New York borsasฤฑ gรผnรผ yรผkseliลle tamamladฤฑ. Kapanฤฑลta Dow Jones endeksi, 300 puanฤฑn รผzerinde deฤer kazandฤฑ ve yรผzde 1,01 artฤฑลla 34.564,59 puana yรผkseldi.
S&P 500 endeksi yรผzde 1,13 artarak 4.447,15 puana ve Nasdaq endeksi yรผzde 2,03 kazanรงla 13.643,59 puana รงฤฑktฤฑ.
ABD’de รผretici enflasyonun rekor seviyeye ulaลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan gรผne yatay seyirle baลlayan endeksler, bilanรงo sezonunun baลlamasฤฑ ve tahvil faizlerindeki gerilemenin etkisiyle gรผn iรงinde toparlanma gรถsterdi.
รlkede dรผn aรงฤฑklanan yรผzde 8,5’lik enflasyon sonrasฤฑ รretici Fiyat Endeksi (รFE) de martta aylฤฑk bazda yรผzde 1,4 ve yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 11,2 arttฤฑ.
Kasฤฑm 2010’dan bu yana en yรผksek seviyeye ulaลan รผretici enflasyonuna iliลin veriler, enflasyonun bir sรผre daha yรผksek kalabileceฤini gรถsterdi.
รFE’nin aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yรผkseliล gรถsteren ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi ise yรผzde 2,69 seviyelerine geriledi.
Enflasyon okumalarฤฑndaki hฤฑzlanฤฑล ABD Merkez Bankasฤฑnฤฑn (Fed) daha da ลahinleลebileceฤi beklentilerini gรผรงlendirdi.
Fed yetkililerinin sรถzle yรถnlendirmeleri piyasalarฤฑn odaฤฤฑndaki yerini korurken, Fed รผyesi Christopher Waller enflasyonun “hemen hemen” zirveye ulaลtฤฑฤฤฑna inandฤฑฤฤฑnฤฑ ancak faiz oranlarฤฑnฤฑn hala agresif bir ลekilde yรผkseltmesi gerektiฤini ifade etti. Waller, Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan faiz oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrabileceฤini belirtti.
St. Louis Fed Baลkanฤฑ James Bullard ise Fed’in yรผkselen fiyatlara karลฤฑ koymak iรงin ekonomik aktiviteyi frenlemesi gerektiฤini aktardฤฑ. Bullard, Fed’in faiz oranlarฤฑnฤฑ agresif bir ลekilde artฤฑrmadan 41 yฤฑlฤฑn en hฤฑzlฤฑ enflasyonunu kontrol altฤฑna alabileceฤini dรผลรผnmenin bir “fantezi” olduฤunu savundu.







