Sรผper Lig’in baลlama tarihi ertelenebilir. Sรผper Lig’in baลlamasฤฑna sayฤฑlฤฑ gรผnler kala kulรผplerle yayฤฑncฤฑ kuruluล arasฤฑnda ciddi bir sฤฑkฤฑntฤฑ yaลanฤฑyor. Yayฤฑncฤฑ kuruluลun Sรผper Lig yayฤฑn haklarฤฑ iรงin dรถviz kurunu sabitleme isteฤi ve kulรผplere รถdenecek avanslarฤฑn gecikmesi sorunlarฤฑn bรผyรผmesine neden oldu.
Yeni ลafak’ta yer alan habere gรถre Sรผper Lig’de 2019-2020 sezonu krizle baลlฤฑyor. Bunun sebebi ise yayฤฑncฤฑ kuruluลun Sรผper Lig yayฤฑn haklarฤฑ anlaลma ลartlarฤฑnda deฤiลikliฤe gitmek istemesi.
Zarar ettiฤini belirterek kulรผplere yapฤฑlacak รถdemeleri dรถviz kurunu sabitleyerek yapmak isteyen yayฤฑncฤฑ kuruluลa kulรผpler ret cevabฤฑ verdi. Tรผrkiye Futbol Federasyonu ile anlaลma ลartlarฤฑnฤฑ yeniden gรถzden geรงirmek iรงin masaya oturan yayฤฑncฤฑ kuruluล, kulรผplerin geri adฤฑm atmamasฤฑndan kaynaklฤฑ olarak olumlu sonuรง alamadฤฑ.
Tรผm bu geliลmelerin ardฤฑndan Sรผper Lig’in baลlama tarihinin ertelenmesi gรผndeme geldi.
Eฤer yayฤฑncฤฑ ile TFF arasฤฑnda anlaลma saฤlanamazsa sรถzleลmenin feshi de tartฤฑลฤฑlmaya baลlanacak. Bununla birlikte Sรผper Lig’in yayฤฑn haklarฤฑnฤฑ almak isteyen diฤer firmalar da iลin iรงine dahil olabilecek ve yeni bir ihale sรผrecine girilecek.
FฤฐKRET ORMAN NE DEMฤฐลTฤฐ?
Kulรผpler Birliฤi Vakfฤฑ Baลkanฤฑ Fikret Orman, konuya dair dรผzenlenen toplantฤฑ sonrasฤฑ “beIN Sports, TFF’den bir takฤฑm finansal taleplerde bulunmaktadฤฑr. 18 kulรผp olarak beIN Sports’un hiรงbir gerekรงesi olmadan geciktirdiฤi sรถzleลmedeki รถdeme yรผkรผmlรผlรผklerini bir an รถnce yerine getirmesi talebini, TFF aracฤฑlฤฑฤฤฑyla kendilerine iletmesine karar verdik” ifadesini kullanmฤฑลtฤฑ.
Orman ลunlarฤฑ kaydetmiลti:
“Bugรผne kadar zaten yetkilileri ile bazฤฑ gรถrรผลmeler yapmฤฑลtฤฑk. Bu dakikadan sonra yasal olarak onlarฤฑn gรถrรผลeceฤi kiลiler TFF olacaktฤฑr. Biz kendi duruลumuzu onlara ilettik. Bundan sonrasฤฑ TFF ve yรถnetim kurulunun iลi. Ligler baลlฤฑyor, takฤฑmlar kuruluyor. Bu yayฤฑn geliri, takฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑn en รถnemli gelir kalemi. Bizim oyuncularla sรถzleลmelerimiz var. Bu sรถzleลmelerin รงoฤu Euro รผzerinden. Kulรผplerin iรงinde olmuล olduฤu durum belli. Sezon baลฤฑnda bir avans รถdemesi yapฤฑlฤฑyor, sรถzleลmeye gรถre yapฤฑlmasฤฑ lazฤฑmdฤฑ, yapฤฑlmadฤฑ. 15 gรผnlรผk bir sรผreรง vardฤฑ, รถdenmedi. Ardฤฑndan bir 10 gรผn daha รถdenmedi.”
SรZLEลMENฤฐN DETAYLARI
Katarlฤฑ beIN Group’un sahibi olduฤu Digiturk, 21 Kasฤฑm 2016 gรผnรผ sonuรงlanan ihaleyle yฤฑllฤฑk 500 milyon dolar (+KDV) karลฤฑlฤฑฤฤฑ Sรผper Lig’in yayฤฑn haklarฤฑnฤฑ 5 yฤฑllฤฑฤฤฑna almฤฑลtฤฑ. Sรถzleลme gereฤi, sรถz konusu tutarฤฑn 250 milyon dolarฤฑ Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn gรผncel kurundan รถdeniyor, kalan 250 milyon dolarlฤฑk kฤฑsฤฑm ise ilk yฤฑl iรงin 3.26 TL’den sabitlenmiลti. Bu kฤฑsmฤฑn sรถzleลmede belirlenen oranda her yฤฑl artmasฤฑ sรถz konusuydu. Sรถz konusu sabitleme seviyesi ise geรงen yฤฑl yani ikinci yฤฑl iรงin 3.81 TL olmuล, bu yฤฑl mayฤฑs ayฤฑnda da 4.51 TL’ye yรผkselmiลti.
Yayฤฑncฤฑ kuruluลun hem ilk 250 milyon dolarlฤฑk dilim hem de ikinci 250 milyon dolarlฤฑk dilim iรงin dolar kurunu 3.80 TL’den sabitleme talebinde bulunduฤu ifade ediliyor.







