Gazeteci Metehan Demir, kendi blogunda kaleme aldฤฑฤฤฑ bir makalede Suriye sฤฑnฤฑrlarฤฑ iรงinde bulunan ve Tรผrk askerlerinin nรถbet beklediฤi Sรผleyman ลah Tรผrbesi ile ilgili dehลet verici iddialarฤฑ gรผndeme getirdi.
“Sรผleyman ลah’ta tรผyler รผrperten 4 iddia” baลlฤฑklฤฑ makalede tรผrbenin IลฤฐD’in kontrolรผnde olduฤunu vurgulayan Metehan Demir normalde 2-3 ayda bir deฤiลim yapฤฑlan nรถbetรงi askerlerin IลฤฐD izin vermediฤi iรงin 11 aydฤฑr deฤiลtirilemediฤini yazdฤฑ.
ฤฐลte Metehan Demir’in kaleme aldฤฑฤฤฑ o iddialar:
“1-) Suriye sฤฑnฤฑrlarฤฑ iรงindeki Sรผleyman ลah Tรผrbe’sini koruyan askerler normalde 2 ile 3 ay arasฤฑnda deฤiลtirilir. ฤฐddiaya gรถre, geรงtiฤimiz Mart ayฤฑndan beri yani yaklaลฤฑk 11 aydฤฑr deฤiลtirilmiyor. Bunun sebebi Tรผrkiye’nin kararฤฑ mฤฑ yoksa IลฤฐD’in izin vermemesi mi? Asker ailelerinden de รงok maฤdur olduklarฤฑnฤฑ sรถyleyenler var.
2-) Bir bilgiye gรถre, son olarak geรงtiฤimiz Eylรผlde, Ankara, Tรผrbe’de aylardฤฑr kapalฤฑ kalan 40 civarฤฑndaki askerini deฤiลtirmek isteฤini IลฤฐD’e iletti. IลฤฐD ise, buna karลฤฑlฤฑk,’ Tรผrkiye batฤฑ ile iลbirliฤi yapฤฑyor’ gerekรงesi ile red yanฤฑtฤฑ mฤฑ verdi?
3-) Doฤal olarak, aylardฤฑr orada bulunan askerlerin, Tรผrkiye’den gelen stoklar bittikรงe su ve gฤฑda gibi insani ihtiyaรงlarฤฑ ortaya รงฤฑkฤฑyor. Bu ihtiyaรงlarฤฑ da IลiD’in karลฤฑladฤฑฤฤฑ ve Tรผrkiye’den erzak sevkiyatฤฑna bile izin verilmediฤi sรถyleniyor.
4-) IลฤฐD gรผรงlerinin Tรผrbe รงevresinde sรผrekli olarak Tรผrk askerlerine yรถnelik psikolojik yฤฑldฤฑrma amaรงlฤฑ faaliyetler yaptฤฑฤฤฑ belirtiliyor. Bunlar doฤru mu? IลiD mevzilerini bombalarken dรผลรผrรผlen รrdรผn savaล uรงaฤฤฑnฤฑn pilotunun verdiฤi ifadede,Tรผrkiye’den kalktฤฑklarฤฑ gibi bir iddiada bulunmasฤฑ IลฤฐD’de Tรผrkiye’ye yรถnelik bazฤฑ aลฤฑrฤฑ uรงlarฤฑn daha da aลฤฑrฤฑ harekete geรงebileceฤi endiลesini beraberinde getiriyor.”
Gazeteci Metehan Demir bu dรถrt maddenin ardฤฑndan da gรผndemle ilgili 4 bilgiyi ortaya attฤฑ. ฤฐลte o bilgiler:
“1) CumhurbaลkanฤฑTayyip Erdoฤan’ฤฑn baลkanlฤฑk ettiฤi bir รถnceki Bakanlar Kurulu toplantฤฑsฤฑnda detaylฤฑ olarak IลฤฐD tehdidi gรถrรผลรผldรผ. Toplantฤฑya yakฤฑn kaynaklardan alฤฑnan bilgiye gรถre, Tรผrkiye’de son 2 ayda gerรงekleลtirilmesi planlanan son รงok bรผyรผk 3 saldฤฑrฤฑ รถnlendi. Bunlardan 1’i El Kaide diฤer ikisi ise IลฤฐD kรถkenli.
2) Terรถr saldฤฑrฤฑlarฤฑ iรงin adฤฑ konmamฤฑล bir alarm durumu var. Uzmanlara gรถre, bรผyรผk ลehirler de risk altฤฑnda ama asฤฑl Gaziantep-Urfa hattฤฑ bir terรถr eylemi aรงฤฑsฤฑndan halen yรผksek risk bรถlgesi. 20 bin aลฤฑrฤฑ dinci รถrgรผt รผyesi ve sempatizanฤฑn Tรผrkiye’de olduฤu ya da bir ลekilde sฤฑnฤฑrdan girdiฤi deฤerlendiriliyor.
3) Paris’teki son kanlฤฑ saldฤฑrฤฑnฤฑn ardฤฑndan Tรผrkiye’ye Avrupa’dan gelen Avrupa pasaportlu Ortadoฤu ve Afrika kรถkenlilerin รงoฤu markaja alฤฑndฤฑ. Tรผrkiye รผzerinden bugรผne dek 10 bin kiลinin bu ลekilde Suriye’ye geรงtiฤi konuลuluyor.
4) Daha sฤฑkฤฑ kontrol amacฤฑ ile polis ve istihbarat birimlerinin havaalanlarฤฑnda pasaport polis bankolarฤฑnฤฑn arkasฤฑnda gรถlge izleme ile รถzellikle Almanya, Fransa ve ฤฐngiltere’den gelenleri takip ettikleri ifade ediliyor.







