Kristal-ฤฐล Sendikasฤฑ, hรผkรผmet tarafฤฑndan 27 Haziran 2014 tarihinde ertelenen ลiลecam grevi iรงin Anayasa Mahkemesiโne hak ihlali baลvurusunda (bireysel baลvuru) bulundu.
Yapฤฑlan aรงฤฑklamada ลรถyle denildi: “ลiลecam grevinde yaลanan hak ihlalinin giderilmesi iรงin Anayasa Mahkemesiโne (AYM) bireysel baลvuruda bulunduk. Bilindiฤi gibi Cam ฤฐลverenleri Sendikasฤฑ ile yรผrรผttรผฤรผmรผz 24. dรถnem toplu iล sรถzleลmesi gรถrรผลmelerinde anlaลma saฤlanamamasฤฑ รผzerine, 20 Haziran 2014 tarihinde ลiลecamโa baฤlฤฑ 10 fabrikada grev uygulamasฤฑnฤฑ baลlatmฤฑลtฤฑk. Grevimiz 8. gรผnรผnde hรผkรผmet tarafฤฑndan milli gรผvenlik ve genel saฤlฤฑฤฤฑ bozduฤu gerekรงesiyle keyfi bir biรงimde ertelenmiลti. Hรผkรผmet erteleme kararฤฑnda hiรงbir somut gerekรงeye yer vermemiลti.
Danฤฑลtayโa yapmฤฑล olduฤumuz yรผrรผtmeyi durdurma talebimiz de 10. Daire tarafฤฑndan daha รถnceki iรงtihatlarฤฑn aksine reddedilmiลti. 10. Daire geรงmiล yฤฑllarda yapฤฑlan grev ertelemelerimiz konusunda yรผrรผtmeyi durdurma kararฤฑ vermiลti. Bu kez anlaลฤฑlmaz bir kararla yรผrรผtmeyi durdurma talebimiz reddedildi.
Grev hakkฤฑ ihlalimizi giderecek etkin bir hukuk yolu kalmamasฤฑ nedeniyle AYMโye bireysel baลvuru yaparak hak ihlalinin saptanmasฤฑnฤฑ talep ettik. Kristal-ฤฐล Sendikasฤฑ ve cam iลรงileri adฤฑna Genel Baลkan Bilal รetintaล tarafฤฑndan yapฤฑlan baลvuruda hรผkรผmetin grev erteleme kararnamesi ile ฤฐnsan Haklarฤฑ Avrupa Sรถzleลmesiโnin 11. Maddesi ile Anayasanฤฑn 13, 51, 53, 54 ve 90. maddelerini ihlal ettiฤi belirtildi. Dilekรงede Danฤฑลtay 10. Dairesiโnin hak ihlalini รถnlememiล olmasฤฑ nedeniyle bireysel baลvuru dฤฑลฤฑnda etkin bir baลka hukuk yolunun kalmadฤฑฤฤฑ vurgulandฤฑ.
Grev erteleme kararฤฑ ile ilgili tedbir talebinin de yer aldฤฑฤฤฑ baลvuruda 60 gรผnlรผk sรผrenin dolmasฤฑndan รถnce (26 Aฤustos 2014) hak ihlalinin saptanmasฤฑ, aksi halde grev hakkฤฑnฤฑn ortadan kalkacaฤฤฑ ve hak ihlalinin giderilmesinin mรผmkรผn olamayacaฤฤฑ vurgulandฤฑ. Son dรถnemlerde hak ihlalleri konusunda รถzgรผrlรผkรงรผ kararlara imza atan ve ciddi hak ihlallerinin giderilmesine ve hukuk devletine รถnemli katkฤฑlar yapan Anayasa Mahkemesiโnin 5800 iลรงinin grev hakkฤฑnฤฑn ihlali konusunda da duyarlฤฑ davranacaฤฤฑna ve hak ihlalini รถnlemek iรงin ivedi bir karar vereceฤine inanฤฑyoruz.







