Suudi Arabistan’ฤฑn ticaret dengesi, 2023’รผn ikinci รงeyreฤinde 30,12 milyar dolar fazla verdi.. Suudi Arabistan’ฤฑn toplam mal ihracatฤฑ, รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 31,8 azalarak 291,6 milyar Suudi Riyali’ne ulaลtฤฑ. Bu dรผลรผล, รถzellikle petrol ihracatฤฑndaki yรผzde 33,4’lรผk dรผลรผลten kaynaklandฤฑ. Suudi Arabistan, OPEC+ tarafฤฑndan alฤฑnan petrol รผretimini azaltma kararฤฑna baฤlฤฑ olarak petrol ihracatฤฑnda kesintiye gitti. Bu dรถnemde, Suudi Arabistan’ฤฑn petrol dฤฑลฤฑ ihracatฤฑ da azaldฤฑ. Ticari mal ithalatฤฑ ise รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 2 artarak 178,9 milyar Suudi Riyali’ne yรผkseldi.
รin, Suudi Arabistan’ฤฑn en bรผyรผk ticari ortaฤฤฑ olurken, Asya รผlkelerine yapฤฑlan ihracat รถnemli bir paya sahip.Gรผney Kore, ABD, BAE, Bahreyn, Sin
gapur, Tayvan ve Mฤฑsฤฑr Suudi Arabistan’ฤฑn ihracatฤฑnda ilk 10’da yer alan diฤer รผlkeler oldu.
ฤฐthalat tarafฤฑnda ise รin, 2023’รผn ikinci รงeyreฤinde ithalatฤฑn yรผzde 20,9’unu yani 37,4 milyar SR’sini gerรงekleลtirerek liderliฤi elinde tuttu. รin’i sฤฑrasฤฑyla 15,1 milyar SR ve 10,6 milyar SR deฤerindeki ithalatla ABD ve BAE takip etti. Suudi Arabistanโฤฑn dฤฑล ticaretinin bรผyรผk bรถlรผmรผ Cidde ฤฐslami Limanฤฑ รผzerinden yapฤฑlฤฑyor.







