Sermaye hareketine kısıtlama gündemde değil

Sermaye hareketine kısıtlama gündemde değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sermaye hareketlerinde herhangi bir kısıtlama ya da serbest kur rejiminde bir değişikliğin gündemlerinde olmadığını söyledi

A+A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sermaye hareketlerine herhangi bir kısıtlama getirilmesinin ya da serbest kur rejiminde bir değişikliğe gidilmesinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün ekonomi ile ilgili "alışılmışın dışında" adımlar atılabileceğini söylemesi, bazı analistler tarafından sermaye hareketlerine kontrol getirilebileceği şeklinde yorumlandı.

"Geçmişten Günümüze Kamu Maliyesi" konulu toplantında gazetecilerin Erdoğan'ın sözünü adımları neler olabileceği ile ilgili sorularını yanıtlayan Şimşek, "Sermaye hareketlerine herhangi bir kısıtlama gelmeyecek... Kur rejiminin değiştirilmesi gündemimizde değil, tartışılmadı, konuşulmadı" dedi.

Önümüzdeki dönemde, 30 Mart'taki yerel seçimlerin de tamamlanmasıyla yeniden yatırımların arttığı bir döneme girileceğini belirten Şimşek, "Yatırım ortamını iyileştireceğiz, reformlara devam edeceğiz" dedi.

Şimşek büyümeyi desteklemek üzere bazı sektörlerde vergi çalışması başlatmak için henüz erken olduğunu belirtti. Şoklara karşı mali politikada manevra alanının olduğunu belirten Şimşek, "Ama kullanmak için henüz erken. Şu anda önemli şok görmüyoruz. Olursa devreye gireriz" dedi.

Arzumuz enflasyonu tek hanede tutmak

"Arzumuz enflasyonun düşük tek hanede olması" diyen Şimşek, henüz bu aşamada olunmadığını ancak tek haneli enflasyonun da başlı başına bir avantaj olduğunu söyledi.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde daha mütevazı ancak daha sürdürülebilir oranlarda büyüyeceğini belirten Şimşek, "Cari açık bu sene çok ciddi oranda daralacak" dedi.

AB ülkelerindeki toparlanmanın Ortadoğu bölgesindeki ülkelerin tamamının olmasa da büyük bölümünün yeniden istikrara doğru ilerlemesinin Türkiye'ye olumlu yansıyacağını belirten Şimşek, "İran ile ilgili geçişmeler umut verici, Irak da öyle, kurdaki düzeltme iç talepteki yavaşlama tüm bunlar hesaba katılınca cari açıkta çok ciddi bir daralmanın olduğu bir yıla gireceğiz" diye konuştu.

Genel devlet açığının GSYH'ya oranının son yıllarda yüzde 1 olarak gerçekleştiğine de dikkat çeken Şimşek "Bu oranı yüzde 1 civarında tutmaya devam edeceğiz... 2013 yılında milli gelir muhtemelen 800 milyar doların üzerinde olacak" dedi.

Şeffaflığı artıracak reformlara devam edeceğiz

Türkiye'nin yolsuzlukla mücadelenin başarıyla sürdüğünü söyleyen Şimşek, "Şeffaflığı artıracak yatırım açısından daha rahat hale gelebilmek hükümetimizin önceliği" diye konuştu.

Şimşek, uluslararası kuruluşlarca yapılan araştırmalara göre yolsuzluk algı endeksinde 2002 yılında 102 ülke arasında 65'inci sırada yer alan Türkiye'nin mevcut durumunda 177 ülke arasında 53'üncü sıraya yükseldiğini söyledi.

"Açık ve net olarak bu ülke yolsuzlukla mücadele etti ve yolsuzlukları azalttı" diyen Şimşek, "Ülkeyi daha şeffaf hale getirmek için reformlar yapacağız. Çalışmalar yapılıyor ve yakında bu konuda adımlar atacağız" dedi.

Sermaye çıkışı olmaz

Geçtiğimiz günlerde 500'e yakın yabancı yatırımcı ile bir araya geldiğini söyleyen Şimşek, "(Yatırımcıların) Türkiye'ye orta ve uzun vadeli bakışları olumlu. Tabii ki Fed ve 17 Aralık sonrası bir miktar tedirginlik yaratmış olabilir. Ancak ben inanıyorum ki Türkiye'den net anlamda sermaye çıkışı geçen sene nasıl yaşanmadıysa bu yıl itibarıyla da bir çıkış yaşanmayacaktır. Ancak önemli olan sermaye çıkışı yaşanmaması değil sermaye çekmek" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.