Tahvil alımı işsizlik düşene kadar sürecek

Tahvil alımı işsizlik düşene kadar sürecek

Fed Başkanı Yellen, Temsilciler Meclisinde para politikasını anlattı. Yellen, işsizliğin henüz arzu edilen düzeyde olmadığını ancak tahvil alımını azaltmaya devam edeceklerini söyledi

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ekonomide geçen yılın ikinci yarısında başlayan toparlanmanın bu yıl da devam etmesini beklediğini belirtti. İşsizliğin henüz arzu edilen düzeye inmediğini ancak tahvil alımını azaltmaya devam edeceklerini söyleyen Yellen, eski Başkan Ben Bernanke dönemi para politikasına devam edeceğini de kaydetti.

Janet Yellen, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Amerikan ekonomisinin durumu ve uygulamayı planladığı para politikaları konusunda bilgi verdi, soruları cevapladı. ABD Kongresi önündeki ilk resmi konuşmasını yapan Yellen, işsizlik sorununa vurgu yaparken tahvil alımlarının belli bir plana bağlı olmadan azaltılmaya devam edileceğini vurguladı.

Yellen, konuşmasında ekonominin tam istihdama kavuşması ve enflasyonun yüzde 2 düzeyinin fazla aşağısında veya yukarısında bulunmaması şeklindeki, bankanın her iki görevini de yerine getirmeye kararlı olduğunu belirtti.

Parasal genişleme ekonomiyi olumlu etkiledi

Ekonominin, yılın ikinci yarısında toparlanmaya başladığını ifade eden Yellen, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) üçüncü ve dördüncü çeyreklerde yıllık yüzde 3,5’dan fazla artması beklendiğine, işgücü piyasasına da aynı dönemde 1 milyon 250 binden fazla kişinin katıldığına dikkati çekti. Ağustos 2012’den bu yana uygulanagelen parasal genişleme politikasının bu gelişmede büyük payı olduğuna işaret eden Yellen, özellikle şirketlerin ve hane halkının yeniden harcamalarını artırmaya başladığını kaydetti.

Fed'in varlık alım programını başlattığından bu yana işsizlik oranının yüzde 1,5 azaldığının altını çizen Yellen, ancak bu sonucun arzu edilen düzeyde olmadığını vurguladı. Yellen, özellikle altı aydan fazla iş gücünün dışında kalan kişi sayısının fazla olmasının, sorunun çözümünü zorlaştırdığını belirtti.

Ekonominin toparlanmaya başlamasına karşın enflasyonun Fed'in koymuş olduğu yıllık yüzde 2 hedefinin altında yüzde 1 düzeyinde seyrettiğini anlatan Yellen, son zamanlarda gerek petrol fiyatlarının ve gerekse petrol dışı bazı ürünlerin fiyatındaki düşüşün kalıcı olacağına inanmadığını söyledi.

İyileşme devam edecek

Ekonomide görülen iyileşme belirtilerinin devam edeceğine inandığını dile getiren Yellen, bu olumlu gelişmeler ışığında Fed’in varlık alımını aralık ayından itibaren azaltmaya başlayarak aylık 65 milyar dolar düzeyine indirdiğini hatırlattı. Yellen, ekonomik verilerin, işgücü piyasasında iyileşme ve enflasyonda yükselme yolundaki politika yapıcıların beklentilerini desteklemesi durumunda varlık alımlarını ölçülü bir hızda azaltmaya devam edeceklerini ifade etti.

Konuşmasında eski Fed Başkanı Bernanke’den ve yönetiminden de övgüyle bahseden Yellen, uygulayacağı para politikalarında devamlılığa önem vereceğini kaydetti. Finansal piyasalardaki oynaklığı dikkatle izlediklerini vurgulayan Yellen, şu aşamadaki gelişmelerin ABD ekonomisi için ciddi bir risk oluşturmadığı değerlendirmesini yaptı.

Bugün ilk resmi konuşmasını yapan Yellen, üç yıl boyunca eski Başkan Bernanke’nin yardımcılığını yürüttükten sonra Fed’in ilk kadın başkanı olarak 3 Şubat tarihinde yeni görevine başlamıştı. Fed bilançosunu yaklaşık dört kat artırarak 4,1 trilyon dolar düzeyine ulaştıran tahvil alım programının destekçisi olan Yellen, Fed’in faizler konusunda piyasaları yönlendiren iletişim politikasının da mimarı olarak biliniyor.

Yellen’in Fed Başkanı sıfatıyla yöneteceği ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 18-19 Mart'ta yapılacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.