S&P'den Rusya ekonomisi için kötü rapor

S&P'den Rusya ekonomisi için kötü rapor

Standard & Poor's (S&P), hafta sonu açıklanan son raporunda Rusya ekonomisine dair önemli uyarılarda bulundu

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), hafta sonu açıklanan son raporunda Rusya ekonomisine dair önemli uyarılarda bulundu. Rusya’nın kredi notunu BBB-, görünümünü durağan olarak teyit eden S&P, stagnasyon (durgunluk) dahil,ülke ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu ciddi risklere de işaret etti.

Rusya ekonomisinin petrol ve doğalgaz ihracatına bağımlılığının sürdüğünün altı çizilen raporda, “kamu yönetiminin etkin olmayışı” ve jeopolitik riskler ülke ekonomisini bekleyen zorlukların kaynağı olarak gösterildi.

Şirket uzmanları, Rusya’da Başkan Putin ve hükümetin ekonomide sıçrama öngördükleri tahminlerin gerçekleşme ihtimalinin ise düşük olduğunu savundu.

Rusya için yatırım yapmaya elverişlilik seviyesinin düşük olduğu anlamına gelen BBB- notunu koruyan kuruluş, ABD’nin Moskova karşıtı yaptırımlarının ağırlaşması halinde önümüzdeki bir yıl içinde ülke ekonomisinin ciddi olumsuzluklarla karşılaşabilececeği uyarısını yaptı.

S&P, yaptırımlara bağlı olarak Rusya’nın mali istikrarının bozulma ihtimalinin yanı sıra, Avrupa’ya petrol ve doğalgaz ihracatının azalması ve ülkeden sermaye kaçışının hızlanması tehlikelerinin de bulunduğunu öngördü.

Raporda Rusya ekonomisiyle ilgili bazı tespitler şöyle:

- Rusya’da kişi başı düşen GSYH, aynı kredi notuna sahip 30 ülkenin altında. Bu göstergede 2022 yılına kadar iyileşme beklenmiyor.

- 2019 yılında nominal GSYH büyümesi yüzde 1,5’e gerileyecek, 2020’de ise, Ekonomik Bakanlığı’nın yüzde 3 tahmininin aksine, yalnızca yüzde 1,8’e yükselecek.

- Yabancı yatırımcıların reel sektörden kaçışı devam edecek. 2019-2021 döneminde yıllık ortalama yabancı sermaye kaçışı, GSYH’nin yüzde 0,8’ine eşit olacak.

- Ruble değer kaybına uğrayacak. 2019 sonuna kadar dolar kuru 69 rubleye kadar çıkacak, 2020’de 71 rubleyi, 2021-2022’de 73 rubleyi bulacak.

- Devletin ekonomideki ağırlığı ve ülkenin yenilikçi sektörlerde rekabet seviyesinin düşük olması, ekonomik büyümeyi sınırlamaya devam edecek.

Business Fm’in raporla ilgili görüşleini aldığı Rus uzmanların değerlendirmeleri ise şöyle:

Sergey Suverov (BKS şirketi analisti)

Ekonomideki sorunlara rağmen S&P’nin Rusya’nın kredi notunu aynı seviyede tutması olumlu bir karar. Ekonomik problemler, üretim verimliliğinin düşüklüğünden ve demografi sorunundan kaynaklanıyor.

Diğer yandan Rusya bütçesinin mali göstergeleri kabul edilebilir seviyede. Bütçe fazla verdi ve altın-döviz rezervleri 500 milyar dolara yaklaştı. Enflasyon artsa bile dünya ortalamasına göre yüksek değil. İşsizlik de düşük seviyede.

Bu nedenle yatırım reytinginin aşağı seviyeye çekilmemesinin gerekçeleri var. Moody's’in de bu sene Rusya’nın görünümünü “yatırım yapılabilir” seviyesine yüskelteceğini düşünüyorum.

Riskler ise, ABD yaptırımlarının artmasına ve petrol varil fiyatını 50 doların altına düşmesine bğalı.

Stanislav Maşagin (Yatırım şirketi Van Der Black’in Genel Müdürü)

Olumsuz öngörüler daha önce gerçekleşmedi. En azından kamu bütçesi ve kamu yükümlükleri göstergelerine bakıldığında, Rusya’nın yaptırımların üstesinden geldiği görülüyor. Bu, Moody’s’i de kredi notunu en azından bir puan artırmaya itecektir. (Turkrus.com)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.