Soma'da 8 kişi tutuklandı, üretim durdu

Soma'da 8 kişi tutuklandı, üretim durdu

301 çalışanın hayatını kaybettiği facia ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında sekiz kişi tutuklandı. Can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle maden ocağında çalışan işçiler sendikanın çağrısı üzerine işi durdurdu.

A+A-

Manisa'nın Soma ilçesinde geçtiğimiz Salı günü meydana gelen ve 301 çalışanın hayatını kaybettiği facianın sebebine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında sekiz kişi tutuklanırken, can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle Soma Holding'e ait diğer iki maden ocağında çalışan işçiler sendikanın çağrısı üzerine işi durdurdu.

Geçtiğimiz Salı günü meydana gelen kaza şirkete ait Eynez maden ocağında gerçekleşmişti.

Maden-İş sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz bu kazadan sonra artık çok endişeliyiz, MIGEM'den müfettişlerin acilen denetim yapmasını istiyoruz, bu yapılana kadar işi durduruyoruz" dedi.

İşin durduğu iki madende yaklaşık 3,200 kişinin çalıştığını söyleyen Küçükgencay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"301 can kaybettik, 301 şehidimiz var, ama bunların dışında da Soma'daki diğer ocaklarda binlerce kardeşimiz var, bunların çalışma şartları nasıl denetlenecek, neye göre denetlenecek bunların netleştirilmesi lazım, aynı zamanda bağımsız kuruluşlar olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi odaların da denetlemesi ve oradan gelen raporlarla MIGEM'den gelenlerin uyuşup uyuşmadığına bakılması gerek. Biz böyle ciddi bir kazanın ön bilgilerini hissedemedik, Mart ayında da denetim yapıldı, zaten bu denetimlerle ilgili bize bilgi verilmiyordu, bu firmalar hep övülürdü."

Öte yandan, kazanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Genel Müdür Ramazan Doğru'nun tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Soma Holding bünyesinde bulunan Soma Kömür İşletmeleri, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) kömür payı karşılığı maden ruhsatı devirleri kapsamında 1984 yılından beri Soma'da kömür işletmeciliği yapıyor.

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, şirket Soma operasyonları kapsamında en son Eylül 2009'da kazanın meydana geldiği Eynez'deki 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi kontratını Ciner Grubu'ndan devralarak yıllık 2.5 milyon ton üretim kapasiteli maden sahasını işletmeye başladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.