Para politikasฤฑ ile ilgili endiลelerin bรผyรผk รถlรงรผde giderildiฤini belirten ลimลek, Londra’da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarla yapฤฑlan toplantฤฑlarฤฑn ardฤฑndan kaynak akฤฑลฤฑnฤฑn da baลladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kanal 7’de konuลan ลimลek, ลunlarฤฑ sรถyledi:
* Popรผlizm aslฤฑnda bir tuzak. Herkes bilir beni prensip olarak รผlkenin kendi imkanlarฤฑ iรงinde yoluna devam etmesini tercih etmiลimdir. 2015’te olay sadece anamuhalefetin emekli konusu deฤildi. O gรผn bรผtรผn beyannameleri incelemiลtik 180 milyara yakฤฑn bir vaat vardฤฑ. O gรผnรผn ลartlarฤฑna bรผyรผk rakamdฤฑ.
* Bizim hรผkรผmet 27-30 milyar arasฤฑ bir paket aรงฤฑkladฤฑ, milli gelirin yรผzde biri bile deฤil.
* Vergiyi artฤฑrmadan tabana yayarak reform tasarฤฑsฤฑ Meclis’te.
* Yapฤฑlandฤฑrma ve imar barฤฑลฤฑ para getirecek tek seferlik ลeyler. Benim sรถylediklerim kalฤฑcฤฑ dรผzeltmeler.
* Muhalefetin vaatleri milli gelire yรผzde 8-9’a denk gelirken, Ak Parti’nin vaatleri ise yรผzde bire bile denk gelmiyor.
* Tรผrkiye’de yaลayan 81 milyon hane halkฤฑnฤฑn borรงlarฤฑ milli gelire oranฤฑ yรผzde 18. รzel sektรถrรผn borcu milli gelire oranฤฑ yรผzde 68
*Dolar ลu anda kontrol altฤฑnda. TL’de kayฤฑplar oldu. Bunun bir iรง, bir de dฤฑล boyutu var. Deฤer kaybฤฑnฤฑn dฤฑล boyutunda 3 temel trend var. ABD dolarฤฑ yฤฑlbaลฤฑndan bu yana tรผm para birimlerine karลฤฑ deฤer kazandฤฑ. ฤฐkincisi, kรผresel olarak faizlerin arttฤฑฤฤฑ bir dรถnemdeyiz. รรงรผncรผ faktรถr ise petrol ithal eden รผlkelerle ilgili. Petrolรผn bir anda 80 dolara รงฤฑkmasฤฑ TL’nin deฤer kaybฤฑna neden oldu.
*Devlet borcunun milli gelire oranฤฑ dรผnya genelinde yรผzde 80 civarฤฑnda iken Tรผrkiye’de bu oran yรผzde 28 civarฤฑnda. Bu oran 2002’de Tรผrkiye’de yรผzde 78’idi.







