Suriye'de seçimi Esad kazandı

Suriye'de seçimi Esad kazandı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın, muhaliflerin bir oyun olarak nitelemesine rağmen, üç yıldır süren iç savaş ortamında yapılan seçimi büyük bir oy desteğiyle kazandığı açıklandı.

A+A-

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın, muhaliflerin bir oyun olarak nitelemesine rağmen, üç yıldır süren iç savaş ortamında yapılan seçimi büyük bir oy desteğiyle kazandığı açıklandı.

Meclis Başkanı Muhammed el Laham dün televizyondan yaptığı açıklamada, Salı günü yapılan oylamada Esad'ın geçerli oyların yüzde 88.7'sini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Oylama, genellikle Esad'a bağlı birliklerin denetimine olan orta ve batı Suriye'de yapılabildi.

Esad'ın zaferini kutlamak için başkent Şam'da atılan havai fişekler ve açılan ateşle vurulan üç kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Esad ile rekabet etmeleri söz konusu olmayan ve meclis onayıyla aday olan iki siyasetçi de yüzde 4.3 ve yüzde 3.2 oranlarında oy aldılar.

Esad'ın muhalifleri 160,000 kişinin öldüğü, milyonlarca insanın evini terk ettiği ve ülkenin büyük bölümlerinin devletin denetiminden çıktığı bir ortamda yapılan bir seçimin anlam ifade etmeyeceğini söylüyorlar.

Bu arada Brüksel'de dün yapılan sanayileşmiş ülkeler toplantısının karar taslağında Suriye seçimi bir "sahtekarlık" olarak niteleniyor ve Esad'a iktidarı bırakma çağrısı yapılıyor.

G7 ülkeleri Esad rejiminin "insan hakları yasaları ve insan hakları ihlallerini ve ayırım gözetmeksizin yaptığı top ve hava saldırılarını" da kınadılar.

AKP: ESAD TÜRKİYE İÇİN BİR ÇETE LİDERİ

Suriye'de Esad'ın yeniden seçilmesini değerlendiren AKP Dış İlişkiler Başkanı Yasin Aktay gerek Mısır gerekse Suriye'de yapılan seçimleri "komedi" olarak nitelendirerek, şunları söyledi:

"Hem Mısır hem de Suriye'deki seçimler tam bir komediydi. Suriye'de sandıksız seçim vardı, sandıkları nereye kurdular kimse göremedi. Mısır'da da seçmensiz bir seçim oldu, in cin top oynadı, kimse gitmedi o nedenle süreyi uzattılar, asker ve polis gönderdiler seçmen getirmek için."

Aktay, Esad'ın Türkiye için "meşruiyetini yitirmiş bir çete lideri" olduğunu belirterek, "Orta yerde bu kadar katliamlar dururken, onun ayakta kalmasını haklı görecek bir adım atmak gibi bir tasarrufumuz ve düşüncemiz şu anda yok" dedi.

Esad'ın nasıl gönderileceği konusunun önemli olduğunu söyleyen Aktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkes gönderilmesi ve gitmesi gerektiği konusunda hemfikir ama vurucu hamleyi yapma konusunda kimse istekli davranmıyor."

AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Ali Coşkun da Suriye sorununun öngörülebilir olmaktan çıkarıldığını söyleyerek, "Maalesef ciddi bir kanıksama süreci yaşanıyor dünyada, sanki mesele Ortadoğu'da yeni bir Filistin meselesi gibi algılanmaya başlandı ve bunun üzerinden yeni menfaatler oluşturulmaya başlandı. Afganistanlaştırılmaya çalışılan bir Suriye ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Etiketler : , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.