdu.
Tekin: Kaybeden Erdoฤan
CHP Genel Merkeziโndeki tabloyu CHP Genel Sekreteri Gรผrsel Tekin, โGรถrรผlรผyor ki CHP seรงmeni HDPโye verdiฤi oyla demokrasinin kazanmasฤฑnฤฑ saฤlamฤฑลtฤฑr. Bu gerรงek bile tek baลฤฑna CHPโlilerin demokrasiye verdiฤi รถnemin, inancฤฑn gรถstergesidir. Tรผrkiye demokrasisi kazanmฤฑลtฤฑr. CHP seรงmeninin bu tavrฤฑ Tรผrkiyeโde demokrasinin kรถkleลmesinde รถnemli bir kilometre taลฤฑ olacaktฤฑr. Seรงimin kaybedeni ise Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ile AKPโdirโ sรถzleriyle รถzetledi.
CHPโdeki seรงimlerin ilk deฤerlendirmeleri arasฤฑnda CHP Genel Baลkanฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤluโnun olasฤฑ istifasฤฑ da vardฤฑ. CHP Genel Sekreteri Tekin, โGenel Baลkanโฤฑn istifasฤฑnฤฑ gerektiren bir tablo bulunmuyor. Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu ve CHP son derece baลarฤฑlฤฑ bir seรงim kampanyasฤฑ yรผrรผttรผโ sรถzleriyle Kฤฑlฤฑรงdaroฤluโnun seรงim sonuรงlarฤฑna iliลkin โฤฐstifa yokโ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ pekiลtirdi.
ย
ย

Bahรงeli koalisyona kapฤฑyฤฑ kapattฤฑ
Konuลmasฤฑnda iki koalisyon รถnerisi sunan MHP Lideri Bahรงeli, “MHP Bรถyle bir koalisyon iรงinde Meclis’te denetimi alan bir ana muhalefet gรถrevi almaya hazฤฑrdฤฑr” diyerek koalisyona kapฤฑyฤฑ kapattฤฑ
Milliyetรงi Hareket Partisi (MHP) Genel Baลkanฤฑ Bahรงeli, koalisyonla ilgili gelen soruya, “Uyumlu bir koalisyon olmasฤฑ lazฤฑm. AKP รงรถzรผm sรผrecini sรผrdรผrmรผลtรผr, koalisyon HDP ve AKP arasฤฑnda olmalฤฑdฤฑr. ฤฐkinci model olarak AKP-CHP-HDP’yi bir araya getirebilirsiniz. Bรถyle bir koalisyon iรงinde Meclis’te denetimi alan bir ana muhalefet gรถrevi almaya hazฤฑrdฤฑr.’ diye konuลtu. ‘Tรผrkiye’yi AKP’nin azฤฑnlฤฑฤฤฑna mahkum etmeye kimsenin hakkฤฑ yoktur’ diyen Bahรงeli ‘Ne zaman olursa erken seรงim olur” dedi.
Bahรงeli’nin aรงฤฑklamalarฤฑndan satฤฑr baลlarฤฑ ลu ลekilde:
MHP, milli iradenin seรงimine saygฤฑ duymaktadฤฑr. Bu ลartlar altฤฑnda Tรผrkiyeโde yeni bir siyasi tablo belirmiลtir. Tรผm siyasi partiler, bu tabloyu samimi ve dรผrรผst ลekilde okumalฤฑdฤฑr. Genel seรงimlerin ilk sonucu, hiรงbir partinin tek baลฤฑna iktidar kuracak sayฤฑsal รงoฤunluฤa ulaลamamaktadฤฑr. AKP iรงin sonun baลlangฤฑcฤฑ gรถrรผnmรผลtรผr.
AKP iรงin sonun yolu gรถrรผnmรผลtรผr. Gerilime dayalฤฑ siyaset anlayฤฑลฤฑ yenilgi almฤฑลtฤฑr. Dahasฤฑ algฤฑ operasyonlarฤฑnฤฑn tutmayacaฤฤฑ net olarak algฤฑlanmฤฑลtฤฑr. Hazine kaynaklarฤฑ AKP’nin emrinde ahlaksฤฑzca ihlal edilmiลtir. ฤฐnanฤฑyorum ki Baลbakan Davutoฤlu da kendini gรถzden geรงirecektir. Maalesef demokrasi rayฤฑndan รงฤฑkmฤฑลtฤฑr. AKPโnin hฤฑzlฤฑ dรผลรผลรผ milletin rahatsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koymaktadฤฑr. MHP oyunu arttฤฑrmฤฑลtฤฑr. Kim ne sรถylerse sรถylesin seรงimlerden MHP alnฤฑnฤฑn akฤฑndan รงฤฑkmฤฑลtฤฑr. Miletvekili sayฤฑmฤฑza 31 ilave olmuลtur, gรผcรผmรผze gรผรง katฤฑlmฤฑลtฤฑr.
‘Erdoฤan istifayฤฑ dรผลรผnmeli’
Erdoฤan gรถrevine devam edecekse ya anayasal sฤฑnฤฑrlarda kalmalฤฑ ya da istifayฤฑ dรผลรผnmeli.
Partimizin gรผcรผnรผ dรผลรผrmeye kim varsa yanlฤฑลtadฤฑr. Bugรผn AKP kaybetmiล, Tรผrkiye umutlanmฤฑลtฤฑr. Tรผrkiye iรงin yeni bir dรถnem baลlamฤฑลtฤฑr. MHP aziz milletimizin varlฤฑฤฤฑ idame ettirme, birliฤini koruma konusunda her zamankinden daha azimlidir. Mรผcadele kararlฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ sรผrdรผren teลkilatฤฑmฤฑza teลekkรผr ediyorum. Desteklerini esirgemeyen vatandaลlarฤฑma ลรผkranlarฤฑmฤฑ sunuyorum. Seรงim sonuรงlarฤฑnฤฑn hayฤฑrlฤฑ olmasฤฑnฤฑ cenabฤฑ Allahโtan niyaz ediyor hepiniz selamlฤฑyorum.
ฤฐki koalisyon รถnerisi
TVโlerde uzun zamanlardan bu yana Tรผrkiyeโyi yรถnlendirmeye, senaryo oluลturmaya gayret gรถsterenler seรงim sonuรงlarฤฑ netleลmeden, koalisyon รผzerine tartฤฑลma รงฤฑkarmฤฑลlardฤฑr. Sabaha kadar bu yeni senaryolar รผzerinden Tรผrkiye meลgul edilecektir. Tรผriyeโde anayasa geรงerlidir. Tek baลฤฑna siyasi parti iktidar olamฤฑyorsa diฤer siyasi partilerle birlikte nasฤฑl รงalฤฑลacaฤฤฑna dair tecrรผbeler vardฤฑr. Cumhurbaลkanฤฑ TBMMโde birin gรถrevlendirebilir. Demokratik eฤilime gรถre bu gรถrevlendirme genel baลkana yรถnlendirilir.
ย
Sayฤฑn Davutoฤluโnun gรถrevlendirmesi gerekir. Davutoฤlu nasฤฑl bir hรผkรผmet oluลturacaฤฤฑna dair รงalฤฑลmalar baลlatmalฤฑ. Bir defa tek baลฤฑna iktidar oluลmamฤฑล ise koalisyon kurma zaruriyeti doฤmuล ise รผlkeyi ekonomik sฤฑkฤฑntฤฑlar sokmamak iรงin koalisyona ihtiyaรง duyuluyorsa uyumlu bir koalisyon olmasฤฑ lazฤฑm.
AKP รงรถzรผmรผ koalisyonda aramฤฑลtฤฑr, รงรถzรผm sรผrecini sรผrdรผrmรผลtรผr. รรถzรผm sรผrecinin bir kanadฤฑ 79 vekiller TBMMโde bulunmaktadฤฑr. Birliktelikleri devam eden HDP ve AKP arasฤฑnda olmalฤฑdฤฑr. AKP VE HDP arasฤฑndaki รถrtรผlรผ iลbirliฤini gizlemek Tรผrkiyeโyi erken seรงime bฤฑrakacak bir dayatmaya baลka partileri katmak siyasi ahlaksฤฑzlฤฑktฤฑr.
ฤฐkinci olarak รงรถzรผm sรผreciyle ilgilenen Tรผrkiyeโde ileri demokrasinde yana olan siyasetini sรผrdรผren partilen ortak koalisyonu dรผลรผndรผฤรผnรผzde alฤฑn size 2. Model olarak. AKP โ CHP โ HDPโyi bir araya getirebilirsiniz. Sรถz gelimi AKP-HDP koalisyona 258+79 toplam 337 vekile dayalฤฑ gรผven oyu alabilecek bir koalisyon modeli olarak ortaya koyulabilir. Oransal temsili 53.9โdur. ฤฐkinci modeli esas alacaksฤฑnฤฑz รงรถzรผm sรผreci iรงin, ileri demokrasi iรงin bir model arฤฑyorsanฤฑz, uluslararasฤฑ destek de arฤฑyorsanฤฑz. 78.9 orana dayalฤฑ geniล tabanlฤฑ bir koalisyon olur.
‘Olursa ne zaman olursa erken seรงim olur’
Bรถyle bir koalisyon iรงerisinde ลerefi ve haysiyetiyle, ilkeli ve dรผrรผst davranฤฑลฤฑyla รงok gรผzel ve mecliste denetimi gรถrev alan bir ana muhalefet gรถrevini almaya hazฤฑrdฤฑr. Eฤer hiรงbirinizden sonuรง alฤฑnamฤฑyorsa Tรผrkiyeโyi AKPโnin azฤฑnlฤฑฤฤฑna mahkum etmeye kimsenin hakkฤฑ yoktur. Olursa ne zaman olursa erken seรงim olur.”
ย
ย
ย
ย
ย







