S&P 500'ün boğa piyasası görünümü güçlendi

S&P 500'ün boğa piyasası görünümü güçlendi

S&P 500'ün yılın en yüksek seviyesine ulaşması ile boğa piyasası görünümü güçlendi

A+A-

S&P 500, cuma kapanışı ile 2023'ün en yüksek kapanış seviyesine ulaştı. Endeks Ocak 2022'deki tüm zamanların zirvesinden sadece %4,2 aşağıda. Bu durum, 12 Ekim 2022'de dibe vurmasından bu yana endeksin boğa piyasasında olduğunu teyit etme olasılığını artırdı.

Geçmişteki boğa piyasaları, yatırımcıların hisse senetlerinin yükselişe geçmeden önce bir mola vermesini beklemesi gerektiğine işaret ediyor. ABD hisse senetlerinin önünde, Fed'in faiz artırımlarının ekonomiyi soğutması ve hisse senetlerini yükselten yumuşak iniş umutlarını altüst etmesi olasılığı da dahil olmak üzere pek çok engel bulunuyor.

Ocak 2022'de başlayan ayı piyasası, ortalamadan daha kısa ve daha sığ geçti

S&P 500'ün yeni yılın en yüksek seviyesinden kapanmasıyla birlikte yatırımcılar Ocak 2022'de başlayan ayı piyasasının sona erdiğini teyit etmeye çok yaklaştı.

Yardeni Research'ün verilerine göre, S&P 500'de 1928'den bu yana yaşanan en sığ dördüncü ayı piyasası oldu. Aynı zamanda 282 takvim günü ile Yardeni Research'ün 1928'e kadar uzanan verilerine göre 341 gün olan ortalama ayı piyasası süresinden biraz daha kısa sürdü..

Boğa piyasaları kendi kendilerini besliyor

Tarihi veriler ayrıca, güçlü hisse senedi performansının yatırımcıları kenara çekmesi ve risk iştahını artırması nedeniyle boğa piyasalarının kendi kendilerini besleme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Son 50 yılda, hisse senetleri, gerçekleşen altı boğa piyasası sırasında ortalama yaklaşık %260'lık bir kazanca tanık oldu.

Hisse senetleri nadiren düz bir çizgide yükseliyor

Elbette borsalarda hisse senetleri nadiren düz bir çizgide yükseliyor. Son 50 yılda S&P 500, bir boğa piyasasına giden üç aylık dönemde ortalama %16 yükseldi. Buna karşın S&P 500, bir boğa piyasasının teyit edilmesinden sonraki bir aylık ve üç aylık dönemde sadece %0,2 ve %2,0'lik ortalama kazançlar kaydetti.

Öte yandan şu anda, bir ralliyi yavaşlatabilecek ya da yatırımcı güvenine zarar verebilecek faktörler de yok değil.

Birçok yatırımcı ABD ekonomisini izliyor: Fed'in büyümeye zarar vermeden enflasyonu düşürmeyi başardığı bir ekonomik yumuşak iniş beklentisi şimdiye kadar hisse senetlerindeki ralliyi destekledi. Ancak Fed'in 525 baz puanlık faiz artışının büyümeyi beklenenden daha fazla yavaşlattığına dair işaretler, hisse senetleri ve diğer riskli varlıklara daha temkinli yaklaşılmasını gerektirebilir.

Bir durgunluk sinyali olan ters getiri eğrisi, yatırımcıların üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirileri Temmuz 2022'den bu yana 10 yıllık Hazine tahvillerinin üzerinde seyrediyor. San Francisco Fed araştırmacıları tarafından 2018'de yayınlanan bir rapora göre, 2/10 yıllık getiri eğrisi 1955'ten bu yana her resesyondan altı ila 24 ay önce tersine döndü.

Sonuç olarak, S&P 500'ün yeni yılın en yüksek seviyesine ulaşması ile boğa piyasası görünümü güçlendi. Ancak, yatırımcıların önünde hala bazı engeller bulunuyor.

İlgili Haberler