Almanya’da yayฤฑmlanan haftalฤฑk haber dergisi Spiegel’e gรถre Suudi Arabistan, Berlin’in Ortadoฤu politikasฤฑ nedeniyle Alman ลirketleri ile iล iliลkilerini dondurdu ve artฤฑk iล sipariลi vermeme kararฤฑ aldฤฑ. Derginin haberinde Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ฤฑn bu konuda hรผkรผmete talimat verdiฤi belirtildi.
Riyad’ฤฑn bu kararฤฑndan รถzellikle Suudi Arabistan Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ ile yoฤun iล iliลkisi olan Siemens, Bayer ve Boehringer gibi ลirketlerin etkileneceฤi belirtiliyor. Riyad ve Cidde’deki toplu taลฤฑma hizmetleri iรงin yรผzlerce Mercedes marka otobรผs sipariลi alan Alman otomotiv ลirketi Daimler’in de karardan etkilenenler arasฤฑnda olduฤu ifade ediliyor.
Haber teyit edilmedi
Konuyla ilgili haber ajansฤฑ Reuters’ฤฑn sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtlayan Daimler sรถzcรผsรผ ise “Spiegel’in haberini teyit edemeyiz, bizim iลlerimiz normal seyrinde devam ediyor” ลeklinde konuลtu. Siemens, Bayer ve Boehringer ลirketlerinin ise aรงฤฑklama yapmak istemediฤi aktarฤฑldฤฑ.
Reuters haber ajansฤฑ haberinde Suudi hรผkรผmetinden bilgi almaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑna ancak รงabalarฤฑnฤฑn sonuรงsuz kaldฤฑฤฤฑna yer verdi. Sadece Riyad’da bulunan bir รผst dรผzey Alman ลirket yรถneticisinin “kararฤฑn acฤฑ veren sonuรงlarฤฑnฤฑn ลu anda saฤlฤฑk sisteminde hissedildiฤini” belirterek haberi kฤฑsmen doฤruladฤฑ.
800 Alman ลirketi Suudi Arabistan’da
Spiegel’in haberine gรถre Suudi Arabistan’da yaklaลฤฑk 800 Alman firmasฤฑ faaliyet gรถsteriyor. Alman ลirketlerinin geรงen yฤฑl Suudi Arabistan’a 6 milyar 6 milyon Euro hacminde ihracat yaptฤฑฤฤฑ belirtiliyor.
Riyad, Almanya’nฤฑn eski Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Sigmar Gabrielโin Suudi Arabistan’ฤฑn Lรผbnan politikasฤฑnฤฑ eleลtirmesi sonrasฤฑ Kasฤฑm 2017’de Berlin’deki bรผyรผkelรงisini de geri รงekmiลti. Gabriel, Suudi Arabistan’ฤฑ bรถlgede “serรผven” peลinde olmakla eleลtirmiลti. Suudi Arabistan, Almanya’nฤฑn ฤฐran’la yapฤฑlan nรผkleer anlaลmaya baฤlฤฑ kalฤฑnmasฤฑnฤฑ istemesinden de rahatsฤฑzlฤฑk duyuyor. (DW)







