Uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลu S&P Global, Tรผrkiye’nin yabancฤฑ ve yerel para cinsinden kredi notlarฤฑnฤฑ B+ ve BB- olarak teyit etti ve gรถrรผnรผmรผ ‘duraฤan’ olarak belirtti.
KOVฤฐD-19 salgฤฑnฤฑnฤฑn Tรผrk ekonomisi รผzerinde negatif etkisi olacaฤฤฑnฤฑ, bu etkilerin zayฤฑf dฤฑล ticaret ve turizm kisvesi altฤฑnda ortaya รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ ve virรผsรผn kurda oynaklฤฑฤฤฑ artฤฑrฤฑrken iรง talebi de doฤrudan etkileyeceฤini belirtti.
Temel senaryoda Tรผrk ekonomisinin bu yฤฑl yรผzde 3,1 daralacaฤฤฑnฤฑ tahmin eden S&P, 2021 yฤฑlฤฑnda ise yรผzde 4,2 toparlanma beklediklerini vurguladฤฑ. S&P, Tรผrkiye iรงin orta vadeli tahminlerine de yer verdiฤi raporda, Tรผrk ekonomisinin 2022 ve 2023’te yรผzed 3,5 bรผyรผyeceฤini tahmin ettiklerini ifade etti.
Tรผrk hรผkรผmetinin koronavirรผsรผn ekonomik etkileri ile mรผcadele รงerรงevesinde aldฤฑฤฤฑ tedbirlerin sonucu olarak, 2020 yฤฑlฤฑnda genel hรผkรผmet bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑnฤฑn GSYH’nฤฑn yรผzde 5’i civarฤฑna geniลleyleceฤini tahmin eden S&P, Tรผrk yetkililere gรถre bazฤฑ mali harcamalarฤฑn iลsizlik sigortasฤฑ fonundan karลฤฑlanacak olmasฤฑ nedeniyle tedbirlerin kamu borcunda doฤrudan bir artฤฑลa yol aรงmayacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผklerini de aktardฤฑ.
S&P, net genel kamu borcunun GSYH’ya oranฤฑnฤฑn 2020 sonunda 2019 sonundaki yรผzde 29 seviyesinden yรผzde 34’e yรผkseleceฤini tahmin ettiklerini ve zayฤฑf Tรผrk Lirasฤฑ’nฤฑn bu artฤฑลa katkฤฑ yapacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผklerini de belirtti.
S&P, duraฤan gรถrรผnรผmรผn Tรผrkiye’nin direnรงli รถzel sektรถrรผ ve hala kontrol altฤฑndaki net genel kamu borcu ile gelecek 12 ayda koronavisรผs salgฤฑnฤฑndan kaynaklacak aลaฤฤฑ yรถnlรผ ekonomik riskler arasฤฑndaki dengeyi yansฤฑttฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi. S&P, kurdaki oynaklฤฑฤa ve KOVID-19 salฤฑฤฤฑnฤฑ ile iliลtili olarak ekonomik aktivitede yaลanan durgunluฤa, kesintiye raฤmen Tรผrkiye’de GSYH’nฤฑn bu yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑnda toparlanmasฤฑnฤฑ beklediklerini vurguladฤฑ.
Tรผrkiye’nin bรผyรผme, bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑ ve รถdemeler dengesi deฤerlerinin KOVฤฐD-19 nedeniyle hali hazฤฑrda tahmin edilenden daha fazla negatife dรถnmesi halinde kredi notlarฤฑnฤฑ dรผyรผrebileceฤini belirten S&P, “Ayrฤฑca, kamu finansmanฤฑ iรงin potansiyel negatif etkilerle birlikte sistemsel bankacฤฑlฤฑk sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ gรถrรผlmesi halinde notu indirebiliriz” dedi.
S&P, kurdaki olnaklฤฑฤฤฑn varlฤฑk kalitesi รผzerinde baskฤฑ yaratabileceฤini, aynฤฑ zamanda bankalarฤฑn dฤฑล borรงlarฤฑnฤฑ รงevirmeleri รผzerinde veya yerleลiklerin tasarruflarฤฑnฤฑ giderek artan ลekilde dรถvize รงevirmeleri yรถnรผnde risk yaratabileceฤine de ifade etti.
S&P, Tรผrkiye’nin bรผyรผmesinin orta vadede tahmin edilenden daha yukarฤฑya รงฤฑkmasฤฑ, dฤฑล dengesizliklerin azalmasฤฑ ve net genel kamu borcunun kontrol altฤฑnda tutulmaya devam edilmesi halinde notu artฤฑrabileceklerini de vurgularken, “Eฤer Tรผrk hรผkรผmeti yapฤฑsal makroekonomik iyileลmere odaklanan gรผvenilir ve ลeffaf bir ekonomik programฤฑ baลarฤฑlฤฑ bir ลekilde planlar ve uygular ise de notlarฤฑ artฤฑrabiliriz” dedi.







