S&P 500 ve Vix eş zamanlı yükseliyor: Endişelenmeli mi?

S&P 500 ve Vix eş zamanlı yükseliyor: Endişelenmeli mi?

Korku endeksi yani Vix, Aralık ayında son dört yılın en düşük seviyesine ulaşmasından bu yana %4,3 artarak 12,98'e yükseldi.

A+A-

New York borsasında 2024 yılı, hem S&P 500 hem de Vix veya Korku Endeksi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi'nde sıra dışı bir yükselişe tanık oldu. Bu durum, piyasanın geleceği ve yatırımcı duyarlılığı açısından bazı endişelere yol açtı.

Vix, Aralık ayında son dört yılın en düşük seviyesine ulaşmasından bu yana %4,3 artarak 12,98'e yükseldi. Bu durum, yatırımcıların önümüzdeki dönemde piyasada daha fazla oynaklık beklediğini gösteriyor.

ff-004.png

Ancak Voya Yatırım Yönetimi'nden Barbara Reinhard, Vix'in mevcut seviyesinin tarihsel ortalamalara kıyasla hala düşük olduğunu ve durumun o kadar da endişe verici olmadığını söylüyor. Üstelik Reinhard, düşük bir Vix'in orta vadede potansiyel bir yükselişe işaret edebileceğini de vurguluyor.

S&P 500 ise bu çeyrekte %10'luk bir kazanç elde etmeye hazırlanırken, yılın 22. rekor seviyesine ulaştı. Son seanslarda 5.250 puanın hemen üstüde işlem gören endeks, piyasada istikrarın hakim olduğunu gösteriyor.

Yükselen S&P 500 ve Vix'in eş zamanlı olarak yükselmesi alışılmadık bir durum. Bu durum, yatırımcıların risk iştahı ile piyasaya dair iyimserliklerinin birbiriyle çeliştiğini gösteriyor.

Son yıllarda benzer durumlar ara sıra yaşansa da, bu tür olaylar genellikle S&P 500'de kısa vadeli geri çekilmelere yol açmıştı.

Ancak şu anki durumda S&P 500'de son altı yılın en uzun istikrar dönemi yaşanıyor. Son 100 işlem gününde endeks sadece %2'lik bir geri çekilme gördü.

Uzmanlara göre, Vix ve S&P 500 arasındaki geleneksel negatif korelasyon trendi her zaman geçerli olmayabilir. Çünkü Vix, piyasadaki mevcut volatiliteyi değil, yatırımcıların gelecekteki volatiliteye dair beklentilerini yansıtıyor.

3 aracı kurum CIMSA hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

3 aracı kurum CIMSA hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Üç aracı kurum CIMSA için hedef fiyat ve tavsiyelerini açıkladı.

EREGL hisseleri için 15 aracı kurum hedef fiyat açıkladı

EREGL hisseleri için 15 aracı kurum hedef fiyat açıkladı

Borsa İstanbul'da 15 aracı kurum Ereğli Demir Çelik hisseler için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı.

KCHOL, AGHOL, PETKM ve ASELS için hedef fiyat ve tavsiye açıklandı

KCHOL, AGHOL, PETKM ve ASELS için hedef fiyat ve tavsiye açıklandı

Alnus Yatırım, bilançolarını açıklayan 4 hisse senedi için hedef fiyat ve tavsiyesini revize etti

İlgili Haberler