S&P 500 rallisi için JPMorgan'dan "balon" uyarısı

S&P 500 rallisi için JPMorgan'dan "balon" uyarısı

JPMorgan: S&P 500 Rallisi Dotcom Balonuna "Düşündüğümüzden Çok Daha Fazla Benziyor"

A+A-

JPMorgan, ABD hisse senetlerindeki mevcut ralli ile dot-com balonu arasında "çok sayıda benzerlik" tespit ettiğini açıkladı. Son zamanlardaki "irrasyonel coşku" nedeniyle bu tür paralellikler yaygın olarak reddedilse de, JPMorgan'a göre bu benzerlikler göz ardı edilemeyecek kadar fazla.

"Muhteşem Yedili"yi de içeren MSCI ABD Endeksi'nin ilk on hisse senedi, şu anda endeksin %29,3'ünü oluşturuyor. Bu oran, Haziran 2000'de görülen %33,2'lik tarihi zirveye oldukça yakın. İlk beş hisse senedinin payı ise %21,7 ile 1994 sonrası en yüksek seviyeye yaklaşmış durumda.

JPMorgan stratejistleri, "Analizimiz, kayda değer farklılıklar olsa da, sanıldığından çok daha benzer olduklarını gösteriyor!" diyor.

Sz konusu yoğunlaşma, özellikle teknoloji hisselerinin aşırı temsili ile dot-com dönemini yansıtıyor. MSCI ABD'nin ilk on hisse senedinde şu anda sadece dört sektör temsil edilirken, tarihsel medyan altı sektör

Değerlemeler Dotcom'dan Daha Düşük

Bu en iyi hisse senetleri endeksin geri kalanına kıyasla dot-com balonuna kıyasla daha yüksek bir değerleme primine sahip olsa da, genel değerlemeler şu anda 2000'lerin başındakinden daha az aşırı.

Piyasa Düzeltmesi Riski Var

Stratejistler, mevcut değerlemeler dot.com balonu dönemine oranla daha düşük olmasına rağmen, piyasa yoğunlaşmasıyla ilişkili riskin dot-com dönemindeki kadar kritik olmadığını belirtiyor. Bununla birlikte, aşırı yüksek değerlemeler, yoğunlaşma seviyelerinin sınırlarına yaklaştığını gösterebilir ve bir piyasa düzeltmesi doğal bir yeniden dengeleme mekanizması olarak hizmet edebilir.

 

 

İlgili Haberler