Startuplara 1.1 milyar dolarlık yatırım

Startuplara 1.1 milyar dolarlık yatırım

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki girişimler, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. MENA'daki girişimler Ağustos 2023'te 18 anlaşmayla 76 milyon dolar fon topladı. Bu yılın ilk yarısındaki toplam yatırım tutar ise 1.1 milyar dolar oldu.

A+A-

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki girişimler, yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. MAGNiTT araştırma şirketine göre, MENA'daki girişimler Ağustos 2023'te 18 anlaşmayla 76 milyon dolar fon topladı. Bu yılın ilk yarısındaki toplam yatırım tutarı ise 1.1 milyar dolara ulaştı

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki girişim eko sistemi her geçen yıl büyüyor ve küresel startup ekosistemi içinde önemli paya sahip olmaya başladı. Ancak bu olumlu gelişmeler, zorlu geçen 2023 yılının ilk yarısından hemen sonra geldi. MENA bölgesi startup ekosistemi 2023 yılının altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41 oranında bir düşüşle 1,1 milyar dolarlık sermaye çekti. Yine de, bu düşüş, küresel fonlama ortalamasındaki yüzde 52'lik bir düşüşten daha iyi bir performans demek.

Rapor, fintech'in hala MENA bölgesinde hakimiyetini sürdürdüğünü gösteriyor, ancak ulaştırma ve lojistik sektörünün önemli zorluklarla karşılaştığını belirtiyor. Ağustos ayında gerçekleşen iki önemli çıkış, bölgenin gelecekteki yatırım ortamı için umut verici sinyaller sunuyor. Suudi Arabistan merkezli Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Kamu Yatırım Fonu'na ait bir şirket olan Jada Fund of Funds Co, Aliph Capital'in Körfez İşbirliği Konseyi odaklı fonuna güçlü bir taahhütte bulunarak destek almaya hazırlanıyor. Bu adım, Jada'nın özel sermaye ve girişim sermayesi yoluyla yapılan stratejik ve sürdürülebilir yatırımlara olan bağlılığıyla uyumlu.jada-ceosu-bandr-alhomaly.jpg

Jada CEO'su Bandr Alhomaly, Suudi Arabistan'ın ekonomik yapısının ayrılmaz bir parçası olan KOBİ'lere sermaye, yetenek ve teknoloji sağlama hedefini vurguladı. BAE fintech şirketi MALY, tohum öncesi turda 1,6 milyon dolar fon topladı. 2022 yılında kurulan MALY, bölgede finansal okuryazarlığa odaklanan bir platform olarak konumlandırıldı. Perakende sektörünün lider tam yığın envanter yönetimi platformu Rewaa, A Serisi fonlama turunda 27 milyon dolar (100 milyon SR) topladı. Bu tur STC'nin Kurumsal İnovasyon Fonu ve diğer önde gelen yatırımcıların katılımıyla gerçekleştirildi. Rewaa, Suudi Arabistan'da kurulan ilk girişim yatırımı olma niteliğini taşıyor. Genel olarak, MENA bölgesinin girişim ekosistemi, fintech ve e-ticaret gibi sektörlerde dayanıklılık ve potansiyele sahip. Ağustos ayında gerçekleşen yatırımlar bölgenin gelecekteki yatırım ortamı için olumlu sinyaller veriyor.