S&P Rusya'nın notunu düşürdü

S&P Rusya'nın notunu düşürdü

S&P, Rusya'nın uzun dönem kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düşürdü. Not görünümünü ise negatif olarak belirledi

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Rusya'nın uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düşürdü. Not görünümünü ise negatif olarak belirledi.

S&P'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Rusya'nın bozulan dış profili baz alınarak kredibilitesi üzerindeki risklerin yeniden değerlendirilebileceği belirtildi.

Açıklamada, notun düşürülmesinin Rusya'dan 2014'ün ilk çeyreğinde gözlenen büyük finansal çıkışların devamının görülmesi riskini yansıttığı kaydedilirken, finansal çıkışların boyutunun neredeyse ülkenin cari fazlasının iki katı olduğuna işaret edildi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki jeopolitik gerilim ile Rusya ekonomisinden önemli derecede iç ve dış sermaye çıkışları görülebileceği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bundan dolayı mevcutta zayıf olan büyüme beklentileri daha da düşebilir. Rusya'nın cari işlemler fazlasının, ihracattan hızlı yükselen ithalat nedeniyle 2015 yılında ortadan kalkmasını bekliyoruz. Rusya'da ekonomik büyüme 2013 yılında yüzde 1,3'e geriledi ve bu rakam 1999 yılından bu yana olan en düşük oran. Biz Rusya'da GSYH büyümesinin 2014-2017 yıllarında ortalama yüzde 2,3 olmasını bekliyoruz. Aynı zamanda, 2014-2017 yılları arasında nihai iç talep büyümesinin ortalama yüzde 3 ile zayıf kalmayı sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Bize göre, eğer jeopolitik tansiyon 2014 yılında azalmazsa, büyümenin yüzde 1'in altına inmesi gibi ciddi bir aşağı yönlü risk olabilir."

Açıklamada, Rusya Merkez Bankasının, finansal piyasa oynaklığından kaynaklanan enflasyonist baskı ile ilgili giderek zorlaşan politika kararlarıyla karşı karşıya kaldığına da değinilerek, Banka'nın aynı zamanda sürdürülebilir GSYH büyümesini desteklemek için çalıştığı ifade edildi.

Bu arada S&P, Rusya'nın kısa dönem yabancı para cinsinden kredi notunu da "A-2"den "A-3"e indirdi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.