TANAP 12 milyar doları cebinden koyacak

TANAP 12 milyar doları cebinden koyacak

Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak projenin Türkiye kısmını üstlenen TANAP, 10-12 milyar dolarlık yatırım tutarının tamamını özsermayeden karşılayacak

A+A-

Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyacak olan boru hattının Türkiye kısmını oluşturan Trans Anadolu Gaz Boru Hattı'nda (TANAP) ortaklar banka finansmanı kullanamayarak yatırımın tamamının özsermaye ile karşılanmasını öngörüyor.

Hazar Stratejileri Enstitüsü tarafından TANAP ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Socar Turkey Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, "Projenin tamamı özsermaye ile karşılanacak. Şu anda projenin yatırım bedeli 10-12 milyar dolar" olarak öngörülüyor" dedi.

TANAP projesinin yüzde 70'i SOCAR'ın, yüzde 30'u Türkiye'nin elinde bulunurken, Şahdeniz II konsorsiyumunun üyelerinden BP SOCAR'dan yüzde 12 oranında hisse alacağını taahhüt etmişti.

Buna göre BOTAŞ'ın da TANAP için 3-3.6 milyar dolar arasında özsermaye koyması gerekecek. Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerimli, projeyi hızlandırmak amacıyla yatırımın özsermaye ile karşılanmasının öngörüldüğünü belirterek, proje belli bir aşamaya geldikten sonra bankaların da katılımının söz konusu olabileceğini, buna kapalı olmadıklarını ancak süreci hızlandırmak için özsermaye ile hareket edeceklerini söyledi.

Türkiye bölümünün yaklaşık 1,830 km olması beklenen TANAP boru hattı 20 ilden geçecek. Hatta Eskişehir'e kadar 56 inç boru, daha sonraki Avrupa geçişinde ise 47 inç boru kullanılacak. Projenin ilk fazında 16 milyar metreküp gaz taşınması ve ilk gaz geçişinin de 2018 yılında sağlanması hedeflenirken, bu gazın 6 milyar metreküplük bölümünü Türkiye alacak.

Kerimli, ikinci fazda 31 milyar metreküp kapasiteye sahip boru hattından Türkiye'nin de alacağı gaz miktarını artırabileceğini belirterek, "Bu tamamen fiyat konusunda anlaşılmaya bağlı olacak. Türkiye isterse ilave gelecek gazın tamamını da alabilir" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin ise TANAP'ın Şahdeniz II'nin dışında Azerbaycan'daki diğer gaz sahalarından çıkacak gazları da taşıyabilecek kapasiteye sahip olduğunu, ileride diğer kaynaklardan da bu hatta gaz verilebileceğini söyledi.

Aytekin gelecekte bu hattın ilave yatırımlar ile kapasitesinin 60 milyar metreküpe kadar da yükseltilebileceğini söyledi. BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell ise hattın önemine değinerek Avrupa'nın doğalgaz üretiminin 2035 yılında yüzde 49 gerileyeceğini ve gaz ithalatına bağımlılığının artacağını söyledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.