Tarım dışı istihdam raporu Fed'in federal fon hedef oranını sabit tutması için yeterli

Tarım dışı istihdam raporu Fed'in federal fon hedef oranını sabit tutması için yeterli

MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Fratantoni, tarım dışı istihdam raporunun Fed'in bir sonraki toplantısında federal fon hedef oranını sabit tutması için yeterli olacağını söyledi.

A+A-

MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Mike Fratantoni ,Haziran ve Temmuz aylarına ilişkin verilerde aşağı yönlü revizyonların istihdam artış hızında düşüşe işaret ettiğini, kümülatif etki istihdam piyasasında gözle görülür bir yavaşlama olduğunu gösterdiğini ve Fed'in bir sonraki toplantısında federal fon hedef oranını sabit tutması için yeterli olacağını söyledi.

Fratantoni'nin ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Ağustos ayı istihdam koşullarına ilişkin raporuna yorumu şöyle:

"Bordrolu istihdam Ağustos ayında artmıştır, ancak bu raporda belirtilen Haziran ve Temmuz aylarındaki istihdam artış hızındaki düşüşlerle birlikte, kümülatif etki istihdam piyasasında gözle görülür bir yavaşlamadır. Son üç aydaki istihdam artışlarının ortalaması sadece 150,000'dir. Önceki aylarda olduğu gibi, istihdam artışı giderek konaklama ve sağlık hizmetleri gibi birkaç sektörde yoğunlaşıyor ve bu sektörlerin soğuması halinde büyüme hızının çok daha hızlı yavaşlayabileceğini gösteriyor.
 
İşsizlik oranının %3,8'e yükselmesi işgücüne katılım oranındaki artıştan kaynaklandı. Daha fazla insan aktif olarak iş arıyor, ancak Ağustos ayında işgücü piyasasına yeni giren ya da yeniden girenlerin şansı pek yaver gitmedi ve beş haftadan az süredir işsiz olanların sayısını artırdı. Son birkaç aydır işletmelerin iş ilanlarını geri çektiği göz önüne alındığında bu durum mantıklıdır. Ne yazık ki, bazıları tam da iş dünyasının çalışanlara olan talebi bir miktar azalmaya başlamışken iş aramaya başladı. Hala işsiz bireylerden çok daha fazla açık iş olduğunu unutmayın.
 
Ücret artışı Ağustos ayında biraz yavaşlayarak yıllık bazda %4,3'e geriledi ki bu oran Fed'in %2'lik enflasyon hedefiyle tutarlı olamayacak kadar yüksek.
 
Bu rapor Fed'in bir sonraki toplantısında federal fon hedef oranını sabit tutması için yeterli olacaktır. Önümüzdeki bahara kadar burada kalacaklarını ve bir sonraki hamlelerinin indirim olacağını düşünüyoruz. Hala güçlü olan istihdam piyasası ve zaman içinde düşme eğilimine girecek olan faiz oranlarının birleşimi konut piyasası için olumludur."

İlgili Haberler