Sermaye Piyasaları Birliği kuruldu

Sermaye Piyasaları Birliği kuruldu

Bakanlar Kurulu'nun "Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Statüsü “nün yürürlüğe konulması hakkındaki kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

A+A-

Bakanlar Kurulu'nun "Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Statüsü “nün yürürlüğe konulması hakkındaki kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi gazetede yayımlanan Statü ile Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği organları, görev ve yetkileri ile çalışma ilke ve esasları düzenlendi. Söz konusu Statü, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin organ, komite, görev ve yetki, gelir, gider, üye, üyelik esasları, disiplin cezaları ile çalışma ilke ve esaslarına ilişkin hususları kapsamakta olup, 6362 sayılı kanunun 74 ve 75'inci maddelerine dayanılarak hazırlandı.

Yatırım hizmet ve faaliyetlerinde bulunmaya yetkili kılınmış kuruluşlar ile payları borsada işlem gören yatırım ortaklıkları ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren kurumlardan Kurul tarafından uygun görülenlerin, Birliğe üye olmak için başvurmak zorunda olduğu vurgulanan Statü'de, söz konusu kuruluşların yetki ve belgelerini almalarından, yatırım ortaklıklarının ise payları borsada işlem görmeye başlamasından itibaren 3 ay içinde üyelik için gerekli başvuruyu yapmakla yükümlü olduğu belirtildi.

Statü'de, Yönetim Kurulu'nun aracı kurumlardan 3, bankalardan 2, portföy yönetim şirketlerinden 2, payları borsada işlem gören yatırım ortaklarından 1, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğini temsilen 1, Kurulca önerilen adaylar arasından genel kurulun seçeceği 2 bağımsız üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşacağı bildirildi.

Hükümleri, Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili olduğu Bakan tarafından yürütülecek olan Statü, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Bu arada SPK tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda düzenlenen "Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği"nin ünvanının "Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği" olarak değiştirildiği belirtildi.

SPK açıklamasında Statü ile ilk defa, üyelerin verdikleri hizmetler karşılığında tahsil edecekleri komisyon, ücret ve masrafların oran ile sınırlarına ilişkin esaslarla ilgili düzenleme yapma yetkisi sağlandığı ve yurtdışında temsilcilik açma imkanı getirildiği kaydedildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.