Taraf ile Şimşek arasındaki kavga bitmiyor

Taraf ile Şimşek arasındaki kavga bitmiyor

Taraf Gazetesi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında gazete manşetleri ve bakanlık açıklamaları şeklinde ilerleyen tartışma bitmiyor

A+A-

Taraf Gazetesi ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında gazete manşetleri ve bakanlık açıklamaları şeklinde ilerleyen tartışma bitmiyor. Haftalardır devam eden karşılıklı ve haber-açıklama şeklinde devam eden tartışma bugün de devam etti. Taraf'ın dünkü haberine bakanlıktan yapılan açıklamaya cevap neteliğinde ve yine manşetten verilen "Çamur atan sensin, bu da belgesi" haberine bakanlıktan cevap geldi. Açıklamada söz konusu haberlerin gerçekleri yansıtmadığı ve gazete hakkında yürütülen vergi incelemeleri nedeniyle yapıldığına dikkat çekilerek şöyle denildi

:"Taraf Gazetesi, bugün de “Çamur Atan Sensin, Bu da Belgesi” sürmanşetiyle Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’e habercilik ve basın yasası ilkeleri ile bağdaşmayacak şekilde son derece çirkin ve başka kurumları da işin içine çekmeye çalıştığı yeni bir saldırıda bulunmuştur. Haberde özetle, kendileri nezdinde yürütülen bir inceleme sonucunda hurda kağıt satışları nedeniyle KDV açısından cezalı tarhiyat yapıldığı, ancak bunun başka mükellefler için uygulanmadığı iddia edilmiş, gerçeklikten saptırılarak, kendi kurgusuyla kamuoyunda yanlış bir algı oluşturma çabasının da en güzel örneği sergilenmiştir. Bu çerçevede, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından, aşağıdaki açıklamaların yapılması zaruri görülmüştür.

Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-g maddesine göre kağıt atıklarının teslimi KDV’den istisna olup, aynı Kanunun 32’nci maddesine göre bu teslimler dolayısıyla yüklenilen KDV’lerin indirim konusu yapılması mümkün değildir. Ancak yine aynı Kanunun 18’inci maddesi gereğince, dileyen mükelleflerin bu istisnadan vazgeçebilmesi mümkün olup, istisnadan vazgeçen mükellefler bu kapsamda yüklendiği vergileri indirim konusu yapabilmektedirler. Buna göre, istisnanın uygulanması halinde KDV hesaplanmamakta, mükelleflerin tercihine bağlı olarak istisnadan vazgeçilmesi durumunda ise KDV hesaplanacağından mükellefler yüklendikleri KDV’yi indirim konusu yapabilmektedir.

Bu çerçevede, uygulamada bazı mükellefler söz konusu istisnadan faydalanmakta, istisna kapsamındaki teslimlere ilişkin yüklenilen KDV’leri indirilecek KDV’ler arasından çıkarmaktadırlar. Bir kısım mükellefler ise söz konusu istisnadan faydalanmak istemediklerini belirterek istisnadan vazgeçmekte ve bu kapsamdaki teslimler nedeniyle yüklendiği KDV’leri indirim konusu yapmaktadırlar. Yasaya uygun olan bu uygulamalar, doğal olarak eleştiri konusu yapılmamaktadır. Bir kısım mükellefler ise hem istisnadan faydalanmakta hem de bu kapsamdaki teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’leri indirim konusu yapmaktadırlar.

KDV Kanununun izin vermediği bu durum, verginin eksik ödenmesi ve dolayısıyla vergi ziyaına sebebiyet vermekte ve denetim elemanlarınca da eleştiri konusu yapılmaktadır. Tüm bu değerlendirmeler dikkate alındığında, Gazetenin ilk sayfadan verdiği faturanın salt bir anlam ifade etmekten uzak olduğu, zira istisnadan yararlanan tüm mükelleflerin bu şekilde (Sıfır KDV’li) belge düzenlemelerinin yasa gereği zorunlu olduğu aşikardır. Haberde bahsi geçen incelemeyle ilgili değerlendirmeler de yukarıda belirtilen usul ve ilkelere uygun olarak yapılmış olup, konunun bu çerçevede ele alınması gerekmektedir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.