Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), IC Enterra Yenilenebilir Enerji AŞ’nin sunduğu kapsamlı sermaye artırımı talebini resmi olarak onayladı. Haftalık bültende yayımlanan karara göre şirket, hem bedelli hem de bedelsiz yöntemleri eş zamanlı kullanarak sermaye yapısını güçlendirecek.
SPK, IC Enterra’nın 350 milyon 550 bin liralık bedelli, 1 milyar 845 milyon liralık ise bedelsiz sermaye artırım başvurusuna uygunluk verdi. Bu hamle, yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımların finansmanı ve şirketin özkaynak yapısının büyüklüğü açısından kritik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Sermaye piyasalarında yeni borçlanma ve ihraç izinleri
Kurulun son toplantısında yalnızca sermaye artırımları değil, reel sektör ve bankacılık alanındaki borçlanma aracı başvuruları da karara bağlandı. SPK; Eko Faktoring AŞ’nin 285 milyon liralık, Türkiye Garanti Bankası AŞ’nin 50 milyar liralık ve Sasa Polyester Sanayi AŞ’nin 350 milyon dolarlık borçlanma aracı ihraç taleplerine onay verdi. Bankacılık ve sanayi devlerinin bu ihraç izinleri, piyasadaki likidite akışı ve şirketlerin orta vadeli finansman stratejileri açısından belirgin bir önem taşıyor.

Ayrıca kira sertifikası ve Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) piyasasında da hareketlilik gözlendi. Tera Varlık Kiralama AŞ 7 milyar 500 milyon lira, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler AŞ 500 milyon lira, QNB Varlık Kiralama AŞ 10 milyar lira ve DK Varlık Kiralama AŞ 15 milyar liralık devasa tutarlarda ihraç yetkisi aldı.
Bu onaylar, sermaye piyasalarındaki araç çeşitliliğinin arttığını ve kurumsal yatırımcılar için geniş bir yelpaze sunulduğunu kanıtlıyor.
Usulsüzlük incelemeleri ve uygulanan ağır idari para cezaları
Piyasa denetim faaliyetlerini sıkılaştıran SPK, halka arz gelirlerinin kullanımı ve pay satış süreçlerindeki usulsüzlüklere karşı sert yaptırımlar uyguladı. Sanica Isı Sanayi AŞ’ye yönelik incelemelerde, halka arzdan elde edilen fonun izahnamede belirtilen amaçlar dışında kullanıldığı tespit edildi.

Bu kapsamda 2 gerçek ve 1 tüzel kişiye toplam 5 milyon 833 bin 734 lira idari para cezası kesildi. Şirketin yönetim kurulu raporlarında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulması nedeniyle de 5 gerçek ve 1 tüzel kişiye 35 milyon liralık ek bir ceza daha verildi.
İzmir Fırça Sanayi ve Ticaret AŞ cephesinde ise pay satış bilgi formu yükümlülüklerinin ihlal edildiği saptandı. Kurul, yasal prosedürlerin dışına çıkılarak payların borsada satışa konu edilmesi nedeniyle ilgili kişilere toplamda 44 milyon lirayı aşan rekor cezalar uyguladı. Denetimlerin bu denli yoğunlaşması, yatırımcı güvenliğinin korunması ve şeffaflığın artırılması adına regülatörün tavizsiz duruşunu sergiliyor.







