Son çeyrek GSYH durgunluğun tescili olacak

Son çeyrek GSYH durgunluğun tescili olacak

BETAM, 2018'in 4. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nın yüzde 3,8 oranında azalmasını bekliyor

A+A-

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BETAM), 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nın yüzde 3,8 oranında azalmasını bekliyor.

BETAM'ın araştırmasında şöyle denildi:

"Kesinleşen Ekim, Kasım ve Aralık ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nın yüzde 3,8  oranında azalmasını bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle hesaplanan bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nın yüzde 2,5 
küçüleceğini öngörüyoruz.

Yeni Ekonomi Programı’nda 2018 yılı için yüzde 3,8 GSYH büyümesi hedeflenmişti. İlk üç çeyrek büyüme oranları sırası ile yüzde 7,4, yüzde 5,3 ve yüzde 1,6 olduğu için dördüncü çeyrek büyümesinin negatif çıkması bu hedefin tutturulamaması ihtimalini gündeme getirmektedir." 

BETAM tarafından yayımlanan raporun Genel Değerlendirme kısmı ise şu şekilde:

GSYH’nin tahmininde kullandığımız diğer değişkenlere baktığımızda, perakende sektörü fiyat beklentisinin yüzde 12,9 ve elektrik tüketiminin yüzde 3,3 azalacağını hesaplıyoruz.

Bir önceki çeyrekte negatife dönen imalat sanayi üretim endeksi büyüme oranının 2018’in dördüncü çeyreğinde daha da azalarak (eksi) yüzde 5,4 olmasını, hizmetlere olan talebin ise yüzde 10,5 daralmasını bekliyoruz. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında hizmetlere olan talebin belirgin bir şekilde azalacağını öngördüğümüzü söyleyebiliriz.

Üçüncü çeyrekte 2017’nin aynı çeyreğine kıyasla yüzde 25,5 artmasına rağmen, dördüncü çeyrekte, gelecek üç ay için perakende sektörü fiyat artış beklentisinin yüzde eksi 1,5 olması genel talepteki daralmaya ilişkin önemli bir göstergedir. 

Kesinleşen Ekim, Kasım ve Aralık ayı öncü göstergeleri ışığında 2018 yılının dördüncü çeyrek GSYH büyümesinin çeyreklik bazda yüzde 2,5 yıllık bazda ise yüzde 3,8 azalacağını tahmin ediyoruz. Ekonomide 2018’in dördüncü çeyrek itibariyle bariz bir durgunluk olacağını söyleyebiliriz

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.