Tarımda son 19 senede 40 milyarlık cari açık

Tarımda son 19 senede 40 milyarlık cari açık

Son 19 yılda tarımda dışa bağımlılık arttı. Tarımda bu süreçte cari açık 40 milyar doları aştı.

A+A-

AKP iktidarı döneminde Türkiye tarımını dışa bağımlı hale geldiğini Türkiye İstatistik Kuurumu (TÜİK) verileri de ortaya koyuyor.

TÜİK ISIC Rev3 sınıflamasına göre tarımda 2003 yılından bugüne kadar 94.4 milyar dolarlık ihracata karşın 134.6 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Tarımda son 19 senede 40.2 milyarlık cari açık verildi.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre,  tarımda her geçen gün ithalata bağımlı hale geldiğimizi söyleyen CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “AKP tarımda üreticiyi desteklemediği için her yıl tarım alanlarımız, çiftçi sayımız azalıyor. Artan nüfus, daralan tarım arazileri, pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı, küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşın bugüne kadar bir adım atılmadığı için dışarıdan ürün almak zorunda kalıyoruz. Bugün sofralarımızdaki ekmeğin, ahırdaki hayvanın, kümesteki tavuğun yemi hep dışarıdan geliyor. Her yıl tarımda cari açık veriyoruz. İlk defa bu yılın ilk 7 ayında 5 milyar dolarlık açıkla, yıl bitmeden Cumhuriyet döneminin rekor açığına ulaşıldı. 2022 yılının ilk 7 ayında ihracatımız 57 milyar lira, ithalatımız 134 milyar liraya ulaştı” dedi.

İlgili Haberler