Sıfırdan bir şehir inşa etmek isteyen Silikon Vadisi elitleri

Sıfırdan bir şehir inşa etmek isteyen Silikon Vadisi elitleri

Silikon Vadisi elitleri, 2017’den beri arazi toplayarak yeni bir şehir inşa etmeye başladı. Şu ana kadar 800 milyon dolar harcadılar

A+A-

2017 yılında, milyarder bir risk sermayedarı olan Michael Moritz, potansiyel bir yatırımcıya alışılmadık bir fırsat olarak tanımladığı bir not gönderdi: yeni bir Kaliforniya şehrinin kurulmasına yatırım yapma şansı.

Arazi, San Francisco Körfez Bölgesi'nin arazinin ucuz olduğu bir köşesindeydi. Moritz ve diğerlerinin on binlerce dönümlük araziyi binlerce kişiye istihdam sağlayacak ve Paris ya da New York'taki West Village kadar yürünebilir olacak hareketli bir metropole dönüştürme hayalleri vardı.

Tasarımdan inşaat yöntemlerine ve yeni yönetim biçimlerine kadar her şeyin yeniden düşünülebileceği bir tür boş bir kent San Francisco ve Silikon Vadisi'ne kısa bir mesafede olacaktı.

O zamandan beri Flannery Associates adlı bir şirket, San Francisco'nun 60 mil kuzeydoğusunda büyük ölçüde tarımsal bir bölgede geniş araziler satın alıyor. Mahkeme belgelerine göre, faaliyetleri hakkında kamuoyuna çok az bilgi veren şirket, binlerce dönüm tarım arazisini güvence altına almak için 800 milyon ABD dolarından fazla taahhütte bulundu. Birbiri ardına parseller satın alan Flannery, kilometrelerce ötedeki her arazi sahibine, arazi satışa çıkarılmış olsun ya da olmasın, piyasa fiyatının birkaç katını ödeyerek teklifte bulundu.

Bölgede kimsenin adını duymadığı ve ne iş yaptığı bilinmeyen bir şirketin satın alımları, arazi sahiplerini, yerel denetçileri, yakındaki Hava Kuvvetleri üssünü ve Kongre üyelerini sarsarak büyük spekülasyonlara ve gelişen haberlere konu oldu. Disney burayı yeni bir tema parkı için mi satın alıyordu? Satın almalar Çin ile bağlantılı olabilir mi? Bir derin su limanı mı?

İddialara göre LinkedIn'in kurucu ortağı, risk sermayedarı ve Demokrat Parti bağışçısı Reid Hoffman, Andreessen Horowitz risk sermayesi şirketinin yatırımcıları Marc Andreessen ve Chris Dixon, ödeme şirketi Stripe'ın kardeş kurucu ortakları Patrick ve John Collison, Emerson Collective'in kurucusu Laurene Powell Jobs ve girişimciden yatırımcıya dönüşen Nat Friedman ve Daniel Gross bu projede yer alıyor.

İlgili Haberler