T. Telekom, Tekfen ve Sinpaş tavsiyeleri değişti

T. Telekom, Tekfen ve Sinpaş tavsiyeleri değişti

Bofa ML, Ziraat ve Yapı Kredi Yatırım; Türk Telekom, Tekfen Holding ve Sinpaş GYO için tavsiyelerini değiştirdi

A+A-

Bofa ML, Ziraat ve Yapı Kredi Yatırım; Türk Telekom, Tekfen Holding ve Sinpaş GYO için tavsiyelerini değiştirdi.

Bofa ML, Türk Telekom için tavsiyesini "Nötr"den "Endeks altı getiri"ye düşürürken, Ziraat Yatırım, Tekfen Holding için verdiği 'Ekle' önerisini 'Al' önerisiyle değiştirdi. Yapı Kredi Yatırım ise Sinpaş GYO hisseleri için tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a çekti.

Ziraat Yatırım, konu ile ilgili raporunda, Tekfen Holding için verdiği 'Ekle' önerisini 'Al' önerisiyle değiştirirken, hedef fiyatını ise 6,28TL'den 5,44TL'ye indirdiklerini belirtti.

Raporda şu değerlendirme yapıldı: "“Tekfen Holding 2013 Yılını Taahhüt Grubundaki Bazı Projelerdeki Sorunlar Nedeniyle 63,7mn TL Net Zararla Kapadı…Tekfen Holding’in satış gelirleri 2013 yılında bir öndeki yıla göre yüzde 2,6 oranında azalarak 3.84 milyar TL’ye gerilemiştir. Bu düşüşte taahhüt grubunda kaydedilen yüzde 2,9’luk daralma ile emlak geliştirme grubunda görülen yüzde 51’lik sert düşüş etkili olmuştur.

Çeyreksel bazda ise, son çeyrekte holding satış gelirlerini yüzde 7,7 oranında yükseltmesine karşın, satışların maliyeti satış gelirlerini aşmış ve Holding 17mn TL brüt zarar açıklayarak kötü bir performans sergilemiştir. 2013 yılında özellikle taahhüt grubunda Fas ve Türkmenistan’daki projelerde yaşanan olumsuzluklar ve şirketin net döviz pozisyonu
açığına bağlı olarak kaydedilen kur farkı giderleri Holding’in zarar kaydetmesine sebeb olmuştur.

Tekfen Holding, 2013 yılının son ayında taahhüt grubuna yaklaşık 1.11 milyar dolarlık proje eklemiş ve bekleyen iş miktarını olumlu bir şekilde 2.15 milyar dolardan 3 milyar dolara yükseltmiştir. Hisse fiyatı 2012 yılı başından itibaren en yüksek 7,7TL (4,37$) olurken, en düşük ise 4,08TL (1,98$) olmuştur. Holding’in son hisse fiyatı 4,37TL(1,96$) ile görmüş olduğu minimum değerin TL bazında sadece yüzde 7,1 yukarısında olup, dolar bazında ise yüzde 2,6 üzerindedir. Özellikle şirketin 2013 yılı mali tablolarının kötü gelmesi bu durumda etkili olmuştur.

Tekfen Holding’in tahmini değerini, yapmış olduğumuz tahminlerdeki değişiklikler ve iskonto oranlarındaki düzeltmelere bağlı olarak 2.38 milyar TL’den 2.01 milyar TL’ye düşürürken, hedef hisse fiyatını da 6,28TL’den 5,44TL’ye indiriyoruz.

Ancak yine de Tekfen hisse senetleri bulduğumuz hedef piyasa değerine göre yüzde 20 oranında iskontolu işlem görmektedir. Bu nedenle Tekfen Holding hisseleri için daha önceki "EKLE" önerisini “AL” önerisiyle değiştiriyor ve hedef hisse fiyatını da 5,44 TL olarak belirtiyoruz.

Sinpaş için "TUT" 

Yapı Kredi Yatırım, Sinpaş GYO için tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a çekti. Yapı Kredi Yatırım,  konu ile ilgili raporunda, Sinpaş GYO için tavsiyesini 'AL'dan 'TUT'a çekerken,  hedef fiyatını 1,40TL'den 0,80TL'ye indirdiklerini belirtti.

Raporda şu değerlendirme yapıldı: "Tavsiyemizi TUT’a çekiyoruz. Beklentilerin altında. Sinpas 4. çeyrekte 3 milyon TL zarar açıkladi. Bu rakam 25 milyon TL olan kar beklentimizin ve 1.7 milyon TL olan Bloomberg beklentisinin altında kaldı. Cironun beklentimiz altında kalmasi, faaliyet giderlerinin artması ve finansal giderlerdeki artış bunda etkili oldu.

VAFÖK 20 milyon TL ile beklentimizin (31 milyon TL) altında kalırken, piyasa beklentisi 13 milyon TL’ydi. Tüm yıl karı 18 milyon TL seviyesinde kaldığı için temettü verme kapasitenin düşük olduğunu düşünüyoruz.. Son üç ayda hisse piyasanın yüzde 24 gerisinde kaldi. Dolayısıyla zayıf sonuçlar büyük ölçüde fiyatlanmis gözüküyor. Teslimatların artması ciroya olumlu yansıdı. Teslimatların geçen çeyrekteki 146 seviyesinden 406 üniteye ulaşmasıyla, ciro 4.
çeyrekte yaklaşık üç kat artarak 185 milyon TL oldu. Ünite birim fiyatlarının düşük kalmasi, cironun beklentimizin altinda gerçeklesmesine yol açti. Ancak brüt kar marji beklentilerimiz dogrultusunda, %24.5 seviyesinde gerçeklesti.

Faaliyet giderleri artti. Sirketin faaliyet giderleri, pazarlama maliyetlerinin artmasiyla 3Ç13’teki 17mn TL seviyesinden 4Ç13’te 27mn TL seviyesine geldi. Bomonti Time, The First, Incek Life Blue projelerinin satisini sürdüren sirket, son çeyrekte de Ege Yakasi projesine basladi. Ancak resmi lansmanlar bu yil planlaniyor. Teslimatlardaki artis ve brut marjdaki iyilesme sayesinde, VAFÖK bu çeyrekte 20mn TL artiya geçti (3Ç13: 9mn TL zarar).

Faaliyet disi gelirler gidere döndü. Beklentilerimizin aksine 3Ç13’te faaliyet disi gelir kaydeden sirket, bu çeyrekte ise kur farki zarari ve faiz giderleri ile 21mn TL zarar yazdi. Sirket finansmaninin sagladigi gelirlerdeki artis ise sinirli kaldi.
Net borçta artis Bilanço disi alacaklarla beraber ticari alacaklar 615mn TL (3Ç13:637mn TL) oldu. Bu durumun düsük sirket finansmanindan ziyade gerileyen önsatislardan kaynaklandigini düsünüyoruz. Sinpas’in net borcu ise Sancaktepe arsa alimiyla birlikte 512mn TL’den 528mn TL’ye yükseldi.

Tavsiyemizi TUT’a çekiyoruz. Bu yil yeni projelerde gecikme yasanabilecegini, önsatislarin ise yavaslayabilecegini düsünüyoruz. Böyle bir ortamda konut üreticisi olarak Sinpas’in daha fazla etkilenebilecegini düsünüyoruz. Bu öngörülerimiz ve yükselen risksiz getiri orani (%8.5’ten %10’a) nedeniyle, hedef fiyati 1.40 TL’den 0.80 TL seviyesine çekiyoruz. Hissenin %16’lik getiri potansiyeli nedeniyle tavsiyemizi AL’dan TUT’a çekiyoruz. Tavsiyemizi olumlu yönde
etkileyecek gelismeler önsatis performansinda iyilesme ve net borcun azalmasi olacaktir. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.