Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

SGK’dan banka kredisi ile emeklilik imkanฤฑ

SGK ile 3 banka arasฤฑnda, emekli olabilecek sigortalฤฑlara yรถnelik "kredi iลŸ birliฤŸi protokolรผ" imzalandฤฑ.
SGK'dan banka kredisi ile emeklilik imkanฤฑ Borsatek

Sosyal Gรผvenlik Kurumu (SGK) BaลŸkanvekili ฤฐsmail Yฤฑlmaz, yapฤฑlandฤฑrฤฑlan borcunu รถdemesi halinde aylฤฑk baฤŸlanabilecek sigortalฤฑlara, รถdeme gรผรงlรผฤŸรผ รงekmeden banka kredisi ile emeklilik imkanฤฑ sunulacaฤŸฤฑnฤฑ bildirdi.

SGK ile Ziraat Bankasฤฑ, Halkbank ve Vakฤฑfbank arasฤฑnda, 7326 sayฤฑlฤฑ Yapฤฑlandฤฑrma Kanunu kapsamฤฑnda, emekli olabilecek sigortalฤฑlara yรถnelik “kredi iลŸ birliฤŸi protokolรผ” imzalandฤฑ.

SGK BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑndaki imza tรถrenine, BaลŸkanvekili ฤฐsmail Yฤฑlmaz ile Ziraat Bankasฤฑ Genel Mรผdรผr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Cรผneyt SaฤŸlฤฑk, Vakฤฑfbank Bรถlge Mรผdรผrรผ Niyazi Ender ฤฐmamoฤŸlu ve Halk Bankasฤฑ Daire BaลŸkanฤฑ Filiz Avukat katฤฑldฤฑ.

SGK BaลŸkanvekili Yฤฑlmaz, tรถrende yaptฤฑฤŸฤฑ konuลŸmada, 2006’da yapฤฑlan sosyal gรผvenlik reformu ile sosyal gรผvenlik alanฤฑnda รงok รถnemli ilerlemeler saฤŸlandฤฑฤŸฤฑnฤฑ, Genel SaฤŸlฤฑk Sigortasฤฑ Sistemi sayesinde saฤŸlฤฑk gรผvencesindeki vatandaลŸlarฤฑn oranฤฑnฤฑn yรผzde 70’lerden yรผzde 99,5’e รงฤฑkarฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ anฤฑmsattฤฑ.

Aktif sigortalฤฑ sayฤฑsฤฑnฤฑn 14,1 milyondan yรผzde 72’lik artฤฑลŸla 24,3 milyona, emekli sayฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 75 artarak 7,2 milyon kiลŸiden 12,6 milyon kiลŸiye ulaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ, emeklilere yapฤฑlan รถdemelerin gayri safi yurt iรงi hasฤฑlaya oranฤฑnฤฑn yรผzde 5,6’dan yรผzde 6,8’e yรผkseldiฤŸini aktaran Yฤฑlmaz, kiลŸi baลŸฤฑna dรผลŸen yฤฑllฤฑk hekime mรผracaat sayฤฑsฤฑnฤฑn da 3,1’den 10,3’e yรผkseldiฤŸini kaydetti.

Kurumun finansal yapฤฑsฤฑ gรผรงlendirilerek, gelirlerin giderleri karลŸฤฑlama oranฤฑnฤฑn yรผzde 75’ten yรผzde 88’e รงฤฑktฤฑฤŸฤฑnฤฑ, 2006’da yaklaลŸฤฑk 1 milyon olan iลŸ yeri sayฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 96’lฤฑk artฤฑลŸla 2 milyonu aลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ, ortalama 120 gรผne varan aylฤฑk baฤŸlama sรผresinin 13 gรผne dรผลŸรผrรผldรผฤŸรผnรผ belirten Yฤฑlmaz, 2000’li yฤฑllarda 3 bin 986 olan bedeli รถdenen ilaรง sayฤฑsฤฑnฤฑn bugรผn itibarฤฑyla 8 bin 627’ye ulaลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

“2,2 milyon kiลŸi yapฤฑlandฤฑrma iรงin baลŸvurdu, 101 milyar lira alacak yapฤฑlandฤฑrฤฑldฤฑ”

Yฤฑlmaz, iลŸverenlere asgari รผcret desteฤŸine 2021’de de devam ettiklerine iลŸaret ederek, e-Devlet รผzerinden sunulan 162 uygulamayla vatandaลŸlarฤฑn hizmetlere en kolay ลŸekilde eriลŸmelerini saฤŸladฤฑklarฤฑnฤฑ anlattฤฑ.

Analฤฑk halindeki geรงici iลŸ gรถremezlik รถdemeleri ve emzirme รถdeneklerine iliลŸkin raporlarฤฑn da gรผnlรผk olarak iลŸleme alฤฑndฤฑฤŸฤฑnฤฑ, รถdeneklerin tek tฤฑkla รถdenmeye baลŸlandฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten Yฤฑlmaz, SGK’nin neredeyse tรผm iลŸlemlerinin dijital ortama aktarฤฑldฤฑฤŸฤฑna dikkati รงekti.

Yapฤฑlandฤฑrma dรผzenlemelerinin de baลŸvurudan รถdemeye kadar tรผm sรผreรงlerini, e-Devlet, e-Sigorta gibi dijital kanallar รผzerinden yรผrรผttรผklerine, dileyenlerin fiziki olarak da baลŸvurularฤฑnฤฑ yapabildiฤŸine iลŸaret eden Yฤฑlmaz, Kovid-19 salgฤฑnฤฑyla mรผcadele sรผrecinde baลŸta saฤŸlฤฑk yardฤฑmlarฤฑ olmak รผzere vatandaลŸlarฤฑn tรผm zorunlu hizmetlerden kesintisiz faydalanmasฤฑnฤฑn saฤŸlandฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.

Yฤฑlmaz, hayata geรงirilen yapฤฑlandฤฑrma dรผzenlemelerinin iลŸveren ve vatandaลŸlarฤฑ รถzellikle salgฤฑn sรผrecinde ekonomik olarak rahatlatmak adฤฑna bรผyรผk รถnem taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizerek, 17 Kasฤฑm 2020’de yรผrรผrlรผฤŸe giren 7256 sayฤฑlฤฑ Kanun kapsamฤฑnda 2,2 milyon kiลŸinin yapฤฑlandฤฑrma iรงin baลŸvurduฤŸunu, 101 milyar lira alacaฤŸฤฑn yapฤฑlandฤฑrฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ, bugรผn itibarฤฑyla yaklaลŸฤฑk 14,5 milyar liralฤฑk tahsilat gerรงekleลŸtirildiฤŸini bildirdi.

Yฤฑlmaz, “9 Haziran 2021’de yรผrรผrlรผฤŸe giren 7326 sayฤฑlฤฑ Kanun ile kurumumuz alacaklarฤฑ iรงin yeni bir yapฤฑlandฤฑrma imkanฤฑ getirilmiลŸtir. Yapฤฑlandฤฑrmanฤฑn kapsamฤฑ oldukรงa geniลŸ tutularak 2021 Nisan ayฤฑ ve รถncesine ait kurumumuzun neredeyse tรผm alacaklarฤฑ kapsama alฤฑnmฤฑลŸtฤฑr. Gerek taksit sรผresinin uzunluฤŸu ve toplamda 36 aya kadar รถdeme sรผresi, peลŸin รถdeme avantajฤฑ, gerekse kredi kartฤฑyla รถdeme, elektronik ortamda baลŸvuru imkanฤฑ gibi yollarla iลŸverenlerimize ve sigortalฤฑlarฤฑmฤฑza gerekli tรผm kolaylฤฑklarฤฑ sunmuลŸ bulunuyoruz.” bilgisini paylaลŸtฤฑ.

Protokol ile kredi kullanarak emekli olabilecek 32 bin sigortalฤฑ var

ฤฐsmail Yฤฑlmaz, kanun kapsamฤฑnda, yapฤฑlandฤฑrdฤฑklarฤฑ prim borรงlarฤฑnฤฑ ya da ihya edilecek sรผrelere iliลŸkin borรงlarฤฑnฤฑ รถdemeleri halinde emekli olabilecek durumda olan sigortalฤฑlara bir kolaylฤฑk daha sunmak iรงin Ziraat, Halkbank ve Vakฤฑfbank ile iลŸ birliฤŸi protokolรผnรผn imzalandฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirterek, sรถzlerini ลŸรถyle sรผrdรผrdรผ:

“Protokol ile yapฤฑlandฤฑrฤฑlan borcunu รถdemesi halinde aylฤฑk baฤŸlanabilecek sigortalฤฑlarฤฑmฤฑza, herhangi bir รถdeme gรผรงlรผฤŸรผ รงekmeden banka kredisi ile emeklilik imkanฤฑ sunulacaktฤฑr.

Bir รถnceki yapฤฑlandฤฑrma dรผzenlemesi kapsamฤฑnda imzaladฤฑฤŸฤฑmฤฑz protokol sayesinde yaklaลŸฤฑk 16 bin 500 sigortalฤฑmฤฑz kredi kullanarak emeklilik hakkฤฑna kavuลŸmuลŸtur. Halihazฤฑrda 7326 sayฤฑlฤฑ Yapฤฑlandฤฑrma Kanunu kapsamฤฑnda olup, bugรผn imzalanacak protokol ile kredi kullanarak emekli olabilecek durumda olan yaklaลŸฤฑk 32 bin sigortalฤฑmฤฑz bulunmaktadฤฑr.”

Kredi taksitleri, baฤŸlanacak emekli aylฤฑklarฤฑndan kesilecek

SGK BaลŸkanvekili Yฤฑlmaz, “Sigortalฤฑlarฤฑmฤฑz, yapฤฑlandฤฑrฤฑlan sigorta prim borรงlarฤฑnฤฑn peลŸin รถdeme tarihinin son gรผnรผne, yani 1 Kasฤฑm’a kadar aylฤฑk 1,55 faiz oranฤฑ ve 36 ay vade ile kredi kullanabilecekler. Kredi taksitleri ise baฤŸlanacak emekli aylฤฑklarฤฑndan kesilerek รถdenecektir.” dedi.

Yฤฑlmaz, kredi iลŸ birliฤŸi protokolรผnden kimlerin yararlanabileceฤŸine iliลŸkin olarak da ลŸu bilgileri paylaลŸtฤฑ:

“Kredi iลŸ birliฤŸi protokolรผ kapsamฤฑnda; birikmiลŸ prim borcunu รถdemesi durumunda 4/B’den yani eski BaฤŸ-Kur kapsamฤฑnda yaลŸlฤฑlฤฑk aylฤฑฤŸฤฑ baฤŸlanabilecek sigortalฤฑlar, BaฤŸ-Kur prim borcu olup, รถdemesi durumunda 4/A’dan yaลŸlฤฑlฤฑk aylฤฑฤŸฤฑ baฤŸlanabilecek sigortalฤฑlar, primini kendi รถdeyenler dediฤŸimiz Ek-5 ve Ek-6 kapsamฤฑnda รงalฤฑลŸanlardan birikmiลŸ prim borcunu รถdemesi durumunda yaลŸlฤฑlฤฑk aylฤฑฤŸฤฑ baฤŸlanabilecek sigortalฤฑlar, hizmet borรงlanmasฤฑ nedeniyle yaลŸlฤฑlฤฑk aylฤฑฤŸฤฑ baฤŸlanabilecek sigortalฤฑlar ile geรงmiลŸ dรถnemde durdurulan hizmet sรผrelerini ihya etmek isteyen sigortalฤฑlarฤฑmฤฑz da bu kredi kapsamฤฑndan faydalanabilecekler.”

Ziraat Bankasฤฑ, Halkbank ve Vakฤฑfbank yรถneticilerine iลŸ birliฤŸinden dolayฤฑ teลŸekkรผr eden Yฤฑlmaz, sosyal gรผvenlik reformunun mimarฤฑ CumhurbaลŸkanฤฑ Recep Tayyip ErdoฤŸan’ฤฑn รถnderliฤŸinde, ร‡alฤฑลŸma ve Sosyal Gรผvenlik Bakanฤฑ Vedat Bilgin’in rehberliฤŸinde SGK olarak vatandaลŸlarฤฑn yanฤฑnda olmaya devam edeceklerinin altฤฑnฤฑ รงizdi.

“VatandaลŸlarฤฑmฤฑza bu hizmeti verecek olmaktan รงok mutluyuz”

Tรถrende konuลŸan Ziraat Bankasฤฑ Genel Mรผdรผr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Cรผneyt SaฤŸlฤฑk da bugรผne kadar yaklaลŸฤฑk 150 bin vatandaลŸฤฑn BaฤŸ-Kur prim borcu yapฤฑlandฤฑrmasฤฑ kapsamฤฑnda emeklilik hakkฤฑ kazanmasฤฑna aracฤฑlฤฑk ettiklerini dile getirdi.

SaฤŸlฤฑk, “รœlkemizdeki emekli maaลŸ รถdemelerinin yaklaลŸฤฑk yรผzde 40’ฤฑnฤฑ รถdeyen Ziraat Bankasฤฑ olarak yeni uygulama kapsamฤฑnda da vatandaลŸlarฤฑmฤฑza bu hizmeti verecek olmaktan รงok mutluyuz.” deฤŸerlendirmesinde bulundu.

Vakฤฑfbank Bรถlge Mรผdรผrรผ Niyazi Ender ฤฐmamoฤŸlu ve Halk Bankasฤฑ Daire BaลŸkanฤฑ Filiz Avukat da protokolรผn hayฤฑrlฤฑ olmasฤฑ temennilerini ifade etti.

KonuลŸmalarฤฑn ardฤฑndan Yฤฑlmaz ve banka yรถneticileri iลŸ birliฤŸi protokolรผnรผ imzaladฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.816146.82840.03%
EURO 53.482453.4932-0.14%
JAPON YENฤฐ 3.4623.4690.61%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.026958.0637-0.36%
STERLฤฐN 62.570862.58190.05%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88676.8894-0.15%
RUS RUBLESฤฐ 0.60670.60880.38%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4142.22-0.7%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6224.49-0.85%
GRAM ALTIN SERBEST P.6234.26-1.09%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)92.82-1.13%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)132800.00-1.04%
HAS ALTIN GRAM (TL)6193.37-0.85%
SPOT ALTIN KG (TL)132274.00-0.88%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42049.00-0.9%
GรœMรœลž/ONS ($)61.83-0.87%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62278.87 -0.8875%
Ethereum 1755.78 -1.1476%
Tether USDt 1.00 0.0158%
BNB 578.15 -1.7276%
Solana 80.39 -1.2451%
USDC 1.00 0.0049%
XRP 1.12 -1.162%
Dogecoin 0.08 -1.8048%
Toncoin 1.75 -0.6785%
Cardano 0.18 -3.9848%
Shiba Inu 0.00 -0.2758%
Avalanche 6.81 -1.4318%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam