S&P 500, dört haftalık yükselişine ara mı verecek

S&P 500, dört haftalık yükselişine ara mı verecek

S&P 500 vadeli işlemleri, Çin'in zayıf büyümesi ve Fed'in faiz artırımlarına ilişkin endişelerle geriledi

A+A-

ABD hisse senedi vadeli işlemleri Pazartesi günü, Çin'in sanayi şirketlerinin karlarının Ekim ayına kadar sadece %2,7 oranında arttığı haberinin ardından geriledi. Bu, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde deflasyon endişelerini artırdı ve bölge genelinde duyarlılığı azalttı.

Son dört haftadır yükselen S&P 500 vadeli işlemleri, günün en düşük seviyesi olan 4.522,50'den toparlanarak %0,29 düşüşle 4.549,50'den işlem gördü. Dow Jones Industrial Average vadeli işlemleri %0,27 düşüşle 35.200,00'den, Nasdaq 100 vadeli işlemleri ise %0,28 düşüşle 14.190,00'dan işlem gördü.

Yatırımcılar, Federal Rezerv'in faiz artırımlarına ilişkin endişelerini de dile getiriyor. Fed, enflasyonu kontrol altına almak için bu yıl faiz oranlarını dört kez artırdı ve gelecek yıl daha fazla artış olasılığını öne sürdü.

Interactive Investor'da piyasalar müdürü olan Richard Hunter, "Yatırımcılar arasındaki en son söylem, faiz oranlarının zirveye ulaştığı ve agresif Federal Rezerv artış politikasının, çok az çürük belirtisi göstermeye devam eden bir ekonomi üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğu yönündedir" dedi.

Haftanın en önemli verisi muhtemelen Perşembe günü açıklanacak olan Ekim ayı kişisel tüketim harcamaları raporu olacak. Bu, Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon göstergesidir ve bu nedenle kısa vadede tahvillerin ve dolayısıyla hisse senetlerinin tonunu belirleyebilir. Üçüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılanın ilk revizyonu ise bir gün önce açıklanacak.

Hunter, "Birlikte ele alındığında, GSYH'yi nispeten etkilenmeden bırakırken düşmeye devam eden bir enflasyon rakamı Goldilocks senaryosudur ve piyasalar yılın son ayına girerken gerginliği bir miktar azaltabilir" dedi.

Pazartesi günü açıklanacak olan diğer ABD ekonomik güncellemeleri arasında Doğu'da saat 10.00'da açıklanacak olan Ekim ayı yeni konut satışları da yer alıyor. Yatırımcıların gözü de büyük miktarda tahvil ihracının nasıl karşılanacağında olacak. Hazine saat 11:30'da 54 milyar dolarlık 2 yıl vadeli tahvil ve saat 13:00'te 55 milyar dolarlık 5 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek.

Yatırımcıların son dönemdeki borsa kazançları konusunda ne kadar iyimser olduklarına dair bir gösterge CBOE VIX Endeksi (VIX) tarafından sağlanıyor. Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen S&P 500 opsiyon türevi ölçüt, Cuma gününü Ocak 2020'den bu yana en düşük seviye olan 12,5 civarında kapattı.

Ancak, bu kadar düşük VIX seviyelerinin bazı gözlemcileri tüccar rehaveti konusunda endişelendirebileceği sıklıkla görülen bir durumdur. BTIG'de teknik stratejist olan Jonathan Krinsky, "VIX-mas'a çok benzemeye başlıyor" başlıklı bir notta, yılın zamanının bile barometrenin buradan yükselebileceğini gösterdiğini söyledi.

 

İlgili Haberler