S&P 500 yine rekor kırdı

S&P 500 yine rekor kırdı

FED'in açıklamaları, S&P 500 endeksinin ise tarihinin en yükseğinden kapanmasını sağladı

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) dün akşam beklentiler doğrultusunda parasal genişlemeyi 10 milyar dolar daha azaltarak aylık 35 milyar dolara düşürürken, ekonomiye ilişkin tahminleri ve Başkan Janet Yellen'in piyasa dostu açıklamaları faizlerin ve doların düşmesini, S&P 500 endeksinin ise tarihinin en yükseğinden kapanmasını sağladı.

Fed, mayıs ayında beklentilerden fazla yükselen enflasyon için 2014 yıl sonu tahminini sınırlı yükselişle 1,5 - 1,7 aralığında tutarken, faiz artırım sürecinin başlaması için izlenen çıpalardan biri olan yüzde 2 enflasyonun altında kalan tahmin piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Büyüme ve enflasyon verilerinde yapılan sınırlı revizyonlar, Fed'in ekonomiyi düşük faizle desteklemeye devam edeceği beklentilerini artırırken, Başkan Janet Yellen'in açıklamaları da bu beklentiyi destekledi.

Yellen'in, son günlerde beklentileri aşan makroekonomik verilerin ardından şahin açıklamaların gelebileceği beklentilerine karşın piyasa dostu açıklamaları ile dolar diğer para birimleri ve emtialar karşısında düşüşe geçerken, 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,59'a geriledi. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,58 yükseliş kaydederken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,77 artışla tarihinin en yüksek kapanış rekorunu 1.957 puana taşıdı.

Avrupa ve yurtiçi piyasalar, dün Fed öncesi yatay band içinde karışık bir seyir izlerken, küresel piyasalarda dolara olan talebin artması ile avro/dolar 1,3540'a dolar/TL 2,15'in üzerine yükselmişti. Uluslararası piyasalarda Fed kararlarının ardından avro/dolar paritesi 1,3590 seviyelerinde dengelenirken, dolar/TL ise sabah açılışta 2,1260 seviyelerinden işlem görüyor. 

Analistler, dün yatay bir seyirle 78.000 puanın üzerinde tutunan BIST 100 endeksinin, Fed kararlarının ardından değerlenen TL'nin desteği ile güne pozitif başlayacağını belirterek, 80.000 ve 81.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor. Yurt içi piyasaların, Fed tedirginliğinin şimdilik ortadan kalkması ile tekrar Irak'ta yaşanan gelişmelere odaklanacağını ifade eden analistler, döviz kurları ve faizlerde ise gelecek haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının bekleneceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, mayıs ayı perakende satışlar 

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 

17.00 ABD, Philadelphia Fed beklenti anketi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.