S&P 500'ün performansı gelişmekte olan piyasaların gerisinde kalabilir

S&P 500'ün performansı gelişmekte olan piyasaların gerisinde kalabilir

Gelişmekte Olan Piyasa Hisse Senetlerinde Büyük Yükseliş: S&P 500'ü Geride Bırakabilir

A+A-

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri, nihayet önemli bir seviyenin üzerine çıkarak dikkatleri üzerine çekmeye başlarken uzmanlara göre daha fazla kazanç yolda olabilir. iShares MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ETF'sinin hisseleri, 17 Nisan'daki düşük seviyeden bu yana yaklaşık %10 artarak 43 dolara yükseldi. Bu keskin yükseliş, küresel ekonomik talebe yönelik artan yatırımcı güveni sayesinde ihracat odaklı gelişmekte olan ülke ekonomilerine olan ilgiyi artırdı. ETF, yıllardır düşüşteydi ve hisseler 2021'in sonlarında kırılan yaklaşık 57 dolarlık rekorun oldukça altında kaldığı için yaşanan bu yükseliş özellikle önemli.

Ralliyi Destekleyen Faktörler

Ralli birkaç faktör tarafından destekleniyor. Çin ekonomisi büyümeye devam ediyor ve ekonomistler, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının önümüzdeki yıllarda yıllık orta tek haneli bir yüzdeye yakın büyümesini bekliyor. Çin Halk Bankası'nın geçen yıl faiz oranlarını düşürmesi ve bankacılık sistemine bir trilyon dolardan fazla para aktarması, bu büyümeyi destekleyen önemli adımlardan birisi. FactSet'e göre, ETF'nin bileşen şirketlerinin gelirlerinin neredeyse %30'u son 12 ayda Çin'den geldiği için güçlü bir Çin ekonomisi, ETF için kilit öneme sahip.

Ayrıca, Çin 'in yanısıra küresel faiz oranları da son zamanlarda düştü. Çin'in 10 yıllık devlet tahvili getirisi geçen yılın zirvesi olan %3'ten %2,37'ye gerilerken, ETF'nin ikinci en büyük gelir kaynağı olan Hindistan'ın 10 yıllık getirisi de geçen yılın en yüksek seviyesinin altında kaldı. Faizlerin son zirvelerin altında kalması ve merkez bankalarının para arzını sabit tutması, ekonomik ve kurumsal kar büyümesinin devam etmesini sağlayarak gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin cazip görünmesine neden olabilir.

Uzman Yorumları ve Beklentiler

Macro Risk Advisors'ın baş teknik stratejisti John Kolovos, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin önümüzdeki 18-24 ay içinde muhtemelen rekor seviyelerde işlem göreceğini öngörüyor. Kolovos, MSCI EM hisse senetlerinin önemli bir fiyatın üzerine çıktığını belirtiyor. ETF'nin hisseleri son iki yılda üç kez yükseldiği 42 doları nihayet aşarak, yatırımcıların bu ülkeler için kurumsal kazanç görünümüne daha fazla güvendiklerini ve daha fazla satın almaya hazır olduklarını gösteriyor.

Küresel ekonomi güçlü kaldığı sürece bu kazançlar önümüzdeki birkaç yıl boyunca artması bekleniyor. FactSet'in  tahminlerine göre, ETF'nin toplam satış büyümesi 2023'ün sonundan 2026'ya kadar yıllık %7'nin biraz üzerinde olabilir. Analistler, maliyetlerin gelirler kadar artmayacağını ve kazançların yılda neredeyse %15 artabileceğini varsaydığından, bu durum kâr marjlarını yükseltecek.

Gelişmekte Olan Piyasaların S&P 500'ü Geride Bırakma Potansiyeli

Bu büyüme gerçekleşirse, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin S&P 500 gibi diğer endekslerden daha iyi performans göstermesi bekleniyor. EM fonunun endekse kıyasla birkaç puan daha fazla kazanç artışı görmesi bekleniyor.

Ayrıca, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin son birkaç yıldaki düşük performansı, değerlemelerini özellikle ucuz seviyelere itti. ETF'nin hisseleri, önümüzdeki 12 ay için beklenen kazançların 12,5 katından işlem görüyor - S&P 500'ün katsayısına kıyasla neredeyse %40'lık bir indirim. FactSet verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, bu, ETF'nin son 10 yılda endekse kıyasla ortalama olarak işlem gördüğü seviyeden daha yüksek bir iskonto. Üç aylık kazançlar beklendiği gibi veya daha iyi gelirse, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinin potansiyel karları yansıtması gerekenden daha yükseğe çıkma alanı var.

Gelişmekte olan piyasa hisse senetlerine olan yatırımı artırmanın tam zamanı.

İlgili Haberler