Son anketten koalisyon çıktı

Son anketten koalisyon çıktı

Kamuoyu araştırma şirketi SONAR'ın Mayıs ayı anket sonuçlarına göre, AKP'ye oy verecek olanların oranı yüzde 41 düzeyinde bulunuyor.

A+A-

Kamuoyu araştırma şirketi SONAR'ın Mayıs ayı anket sonuçlarına göre, 7 Haziran seçimleri öncesinde iktidar partisi AKP'nin oy oranı yüzde 41'e gerileyerek, tek başına iktidar olma çoğunluğunu kaybetme noktasına gelirken, HDP yüzde 10.4 ile seçim barajının üzerinde.

SONAR tarafından yapılan anketin sonuçlarına göre, Mayıs ayında 3,000 kişinin katılımı ile 26 ilde gerçekleştirilen ankette, CHP'nin oy oranı yüzde 26, MHP'nin oy oranı ise yüzde 18.1 olarak görünüyor.

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, bu sonuçlarla AKP'nin tek başına iktidar olamayacağı, 230-250 arasında milletvekili çıkaracağı ve Türkiye'de koalisyonlar döneminin başlayabileceği yorumunu yaptı.

Bayrakçı, "HDP barajı geçerse AKP iktidar olamaz. MHP, HDP ve SP-BBP ittifakı oylarını artırıyor. AKP 230-250 arası vekillik kazanabileceği için tek başına iktidar sayısı olan 276'yı bulamıyor" dedi.

AKP 2011'de yapılan son genel seçimde yüzde 49.8 oyla 327 milletvekili çıkarmıştı. Bir partinin tek başına hükümet kurabilmesi için 550 sandalyeli TBMM'de salt çoğunluk olan en az 276 sandalyeye sahip olması gerekiyor.

Ankette Meclis aritmetiğini doğrudan etkileyecek HDP'nin oy oranı ise yüzde 10'luk ülke barajının bir miktar üzerinde ve yüzde 10.4 seviyesinde.

AKP'nin tek parti iktidarını kaybedebileceğine işaret eden bir başka anket de geçen hafta Konda tarafından yapılmıştı. Kamuoyu araştırma şirketi Konda'nın geçen hafta içinde müşterileri ile paylaştığı anketinde AKP'nin oy oranı yüzde 40.5, HDP'nin yüzde 11.5 olarak görülürken, CHP'nin oy oranı yüzde 28.7, MHP ise yüzde 14.4 olarak saptanmıştı. Konda'nın anket sonuçlarının yayılmasıyla TL ve TL cinsi piyasalardaki pozitif ayrışma yerini negatif ayrışmaya bırakmıştı.

HDP çizgisini temsil eden BDP, seçim barajını aşabilmek için 2011 seçimlerine bağımsız adaylarla girmiş ve yüzde 6.57 oyla 36 milletvekili çıkarmıştı. Türkiye'de 1983 genel seçimlerinden bu yana yüzde 10 seçim barajı uygulanıyor.

Ankette ana muhalefet partisi CHP'nin oyları ise yüzde 26 seviyesinde. 2011 genel seçimlerinde CHP yüzde 25.98 oyla 135 milletvekilliği elde etmişti. Anket, MHP'yi de HDP gibi yükselişte olan partiler arasında gösteriyor. MHP'nin oy oranı yüzde 18.1 düzeyinde ifade edilirken, bu rakam 2011 seçimlerinde yüzde 13 olarak gerçekleşmişti.

SONAR anketi SP-BBP seçim ittifakının da yüzde 3.1 oy potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Anket sonuçları başkanlık sisteminin hayata geçme olasılığının da düşük olduğunu gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mitinglerinde, AKP'nin de seçim beyannamesinde sürekli olarak gündeme getirdiği başkanlık sistemine geçiş için anayasa değişikliği gerekiyor. AKP dışındaki partilerin karşı olduğu başkanlık sisteminin tek parti tarafından anayasa değişikliği yapılarak hayata geçirilebilmesi için 367 milletvekilinin onayına ihtiyaç var. Anayasa değişikliğinin 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabulü durumunda referanduma gidilmesi gerekiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.