Sigorta sektörünün BDDK'sı kuruldu: SDDK

Sigorta sektörünün BDDK'sı kuruldu: SDDK

Cumhurbaşkanı kararı ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruldu.

A+A-

Cumhurbaşkanı kararı ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruldu. BDDK'nın sigorta sektöründe faaliyet gösterecek şekli olarak gösterilen üst kurulun 5 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Sigorta sektöründe yıllardır eksikliğine dikkat çekilen üst kurul, bugün Resmi Gazete'de açıklanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kuruldu. Sigorta sektörünün BDDK'sı gibi görev yapacak olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK), sigortacılık ve özel emeklilik için mevzuat hazırlayacak, uygulayacak ve ilgililer tarafından uygulanmasını izleyip yönlendirecek.

Bireysel Emeklilik, Tarım sigortaları, DASK gibi konular da kurumun yetkisi altında düzenlenecek ve denetlenecek. Sigortalıların ve katılımcıların korunması konusunda da SDDK önlemler alarak bu önlemleri sigorta ve özel emeklilik kurumlarına uygulatabilecek. Sigorta şirketleri ve özel emeklilik şirketlerini inceleyebilecek, denetleyebilecek ve gerektiğinde soruşturma açabilecek. Sigortacılık, özel emeklilik ve diğer mali piyasalarda alınacak kararların oluşumuna katkıda bulunabilecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, aynen BDDK'da olduğu gibi bir üst kurula sahip olacak. Bu üst kurulun ismi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu, biri başkan, biri ikinci başkandan oluşan 5 üyeden teşkil olacak ve üyelerin tamamı Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Kurulun başkanı aynı zamanda kurumun da başkanı olacak. 

Kurul en az iki haftada bir, gerekli hallerde toplanacak. Kurul kararları en az 5'te 3 çoğunlukla alınabilecek. 

Böylece daha önce kurulmuş bulunan Sigorta Denetleme Kurulu'nun da faaliyeti sona ermiş oluyor.

Sigorta sektörü uzun süredir SDDK'nın kuruluşunu bekliyordu. Aslında SDDK'nın kuruluşuna ilişkin ilk bilgi Nisan ayında açıklanan Reform Paketi'nde yer almıştı. Fakat o günden bu yana yasal olarak kuruluşa ilişkin henüz resmi bir adım atılmamıştı.

SDDK'nın kurulmasıyla düzenlemeyi yapan ile denetlemeyi yapan aynı çatı altında yer alacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.