Suruç'ta terör saldırısı

Suruç'ta terör saldırısı

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesi merkezinde bir kültür merkezinde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti

A+A-

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Suruç ilçesi merkezinde bir kültür merkezinde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti ve 100'e yakın kişi de yaralandı; Yetkililer saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirilen bir intihar saldırısı olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı.

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kobani kentine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Suruç'ta kültür merkezinde bugün saat 1200 sularında bir patlama meydana geldi.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Reuters'a yaptığı açıklamada, patlamanın Amara Kültür Merkezi önünde olduğunu söyleyerek, patlama olduğu sırada Suriye'de Kobani'ye geçecek olan gençlerin basın açıklamasının olduğunu kaydetti ve, "Canlı bomba ihtimali üzerinde duruyoruz" dedi.

Reuters'a konuşan iki Türk yetkili ise "Elimizdeki kanıtlar Suruç'taki patlamanın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Suruç'taki patlamanın bir intihar saldırısı olduğuna dair kanıtlar var" ifadelerini kullandı.

Buldan'ın verdiği bilgiye göre, çoğunlukla İstanbul'dan gelen Türk ve Kürt gençler Kobani'ye geçerek orada 3-4 günlük etkinlik çerçevesinde kütüphane, park ve orman yapmayı planlıyorlardı.

Patlamanın ardından İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan ilk yazılı açıklamada olay bir "terör saldırısı olarak nitelendirildi ve "İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100'e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir" denildi. Ancak Şanlıurfa Valiliği daha sonra ölü sayısının 28'e yükseldiğini duyurdu.

Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik bir ekibin görevlendirildiği belirtilen açıklamada, güvenlik güçlerinin vatandaşların emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri aldığı söylendi ve şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz."

Bakanlık, saldırıyı gerçekleştirenlerin en kısa sürede bulunarak, faillerinin yargı önüne çıkartılacağını da belirtti.

"20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı" törenlerine katılmak üzere gittiği KKTC'de konuyla ilgili ilk açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Suruç ilçesinde maalesef bir terör eylemi sonucunda 28 vatandaşımızın ölümü ve ciddi sayıda yaralıların oluşu bizleri teessüre boğmuştur. Bu vahşeti işleyenleri ben de lanetliyorum, kınıyorum" dedi.

"Terör nereden gelirse gelsin lanetlenmelidir. Terörün dini, ırkı, milleti, milliyeti, vatanı yoktur" diyen Erdoğan, "Terör insanlığın huzuruna mutluluğuna kasteden olaylar silsilesidir. Teröre karşı mücadeleyi dünyanın her yerinde hep birlikte vermeye mecburuz" dedi.

Başbakanlık kaynakları ise, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suruç'taki olayı yakından takip ettiğini; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olay yerinde inceleme talimatı verdiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından, olay yeri inceleme, araştırma, kimlik tespiti ve soruşturmanın daha etkin yürütülmesi için Suruç ilçesindeki savcılara ilave olarak Şanlıurfa'dan iki Cumhuriyet savcısı daha görevlendirilmiştir" denildi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla oluşturulan bir heyetin incelemelerde bulunmak üzere Suruç'a gittiğini açıklanırken, HDP de yarın Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığındaki Suruç'taki patlamayla ilgili olağanüstü toplantı düzenleneceğini duyurdu. HDP'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi milletvekillerinin de bugün olay yerinde incelemelerde bulunması bekleniyor.

HDP'den yapılan yazılı açıklamada da patlama nedeniyle hükümet eleştirildi.

Öte yandan bugün Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kobani kentinde de bir patlama oldu. Patlamanın nedeni hakkında ise çelişkili bilgiler bulunuyor.

Suriye'deki iç savaşı izleyen Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Suriyeli Kürtlerin başlıca silahlı gücü YPG tarafından işletilen bir kontrol noktasına bomba yüklü araçla saldırı düzenlendiğini belirtti.

YPG sözcüsü ise İslam Devleti ile çatışmalardan kalan patlamamış mühimmatın kontrollü olarak imha edilmesi nedeniyle kentte bir dizi "patlama" olduğunu belirtti.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.