Genel Saฤlฤฑk-ฤฐล Sendikasฤฑ Baลkanฤฑ Zekiye Bacaksฤฑz, ลehir hastanelerine รถnรผmรผzdeki yฤฑl รถdenecek yaklaลฤฑk 16.3 milyar lira kira bedelinin ABD’nin Covid-19’a yรถnelik aลฤฑ รงalฤฑลmalarฤฑna ayฤฑrdฤฑฤฤฑ bรผtรงeyi aลtฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Bu yฤฑl 10.5 milyar lira harcanan ลehir hastanelerine 2021’de 16 milyar 392 milyon lira daha aktarฤฑlacak. Bu paranฤฑn 9 milyar 977 milyon lirasฤฑ, hastaneleri iลleten ลirketlere kira bedeli olarak, 6 milyar 416 milyon lirasฤฑ da saฤlฤฑk hizmetleri iรงin รถdenecek.
Sรถzcรผ’den Erdoฤan Sรผzer’e konuลan Baลkan Zekiye Bacaksฤฑz, รถnรผmรผzdeki yฤฑl ลehir hastaneleri iรงin รถdenecek sadece kira parasฤฑnฤฑn bile ABD’nin aลฤฑ รงalฤฑลmalarฤฑ iรงin ayฤฑrdฤฑฤฤฑ bรผtรงeyi aลtฤฑฤฤฑna dikkat รงekti. Bรผtรงeden ลirketlere kaynak aktarmanฤฑn bir yรถntemi olarak kullanฤฑlmasฤฑ nedeniyle bu hastanelere ลehir deฤil aslฤฑnda โลirket hastaneleri’ demenin daha doฤru olduฤunu ifade eden Bacaksฤฑz, aลฤฑyla ilgili karลฤฑlaลtฤฑrmayฤฑ ลรถyle yaptฤฑ:
โABD’nin Covid-19 ile mรผcadele etmek iรงin ayฤฑrdฤฑฤฤฑ yaklaลฤฑk 17 milyar TL (2.5 milyar dolar) bรผtรงenin yaklaลฤฑk 8 milyar TL’si (1 milyar dolar) hastalฤฑฤa karลฤฑ bir aลฤฑ geliลtirilmesinde kullanฤฑlacaktฤฑr. ABD’nin aลฤฑ รงalฤฑลmalarฤฑ iรงin ayฤฑrdฤฑฤฤฑ bรผtรงe, Tรผrkiye’nin ลehir hastaneleri kira รถdemeleri iรงin ayฤฑrdฤฑฤฤฑ 9 milyar 977 milyon liralฤฑk bรผtรงenin bile altฤฑnda.
ฤฐngiltere’nin sadece iki รผniversitenin (Oxford ve Imperial College London) yรผrรผttรผฤรผ aลฤฑ รงalฤฑลmalarฤฑ iรงin ayฤฑrdฤฑฤฤฑ yaklaลฤฑk bรผtรงe ise 364 milyon TL’dir. Tรผrkiye’de bฤฑrakฤฑn รผniversitelere aลฤฑ araลtฤฑrmalarฤฑ iรงin bรผtรงe ayฤฑrmayฤฑ, รผniversite hastanelerinin kendileri bile borรง bataฤฤฑna saplanmฤฑลtฤฑr. Hastanelerimiz medikal firmalarฤฑn parasฤฑnฤฑ รถdeyemediฤi iรงin yakฤฑnda ameliyat yapamaz hale gelecektir.โ
“Yerli ilaรง projelerine kaynak bulunamฤฑyor”
Genel Saฤlฤฑk-ฤฐล Sendikasฤฑ Baลkanฤฑ Zekiye Bacaksฤฑz, Tรผrkiye’nin ลehir hastanelerine para yetiลtirmekten yerli ilaรง รผretimi gibi kritik projelere kaynak bulamadฤฑฤฤฑnฤฑ da sรถyledi. ฤฐlaรง รผretiminde dฤฑลa baฤฤฑmlฤฑ olan Tรผrkiye’de patentli ilaรง รผretimi yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ, molekรผlden ilaรง รผretiminin ise yapฤฑlamadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Zekiye Bacaksฤฑz, โBunun nedeni ilaรง sanayisinde Ar-Ge’nin yok denecek kadar az olmasฤฑdฤฑr.
Tรผrkiye ilaรง endรผstrisinin yฤฑllฤฑk Ar-Ge harcamasฤฑ yaklaลฤฑk 400 milyon TL’dir. ลehir hastanelerinin kira bedellerinin รผniversitelerin Ar-Ge รงalฤฑลmalarฤฑna ayrฤฑlmasฤฑ durumunda, molekรผlden ilaรง รผretimi saฤlanabilecek ve kaynak yurtdฤฑลฤฑna aktarฤฑlmak yerine yurtiรงinde kalarak รผlke ekonomisine katkฤฑ saฤlayacaktฤฑrโ dedi.







