1 ลubat’ta yรผrรผrlรผฤe giren Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dรผzenlemesi nedeniyle taลฤฑt kredileri 6 ay iรงinde yรผzde 14 dรผลtรผ. ลubat yanฤฑda 8.5 milyar TL dรผziyende olan taลฤฑt kredi tutarฤฑ 7.3 milyar TL’ye geriledi.
Taลฤฑt kredilerini de kapsayan dรผzenlemenin etkileri otomobil ve hafif ticari araรง satฤฑลlarฤฑnda da kendini gรถsterdi.
Otomotiv Distribรผtรถrleri Derneฤi (ODD) verilerine gรถre, bu yฤฑlฤฑn ocak ayฤฑnda 32 bin 670 olarak aรงฤฑklanan araรง satฤฑล adedi, dรผzenlemelerin yรผrรผrlรผฤe girdiฤi ลubat ayฤฑnda 35 bin 21’e รงฤฑkmasฤฑna karลฤฑn geรงen yฤฑlฤฑn ลubat ayฤฑna kฤฑyasla yรผzde 27,5 daraldฤฑ.
Bu tarihten sonra yฤฑllฤฑk bazda sรผrekli รงift haneli gerileyen satฤฑลlar, temmuz ayฤฑnda geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 16,3 azalarak 46 bin 602 olarak hesaplandฤฑ.
BDDK’nฤฑn 1 ลubatta yรผrรผrlรผฤe giren yรถnetmelik deฤiลikliฤine gรถre, bankalar, fatura deฤeri 50 bin liranฤฑn altฤฑnda olan binek araรงlar iรงin sรถz konusu tutarฤฑn yรผzde 70’ine kadar olan kฤฑsmฤฑnฤฑ kredi olarak kullandฤฑrabiliyor.
Bu oran, nihai fatura deฤeri 50 bin lirayฤฑ aลan binek araรงlarda, bedelin 50 bin liraya kadar olan kฤฑsmฤฑ iรงin yรผzde 70, 50 bin liranฤฑn รผstรผnde olan kฤฑsmฤฑ iรงin yรผzde 50 olarak uygulanฤฑyor.







