S&P 500, Nasdaq ve Dow kritik veriler öncesi vadeli işlemlerde yatay

S&P 500, Nasdaq ve Dow kritik veriler öncesi vadeli işlemlerde yatay

Dow vadeli kontratları yatay seyrediyor; istihdam verileri yatırımcıları temkinli olmaya itiyor.

A+A-

New York borsası vadeli işlemlerinde yatırımcılar, Federal Rezerv'in politika görünümüne ilişkin bazı ipuçları sağlayabileceği için yaygın olarak izlenen aylık istihdam raporunun açıklanmasını beklerken yatay seyrediyor

Dow Vadeli İşlem kontratı büyük ölçüde yatay seyrederken, S&P 500 Vadeli İşlemleri 3 puan veya %0,1, Nasdaq 100 Vadeli İşlemleri ise 23 puan veya %0,2 düştü.

Beklenenden daha güçlü gelen istihdam verilerinin Federal Rezerv'in faiz oranlarını artırmaya devam ederek dünyanın en büyük ekonomisini resesyona itebileceği korkularını canlandırmasının ardından başlıca endeksler dün keskin bir düşüşle kapanmıştı..

İşgücü piyasası dirençli görünüyor

Perşembe günü açıklanan ADP özel istihdam rakamlarının beklenenden güçlü gelmesi, işgücü piyasasının bir yıllık sıkılaştırma döngüsünün ardından bile dirençli kaldığını gösterdi. Fed, Haziran ayında faiz artırımlarına ara vermesine rağmen daha fazla faiz artırımına gideceğinin sinyalini vermişti. Vadeli işlem yatırımcıları Fed Temmuz ayında toplandığında faizlerin çeyrek puan daha artacağını düşünüyor.

Seansın ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan Haziran ayı istihdam raporunun ekonominin Haziran ayında 225.000 istihdam yarattığını göstermesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların bir önceki aya göre hafif bir düşüşle aylık %0,3 ve yıllık %4,2 artması bekleniyor.

Beklenenden daha farklı ve veri, Fed politika yapıcılarına faiz oranlarını daha da yükseltmek için daha fazla alan sağlayabilir ve muhtemelen ekonomik faaliyeti daha da kısıtlayabilir.

Yellen Çin Başbakanı ile görüştü

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, üç günlük ziyaretinin ikinci gününde bugün Çin Başbakanı Li Qiang ile bir araya geldi ve hazırladığı konuşmada ABD'nin Çin ile "kazanan her şeyi alır" yaklaşımı yerine sağlıklı bir rekabet arayışında olduğunu söyledi.

ABD'nin "bazı durumlarda, ulusal güvenliğini korumak için hedefe yönelik eylemler gerçekleştirmesi gerekeceğini" belirten Yellen, "Bu durumlarda aynı fikirde olmayabiliriz. Ancak, herhangi bir anlaşmazlığın ikili ekonomik ve mali ilişkilerimizi gereksiz yere kötüleştirecek yanlış anlamalara yol açmasına izin vermemeliyiz." dedi.

Twitter yeni sosyal medya tehdidine yanıt verdi

İki sosyal medya firması arasındaki rekabet artarken, Twitter'ın yeni Threads uygulaması nedeniyle Meta Platforms'a (NASDAQ:META) karşı yasal işlem başlatma tehdidinde bulunduğuna dair haberlerin ardından teknoloji sektörü gündemde olacak gibi görünüyor.

Meta tarafından bu hafta başında Twitter'a "dostça" bir alternatif olarak başlatılan Threads, CEO Mark Zuckerberg'e göre 24 saatten kısa bir süre içinde 30 milyondan fazla kayıt aldı.

Ayrıca Bloomberg Cuma günü erken saatlerde Tesla'nın (NASDAQ:TSLA) Şangay'daki fabrikasında pil üretimi için çalışan bazı işçileri işten çıkardığını bildirdi.

 

İlgili Haberler