New York borsasฤฑ gรผnรผ yรผkseliลle tamamladฤฑ.ย Kapanฤฑลta Dow Jones endeksi 150 puanฤฑn รผzerinde deฤer kazandฤฑ ve yรผzde 0,40 artฤฑลla 38.424,27 puana รงฤฑktฤฑ.
S&P 500 endeksi yรผzde 0,96 artarak 5.000,62 puana ve Nasdaq endeksi yรผzde 1,30 kazanรงla 15.859,15 puana yรผkseldi.
ABD’de salฤฑ gรผnรผ tahminleri aลan enflasyon verilerinin ardฤฑndan ABD Merkez Bankasฤฑnฤฑn (Fed) faiz indirimlerine daha geรง baลlayacaฤฤฑna yรถnelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle negatif seyrin hakim olduฤu pay piyasalarฤฑnda toparlanma gรถrรผldรผ.
รlkede enflasyonun tahminleri aลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yรผzde 4,32 seviyesine kadar รงฤฑkarak 1 Aralฤฑk’tan bu yana en yรผksek seviyesini test eden ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi, yรผzde 4,26 seviyesine geriledi.
Fed yetkililerinin sรถzle yรถnlendirmeleri takip edilirken, Chicago Fed Baลkanฤฑ Austan Goolsbee, enflasyonun gelecek birkaรง ayda biraz yรผksek gelse de yine de hedefe dรถnme patikasฤฑyla uyumlu olduฤunu belirtti. Mevcut para politikasฤฑ duruลunun oldukรงa kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ olduฤunu kaydeden Goolsbee, eฤer รงok uzun sรผre kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ kalฤฑnฤฑrsa Fed’in istihdam hedefi konusunda endiลelenmek zorunda kalacaฤฤฑnฤฑ aktardฤฑ. Goolsbee, faiz indirimlerinin, hedef faiz oranฤฑna giden yolda olunduฤuna dair gรผvene baฤlฤฑ olmasฤฑ gerektiฤini ifade etti.
Fed’in Denetimden Sorumlu Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Michael Barr da beklenenden gรผรงlรผ gelen enflasyon verilerinin Fed’in enflasyon hedefine dรถnรผล yolunun “engebeli” olabileceฤinin bir hatฤฑrlatฤฑcฤฑsฤฑ olduฤunu belirtti. Barr, yรผzde 2’lik enflasyon hedefine giden yolda olduklarฤฑndan emin olduklarฤฑnฤฑ, ancak faiz indirimine baลlamadan รถnce iyi verilerin gelmeye devam ettiฤini gรถrmelerinin gerektiฤini vurguladฤฑ.
รte yandan ABD’de geรงen yฤฑl aralฤฑk ayฤฑna ait รretici Fiyat Endeksi (รFE) verisinde revizyona gidildi. Buna gรถre, รผlkede Aralฤฑk 2023 iรงin daha รถnce yรผzde 0,1 azalฤฑล olarak aรงฤฑklanan รFE’deki deฤiลim, yรผzde 0,2 azalฤฑล olarak revize edildi.
ABD’de devam eden bilanรงo sezonu da piyasalarฤฑn odaฤฤฑndaki yerini korurken, finansal sonuรงlarฤฑ beklentilerin รผzerinde gelmesinin ardฤฑndan yรผzde 60’ฤฑ bulan Lyft’in hisselerindeki yรผkseliล, ลirketin finansal iลler mรผdรผrรผnรผn bilanรงo aรงฤฑklamasฤฑnda kar marjฤฑ gรถrรผnรผmรผnde bir yazฤฑm hatasฤฑ olduฤunu belirtmesi sonrasฤฑ yรผzde 35’e geriledi.
Uber’in hisseleri de yรผzde 14’รผn รผzerinde artarak tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesi olan 79,15 dolara yรผkseldi.
California merkezli รงip รผreticisi Nvidia’nฤฑn hisseleri yรผzde 2’nin รผzerinde yรผkselirken, ลirket 1,83 trilyon dolara ulaลan piyasa deฤeriyle Amazon’un ardฤฑndan Alphabet’i de geride bฤฑraktฤฑ.
Airbnb’nin hisseleri ise ลirketin gelirinin geรงen yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde beklentileri aลmasฤฑna raฤmen yรผzde 2’ye yakฤฑn dรผลtรผ.







