TAV Grup CEO’su Sani ลener, TAV Havalimanlarฤฑ Holding’in iลletmekte olduฤu en bรผyรผk havalimanฤฑ olan ฤฐstanbul Atatรผrk Havalimanฤฑ’nฤฑn imtiyaz sรถzleลmesinin 2021 yฤฑlฤฑnda sona ereceฤini hatฤฑrlatarak, bu zamana kadar grup bรผnyesindeki hizmet ลirketlerini bรผyรผterek ve portfรถylerine bir ya da iki havalimanฤฑ daha ekleyerek Atatรผrk Havalimanฤฑ’nฤฑn kaybฤฑnฤฑ telafi edeceklerini sรถyledi.
Haber ajanslarฤฑ ile yaptฤฑฤฤฑ sรถyleลide ลener, 2015 yฤฑlฤฑ sonu itibariyle TAV’ฤฑn 488 milyon euroluk EBITDA’sฤฑnฤฑn yรผzde 60’ฤฑnฤฑ Atatรผrk Havalimanฤฑ’nฤฑn oluลturduฤunu belirterek, “Servis ลirketlerimiz bรผyรผmeye baลladฤฑlar. Toplam 14 havalimanฤฑ iลletiyoruz ancak servis ลirketlerimize baktฤฑฤฤฑmฤฑzda toplam 70 havalimanฤฑnda TAV’ฤฑn ayak izleri var” dedi.
TAV Havalimanlarฤฑ bรผnyesinde hizmet ลirketleri olarak Havaล, ATU Duty Free, BTA, TAV Biliลim, TAV Akademi, TAV รzel Gรผvenlik ve TAV ฤฐลletme Hizmetleri yer alฤฑyor.
TAV Havalimanlarฤฑ Holding’in geรงen yฤฑl 1.08 milyar euro olarak gerรงekleลen konsolide cirosunun yรผzde 54’รผnรผn havacฤฑlฤฑk dฤฑลฤฑ gelirlerden oluลtuฤunu; havacฤฑlฤฑk ve yer hizmetleri gelirlerinin ise cironun kalan yรผzde 46’sฤฑnฤฑ oluลturduฤunu sรถyledi.
ลener, “Uzun vadede hedefimiz gelirlerin yรผzde 70’inin havacฤฑlฤฑk dฤฑลฤฑ gelirlerden kalan yรผzde 30’un ise havacฤฑlฤฑk ve yer hizmetleri gelirlerinden oluลmasฤฑ” dedi.
Atatรผrk Havalimanฤฑ’nฤฑn devreden รงฤฑkacak olmasฤฑnฤฑ telafi etmek amacฤฑyla portfรถylerine bir ya da iki havalimanฤฑ daha eklemek istediklerini sรถyleyen ลener, “Gรผneydoฤu Asya, Afrika’ya odaklandฤฑ. Manila havalimanฤฑna bakฤฑyoruz. รte yandan, Hindistan ve ABD’deki havaalanฤฑ รถzelleลtirmelerine bakฤฑyoruz” diye konuลtu.
TAV’ฤฑn iรงinde yer aldฤฑฤฤฑ konsorsiyumun Filipinler’de beล bรถlgesel havalimanฤฑnฤฑn iลletim ve bakฤฑm-onarฤฑm hakkฤฑ ihalesinde รถn yeterlilik aldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan ลener, “Bu aslฤฑnda bizim aรงฤฑmฤฑzdan Manila havalimanฤฑ iรงin bir hazฤฑrlฤฑk” diye konuลtu.
Geรงen yฤฑl net kรขrฤฑ yรผzde 4 dรผลรผลle 210 milyon euro olarak gerรงekleลen TAV Havalimanlarฤฑ Holding, bu yฤฑl ciroda yรผzde 7-9, EBITDA’da yรผzde 7-9, net kรขrda ise yรผzde 10-12 arasฤฑnda artฤฑล bekliyor. TAV’ฤฑn hizmet verdiฤi toplam yolcu sayฤฑsฤฑ geรงen yฤฑl bir รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 8 artฤฑลla 102.5 milyon oldu.
TAV hisseleri yฤฑl baลฤฑndan bu yana yรผzde 19.7 deฤer kaybederken, deฤer kaybฤฑ yรผzde 1.3 gerileyen BIST-100 endeksinin oldukรงa รผzerinde seyretti.
TAV hisselerinin olumsuz performansฤฑnda Ortadoฤu menลeli bรผyรผk fonlarฤฑn satฤฑลlarฤฑnฤฑn etkili olduฤunu sรถyleyen ลener, “TAV Ortadoฤu’da รงok iyi bilinen bir ลirket ancak petrol gelirlerindeki dรผลรผลรผ telafi etmek iรงin Ortadoฤulu fonlarฤฑn ellerindeki hisse senetlerinden รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ tahmin ediyorum” deฤerlendirmesinde bulundu.
TAV hisseleri saat 16.10 itibariyle yรผzde 5.76 dรผลรผลle 14.57 liradan iลlem gรถrรผyordu.
Tunus’ta kฤฑsa zamanda anlaลma olabilir
Tunus havalimanฤฑnฤฑn iลletme hakkฤฑnฤฑ 2008 yฤฑlฤฑnda 40 yฤฑl sรผreyle devraldฤฑklarฤฑnฤฑ ve bu kapsamda 360 milyon euro kredi kullandฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyleyen ลener, geรงen yฤฑl Haziran ayฤฑnda meydana gelen ve turistleri hedef alan saldฤฑrฤฑ sonrasฤฑ yolcu sayฤฑsฤฑnฤฑn yรผzde 58 azaldฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
“Tunus’ta devlet, biz ve bankalar gรถrรผลme halindeyiz. รok ciddi bir yolcu kaybฤฑ sรถz konusu oldu” diyen ลener, “รnรผmรผzdeki 1-2 ay iรงinde kullandฤฑฤฤฑmฤฑz kredinin geri รถdemelerini รผรง yฤฑl boyunca durduracak bir anlaลmayฤฑ imzalayabiliriz. Bu sรผre zarfฤฑnda borรง ve kira รถdemesi olmayacak. รรง sene sonunda tekrar oturup konuลacaฤฤฑz” dedi.
Kredinin aralarฤฑnda IFC ve Afrika Kalkฤฑnma Bankasฤฑ’nฤฑn da olduฤu yaklaลฤฑk 20 bankadan alฤฑnmฤฑล olduฤunu sรถyleyen ลener, TAV’ฤฑn Tunus’taki toplam riskinin 550 milyon euro civarฤฑnda olduฤunu sรถyledi.
Atatรผrk Havalimanฤฑ’ndaki park pozisyonu sayฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrarak trafiฤi rahatlatmayฤฑ hedefleyen 75 milyon euroluk yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn da yaz sezonundan รถnce devreye gireceฤini sรถyleyen ลener, “Atatรผrk Havalimanฤฑ’nda ikinci bir terminal doฤuyor. Bu yatฤฑrฤฑm ile hizmet vereceฤimiz yolcu sayฤฑsฤฑ 65 milyondan 75 milyona รงฤฑkacak” dedi.







