Gebze’de 10 bin tavuฤun kuล gribi nedeniyle itlaf edildiฤi iddia edilirken K.Irak Tรผrkiye’den tavuk ithalatanฤฑ yasakladฤฑ. Beyaz Et Sanayicileri ve Damฤฑzlฤฑkรงฤฑlarฤฑ Birliฤi Derneฤi, baลka รผlkelerin de benzer karar alabileceฤini sรถyledi
Irak Kรผrt Bรถlgesel Yรถnetimi (IKBY) Tarฤฑm Bakanlฤฑฤฤฑ, kuล gribi gerekรงesiyle Tรผrkiye ve ฤฐran’dan yapฤฑlan tavuk ithalatฤฑnฤฑ durdurduฤunu aรงฤฑkladฤฑ.
Tarฤฑm Bakanฤฑ Abdulsettar Mecit, dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, Sรผleymaniye’nin Piremegrun nahiyesinde kuล gribinin ortaya รงฤฑkmasฤฑ nedeniyle Tรผrkiye ve ฤฐran’dan tavuk alฤฑmฤฑnฤฑ durdurduklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kuล gribi vakasฤฑnฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ yerlerden alฤฑnan รถrneklerin, Erbil ve Sรผleymaniye’deki laboratuvarlarda incelendiฤini aktaran Mecit, “Kuล gribi, hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaลan bir hastalฤฑktฤฑr. Ancak insandan insana bulaลmaz. Bu nedenle vatandaลlarฤฑn kendilerini korumalarฤฑ iรงin saฤlฤฑklฤฑ tedbirler almalarฤฑnฤฑ rica ediyorum” dedi.
Gebze’de 10 tavuk itlaf edildi
Kocaeli’nin Gebze ฤฐlรงesi’nde bir รงiftlikte dรผn gece 10 bin tavuk ฤฐl GฤฑdaTarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk mรผdรผrlรผฤรผ ekiplerinin gรถzetiminde itlaf edildi. Tavuklarฤฑn kuล gribi virรผsรผ nedeniyle itlaf edildiฤi belirtilirken aรงฤฑklama yapฤฑlmadฤฑ.
Gebze ฤฐlรงesi Molla Fenari Kรถyรผ’nde bir รงiftlik sahibinin Balฤฑkesir’den getirttiฤi 2 bin tavuฤun yaklaลฤฑk 800’รผ kรผmeslere konulduktan kฤฑsa sรผre sonra รถldรผ. Tavuklarฤฑn telef olmasฤฑ รผzerine durum Kocaeli ฤฐl Gฤฑda Tarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk Mรผdรผrlรผฤรผ’ne bildirildi. Dรผn gรผndรผz saatlerinde gelmeleri beklenen ekipler, iddiaya gรถre gece yarฤฑsฤฑ gelirken, Molla Fenari Kรถyรผ’nรผn yanฤฑ sฤฑra Pelitli ile Denizli Kรถyรผ’ne benzer tavuk รถlรผmlerinin olduฤunu belirledi.
Baลka รผlkeler de benzer kararlar alabilir.
Konuyu deฤerlendiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damฤฑzlฤฑkรงฤฑlarฤฑ Birliฤi Derneฤi (BESD-BฤฐR) Baลkanฤฑ Sait Koca ise kaฤฤฑt รผzerinde bรถyle bir geliลmenin sรถz konusu olduฤunu ancak Gฤฑda, Tarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ ile Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑ yetkililerinin IKBY’deki ilgili bakanlฤฑkla gรถrรผลmeler yรผrรผttรผฤรผnรผ ifade etti.
Koca, bรถyle kararlarฤฑn baลka รผlkelerden de gelebileceฤini belirterek, ikili iliลkiler ile sรถz konusu yasaklarฤฑn daha baลlamadan kaldฤฑrฤฑlacaฤฤฑna inandฤฑklarฤฑnฤฑ dile getirdi.
Bu konunun 1-2 gรผn iรงerisinde, hafta sonuna gelmeden รงรถzรผleceฤine inandฤฑklarฤฑnฤฑ vurgulayan Koca, “Bu daha yeni bir olay. Yรผklemelerimizi durdurmadฤฑk. Bende gรผmrรผk kapฤฑlarฤฑndan alacaklarฤฑnฤฑ dรผลรผnerek Irak’a doฤru sevkiyatlarฤฑmฤฑ devam ettiriyorum” diye konuลtu.







