- SPK kararฤฑyla bildirim sฤฑnฤฑrฤฑ nasฤฑl iลleyecek
- Fiili dolaลฤฑmdaki pay tanฤฑmฤฑ nasฤฑl hesaplanacak
- SPK dรผzenlemesi fon ve holding yapฤฑlarฤฑnฤฑ nasฤฑl kapsayacak
- SPK’nฤฑn yeni pay sahipliฤi bildirim sฤฑnฤฑrฤฑ ne zaman yรผrรผrlรผฤe girecek?
- Fiili dolaลฤฑmdaki pay oranฤฑ hesabฤฑna hangi paylar dahil edilmeyecek?
Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu (SPK), borsada iลlem gรถren ลirketlerde pay sahipliฤi bildirim yรผkรผmlรผlรผฤรผ ve fiili dolaลฤฑm oranฤฑ hesaplamasฤฑna iliลkin yeni dรผzenlemeyi aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre 11 Eylรผl 2026 tarihinden itibaren borsada iลlem gรถren ihraรงรงฤฑlarฤฑn sermayesindeki pay sahipliฤi bildirim yรผkรผmlรผlรผฤรผ sฤฑnฤฑrฤฑ yรผzde 3 olarak belirlendi.
SPK kararฤฑyla bildirim sฤฑnฤฑrฤฑ nasฤฑl iลleyecek
Yeni dรผzenlemeye gรถre doฤrudan yรผzde 3 ve รผzerinde paya sahip gerรงek ve tรผzel kiลileri gรถsteren tablo, Merkezi Kayฤฑt Kuruluลu (MKK) tarafฤฑndan anlฤฑk olarak gรผncellenecek. Serbest fonlar dahil dolaylฤฑ yoldan yรผzde 10 ve รผzerinde paya sahip gerรงek ve tรผzel kiลileri gรถsteren tablo da aynฤฑ ลekilde MKK tarafฤฑndan takip edilecek. MKK’nin aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ dolaylฤฑ pay sahipliฤi verileri, pay alฤฑm teklifi yรผkรผmlรผlรผฤรผ gibi dolaylฤฑ pay sahipliฤinin deฤerlendirildiฤi dรผzenlemeler aรงฤฑsฤฑndan doฤrudan esas alฤฑnabilecek nitelikte olmayacak. Sรถz konusu veriler yalnฤฑzca malvarlฤฑksal haklarฤฑn oranฤฑna iliลkin bilgi sunma amacฤฑyla paylaลฤฑlacak.
Fiili dolaลฤฑmdaki pay tanฤฑmฤฑ nasฤฑl hesaplanacak
Fiili dolaลฤฑmdaki pay kavramฤฑ, halka aรงฤฑklฤฑk oranฤฑnฤฑ gรถsteren kavram olarak tanฤฑmlanacak. Fiili dolaลฤฑmdaki pay oranฤฑ, MKK tarafฤฑndan izlenebilen paylar รผzerinden hesaplanan fiili dolaลฤฑmdaki pay adedinin, MKK’nin izleyebildiฤi toplam pay adedine bรถlรผnmesiyle hesaplanacak. SPK’nฤฑn dรผzenlemesine gรถre Kamu tรผzel kiลiliฤinin mรผlkiyetindeki paylar, ลirketin ve ลirket kurucularฤฑnฤฑn sahip olduฤu paylar ile konsolidasyona tabi iliลkili kuruluลlarฤฑn paylarฤฑ bu hesaba dahil edilmeyecek.

Geri Alฤฑnan Paylar Tebliฤi ve pay geri alฤฑmlarฤฑna iliลkin SPK ilke kararlarฤฑ kapsamฤฑnda gerรงekleลtirilen geri alฤฑm iลlemleriyle edinilen paylar da fiili dolaลฤฑm dฤฑลฤฑnda tutulacak. ลirket sermayesinin yรผzde 10 veya daha fazlasฤฑna sahip ortaklarฤฑn elindeki paylar aynฤฑ kapsamda deฤerlendirilecek. Yรถnetim kurulu ve denetim kurulu รผyeleri, genel mรผdรผr veya genel mรผdรผre denk ya da daha รผst konumda gรถrev yapanlarฤฑn sahip olduฤu paylar ile genel mรผdรผre doฤrudan baฤlฤฑ รงalฤฑลan genel mรผdรผr yardฤฑmcฤฑsฤฑ ve benzeri รผst dรผzey yรถneticilerin paylarฤฑ da fiili dolaลฤฑm hesabฤฑna dahil edilmeyecek. ลirketlerin sandฤฑk ve vakฤฑflarฤฑnฤฑn mรผlkiyetindeki paylar da hesaplama dฤฑลฤฑnda bฤฑrakฤฑlacak.

Sermaye piyasasฤฑ mevzuatฤฑ kapsamฤฑnda รถzkaynak olarak verilen paylar, kredili iลlemle alฤฑnarak teminata konu edilenler veya ฤฐstanbul Takas ve Saklama Bankasฤฑ Aล piyasalarฤฑ iรงin teminata konu edilenler dฤฑลฤฑnda teminat olarak verilen paylar da fiili dolaลฤฑm dฤฑลฤฑnda tutulacak. Hukuken kฤฑsฤฑtlฤฑ, alฤฑm satฤฑma konu edilemeyen, yasaklฤฑ ve hacizli paylar fiili dolaลฤฑmdaki pay tanฤฑmฤฑna dahil edilmeyecek. Yurt dฤฑลฤฑ piyasalarda iลlem gรถren paylar da tanฤฑmฤฑn dฤฑลฤฑnda kalacak.
SPK dรผzenlemesi fon ve holding yapฤฑlarฤฑnฤฑ nasฤฑl kapsayacak
Fiili dolaลฤฑm hesabฤฑna dahil edilmeyen paylara sahip kiลilerin, serbest veya serbest รถzel fon katฤฑlma paylarฤฑ ile Borsa ฤฐstanbul’da iลlem gรถren halka aรงฤฑk ลirketlerdeki paylarฤฑ nedeniyle sahip olduklarฤฑ ihraรงรงฤฑ paylarฤฑnฤฑn, ilgili fon veya halka aรงฤฑk ลirketteki sahiplik oranฤฑna isabet eden kฤฑsmฤฑ da fiili dolaลฤฑm dฤฑลฤฑnda tutulacak. ลirket sermayesinin yรผzde 10 veya daha fazlasฤฑna sahip ortaklarฤฑn belirlenmesinde de bu kiลilerin serbest veya serbest รถzel fon katฤฑlma paylarฤฑ ile Borsa ฤฐstanbul’da iลlem gรถren halka aรงฤฑk ลirketler รผzerinden sahip olduklarฤฑ paylar dikkate alฤฑnacak ve ilgili fon veya halka aรงฤฑk ลirketteki sahiplik oranฤฑ nispetinde hesaplamaya katฤฑlacak.

Fiili dolaลฤฑmdaki pay adedi ve oranฤฑ verileri 11 Eylรผl 2026 tarihinden itibaren MKK tarafฤฑndan gรผnlรผk olarak hesaplanฤฑp kamuya duyurulacak. Borsa ฤฐstanbul’da paylarฤฑ iลlem gรถren tรผm ลirketler, fiili dolaลฤฑmdaki pay kriterleri kapsamฤฑna giren gerรงek ve tรผzel kiลilerin kimlik ve unvan bilgilerini her ayฤฑn ilk iล gรผnรผnde MKK’ye bildirmekle yรผkรผmlรผ olacak. Bu sรผreรงte MKK gรถrevlendirilecek.
SPK’nฤฑn yeni pay sahipliฤi bildirim sฤฑnฤฑrฤฑ ne zaman yรผrรผrlรผฤe girecek?
Yeni bildirim yรผkรผmlรผlรผฤรผ sฤฑnฤฑrฤฑ ve fiili dolaลฤฑm hesaplama yรถntemi 11 Eylรผl 2026 gรผn sonundan itibaren yรผrรผrlรผฤe girecek.
Fiili dolaลฤฑmdaki pay oranฤฑ hesabฤฑna hangi paylar dahil edilmeyecek?
ลirket kurucularฤฑ, yรถnetim ve denetim kurulu รผyeleri, genel mรผdรผr ve รผst dรผzey yรถneticiler, kamu tรผzel kiลiliฤi, sandฤฑk ve vakฤฑflar ile geri alฤฑnan, teminata konu edilen, hukuken kฤฑsฤฑtlฤฑ, yasaklฤฑ, hacizli ve yurt dฤฑลฤฑnda iลlem gรถren paylar hesaba dahil edilmeyecek.







