New York Borsasฤฑ (S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones), ABD Baลkanฤฑ Donald Trumpโฤฑn รถnรผmรผzdeki hafta birรงok รผlkeye yรถnelik karลฤฑlฤฑklฤฑ tarifeler aรงฤฑklayacaฤฤฑnฤฑ duyurmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan gรผnรผ dรผลรผลle kapattฤฑ. S&P 500 endeksi yรผzde 0,95 dรผลรผลle 6.026,01 puana indi.
S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endekslerinde sert Dรผลรผล
Dow Jones endeksi 400 puanฤฑn รผzerinde kayฤฑpla yรผzde 0,99 gerileyerek 44.303,65 puandan kapanฤฑrken, S&P 500 endeksi yรผzde 0,95 dรผลรผลle 6.026,01 puana indi. S&P 500 endeksi dฤฑลฤฑnda Nasdaq endeksi ise yรผzde 1,36โlฤฑk kayฤฑpla 19.523,40 puana geriledi.
Ticaret Gerilimleri ve Piyasalardaki Endiลeler
Trump, Japonya Baลbakanฤฑ ฤฐลiba ลigeru ile Oval Ofisโte gerรงekleลtirdiฤi gรถrรผลme รถncesinde yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, gelecek hafta uluslararasฤฑ ticaret politikalarฤฑna iliลkin รถnemli bir duyuru yapacaฤฤฑnฤฑ belirtti. Konuyla ilgili bir basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenleneceฤini aktaran Trump, alฤฑnacak kararlarฤฑn kรผresel piyasalarฤฑ etkileyeceฤine dikkat รงekti. Bu aรงฤฑklamalar, ticaret savaลฤฑ endiลelerini yeniden alevlendirdi ve piyasalarda negatif bir seyir oluลmasฤฑna yol aรงtฤฑ.
ABD Ekonomik Verileri ve Piyasalara Etkisi
Aรงฤฑklanan ekonomik gรถstergeler de piyasalardaki olumsuz havayฤฑ destekledi. Michigan รniversitesi tarafฤฑndan รถlรงรผlen tรผketici gรผven endeksi, ลubat ayฤฑnda 67,8 seviyesine gerileyerek Temmuz 2024โten bu yana en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผ.
Tรผketicilerin kฤฑsa vadeli enflasyon beklentisi yรผzde 3,3โten yรผzde 4,3โe รงฤฑkarak Kasฤฑm 2023โten bu yana en yรผksek seviyeye ulaลtฤฑ. Uzun vadeli enflasyon beklentisi ise yรผzde 3,2โden yรผzde 3,3โe yรผkseldi.
Tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam verileri de dikkat รงekiciydi. ABDโde Ocak ayฤฑnda tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam 143 bin kiลi artarak beklentilerin altฤฑnda kaldฤฑ. Ancak iลsizlik oranฤฑ yรผzde 4,1โden yรผzde 4โe dรผลerek iล gรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn dayanฤฑklฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ sรผrdรผrdรผฤรผnรผ gรถsterdi. รte yandan, Kasฤฑm ve Aralฤฑk aylarฤฑna iliลkin istihdam verilerinde yukarฤฑ yรถnlรผ revizyon yapฤฑldฤฑ. Fedโin yakฤฑndan takip ettiฤi ortalama saatlik kazanรงlar ise Ocak ayฤฑnda yรผzde 0,5 artarak beklentilerin รผzerine รงฤฑktฤฑ.
Bu geliลmelerle ABD 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizleri yรผzde 4,48โe yรผkselirken, dolar endeksi yรผzde 0,35 artarak 107,9 seviyesine ulaลtฤฑ. Para piyasalarฤฑnda, Fedโin faiz indirimi iรงin en erken Haziran ayฤฑnฤฑn dรผลรผnรผldรผฤรผne yรถnelik beklentiler gรผรงlendi.
Fed Yetkililerinden Aรงฤฑklamalar
Fed yetkililerinin deฤerlendirmeleri de piyasalarฤฑn odaฤฤฑnda yer aldฤฑ. Minneapolis Fed Baลkanฤฑ Neel Kashkari, iล gรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn hafif soฤuduฤunu ancak hala gรผรงlรผ kaldฤฑฤฤฑnฤฑ belirtirken, bu yฤฑl faizlerin kademeli olarak dรผลebileceฤini ifade etti.
Chicago Fed Baลkanฤฑ Austan Goolsbee, son istihdam verilerini โsaฤlamโ olarak nitelendirerek tam istihdama doฤru ilerleyen bir ekonomiye iลaret ettiฤini vurguladฤฑ. Fed Yรถnetim Kurulu รyesi Adriana Kugler ise iล gรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn ne zayฤฑfladฤฑฤฤฑna ne de aลฤฑrฤฑ ฤฑsฤฑndฤฑฤฤฑna dikkat รงekerek, enflasyonun hala yรผksek seyrettiฤini ve faiz oranlarฤฑnฤฑn bir sรผre daha mevcut seviyelerde tutulmasฤฑnฤฑn ihtiyatlฤฑ bir adฤฑm olacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Kurumsal Tarafta Bilanรงolarฤฑn Etkisi
Kurumsal ลirketlerin finansal sonuรงlarฤฑ da piyasalar รผzerinde etkili oldu. Amazon, dรถrdรผncรผ รงeyrek satฤฑล ve kar verilerinde beklentileri aลmasฤฑna raฤmen 2024 yฤฑlฤฑna yรถnelik satฤฑล tahminleri hayal kฤฑrฤฑklฤฑฤฤฑ yarattฤฑ ve hisseleri yรผzde 4,1 dรผลtรผ.

Kozmetik devi Elf Beauty, net satฤฑล ve kar beklentilerini aลaฤฤฑ รงekmesinin ardฤฑndan yรผzde 19,6 deฤer kaybetti. Buna karลฤฑlฤฑk, รงevrim iรงi seyahat ลirketi Expedia, dรถrdรผncรผ รงeyrek finansal sonuรงlarฤฑnฤฑn beklentileri aลmasฤฑyla yรผzde 17,3 deฤer kazandฤฑ.
Sonuรง olarak, ticaret savaลฤฑna dair belirsizlikler, zayฤฑflayan tรผketici gรผveni ve istihdam verilerinin karฤฑลฤฑk sinyaller vermesi, piyasalarda satฤฑล baskฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrdฤฑ ve endeksler gรผnรผ dรผลรผลle tamamladฤฑ.







