Taşıt kredilerine BDDK freni

Taşıt kredilerine BDDK freni

1 Şubat'ta yürürlüğe giren BDDK düzenlemesi nedeniyle taşıt kredileri 6 ay içinde yüzde 14 düştü.

A+A-

1 Şubat'ta yürürlüğe giren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) düzenlemesi nedeniyle taşıt kredileri 6 ay içinde yüzde 14 düştü. Şubat yanıda 8.5 milyar TL düziyende olan taşıt kredi tutarı 7.3 milyar TL'ye geriledi.

Taşıt kredilerini de kapsayan düzenlemenin etkileri otomobil ve hafif ticari araç satışlarında da kendini gösterdi. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, bu yılın ocak ayında 32 bin 670 olarak açıklanan araç satış adedi, düzenlemelerin yürürlüğe girdiği şubat ayında 35 bin 21'e çıkmasına karşın geçen yılın şubat ayına kıyasla yüzde 27,5 daraldı.

Bu tarihten sonra yıllık bazda sürekli çift haneli gerileyen satışlar, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 46 bin 602 olarak hesaplandı.

BDDK'nın 1 Şubatta yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, bankalar, fatura değeri 50 bin liranın altında olan binek araçlar için söz konusu tutarın yüzde 70'ine kadar olan kısmını kredi olarak kullandırabiliyor. 

Bu oran, nihai fatura değeri 50 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 50 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan kısmı için yüzde 50 olarak uygulanıyor.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.