S&P Türkiye'nin notunu değiştirmedi

S&P Türkiye'nin notunu değiştirmedi

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin BB+ ile yatırım yapılabilirin bir kademe altında olan kredi notunu teyit etti, kredi notu görünümünü ise "negatif"te tuttu.

A+A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin BB+ ile yatırım yapılabilirin bir kademe altında olan kredi notunu ihracattaki büyümenin güçlenmesine paralel olarak ekonominin kademeli olarak yeniden dengelendiğine dikkat çekerek, teyit etti, kredi notu görünümünü ise "negatif"te tuttu.

S&P tarafından bu sabah yapılan açıklamada, görünümün negatif olmasına gerekçe olarak ekonomik görünüm üzerindeki risklerin devam ettiği ifade edilerek, "Bize göre, yetkililer potansiyel dış risklere karşı tampon oluşturmak için mali ve para politikalarını yeterli kullanmadılar. Bunun da ötesinde, politika önlemlerinin sınırlı olmasının kısmen güçler ayrılığındaki bozulmadan kaynaklandığı görüşündeyiz" denildi.

Ekonominin dış kırılganlıklarının yönetilmesinin zorlaştığını dikkat çeken S&P, buna neden olarak özel sektörün gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 20'sine yaklaşan döviz pozisyonunu, görece yüksek olarak nitelendirdiğini cari açığı ve gelişmiş ülkelerin gevşek para politikasını geri çevirme olasılığını ve enflasyonda yüksek döviz geçirgenliğini gösterdi.

Hazine ile kredi notu değerlendirme anlaşması bulunmayan S&P, GSYH'nin bu yıl yüzde 2.4, gelecek yıl ise yüzde 2.7 büyüyeceğini tahmin ediyor. Kuruluş cari açığın GSYH'ye oranının ise bu yıl yüzde 6.4, gelecek yıl yüzde 5.8 olacağı tahmin ediliyor.

Hazine ile kredi derecelendirme anlaşması bulunan Moody's Türkiye'yi "negatif" görünümle yatırım yapılabilir seviye olan Baa3 düzeyinde, Fitch ise Türkiye'yi yine yatırım yapılabilir seviyede olan BBB- kredi notu ve "durağan" görünüm ile derecelendiriyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.