S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq'ta işgücü verileri sonrası kayıplar arttı

S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq'ta işgücü verileri sonrası kayıplar arttı

Wall St, işgücü verilerinin faiz artırımı korkularını körüklemesiyle düştü

A+A-

New York borsasında  ana endeksler, güçlü bir işgücü piyasasını gösteren verilerin tahvil getirilerini artırması ve Federal Rezerv'in faiz oranlarını artırmada agresif olacağı korkularını körüklemesinin ardından keskin bir düşüş yaşadı.

S&P 500'de yer alan 11 sektörün tamamı negatif bölgede yer alırken, en fazla düşüş enerji ve ihtiyari tüketici sektörlerinde yaşandı.

Veriler, Haziran ayında özel istihdamın beklenenden çok daha fazla arttığını ve artan resesyon risklerine rağmen işgücü piyasasının sağlam bir zeminde kaldığını gösterdi. Ayrı bir rapor, ABD'deki açık iş pozisyonlarının Mayıs ayında düştüğünü, ancak daha yüksek seviyelerini koruduğunu gösterdi.

Sağlam bir işgücü piyasasının kanıtı olan veriler aylık ABD istihdam raporundan bir gün önce, Fed'in hedefinin üzerinde kalan enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerini artırdı.

Dow Jones Industrial Average 361,87 puan ya da %1,06 düşüşle 33.926,77'ye, S&P 500 36,73 puan ya da %0,83 kayıpla 4.410,09'a ve Nasdaq Composite 123,44 puan ya da %0,9 düşüşle 13.668,21'e geriledi.

İşgücü piyasası verilerinin ardından Hazine getirileri sıçradı. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi %4'ün üzerine çıkarken, genellikle faiz oranı beklentilerine paralel hareket eden iki yıllık Hazine tahvilinin faizi son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

CME FedWatch'a göre, ABD faiz oranı vadeli işlemleri, Kasım ayında Federal Rezerv'in bir faiz artırımı daha yapma olasılığının arttı.

Haziran ayındaki toplantısında faiz artırımına gitmeyen Fed'in bu ayın sonundaki toplantısında faiz artırımına devam etmesi bekleniyor. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Haziran ayı politika toplantısında faiz artışı için uygun bir durum olduğunu söyledi.

Exxon Mobil Corp (NYSE:XOM) hisseleri, petrol devinin ikinci çeyrek işletme karının düşük doğal gaz fiyatları ve zayıf petrol rafineri marjları nedeniyle keskin bir şekilde düştüğünü belirtmesinin ardından %3,5 düştü.

JetBlue Airways (NASDAQ:JBLU) hisseleri, şirketin Spirit Airlines'ın (NYSE:SAVE) planlanan satın alımını korumak için American Airlines (NASDAQ:AAL) ile olan ittifakını sona erdirmek üzere mahkemenin Mayıs ayında verdiği emre uyacağını açıklamasından bir gün sonra %6,5 düştü.

NYSE'de düşüş gösteren hisse senetleri 7,93'e 1 oranla yükseliş gösterenlerden daha fazla olurken, Nasdaq'ta 4,09'a 1 oranla düşüş gösterenlerin lehine oldu.

S&P 500 52 haftanın 3 yeni en yüksek ve 2 yeni en düşük seviyesini kaydederken; Nasdaq Composite 21 yeni en yüksek ve 104 yeni en düşük seviyeyi kaydetti.

İlgili Haberler