Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Sermaye Piyasasฤฑ Kurumu (SPK) kamu bankalarฤฑ ve Hazine’den sonra ลimdi de Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn ฤฐstanbul’a taลฤฑnmasฤฑ iรงin karar alฤฑndฤฑ.
Taลฤฑnma รถnรผmรผzdeki ocak ayฤฑnda baลlayacak ve nisan sonuna kadar tamamlanacak. ฤฐstanbul’da binasฤฑ bile olmayan Merkez Bankasฤฑ bir sรผre Tasarruf Mevduatฤฑ Sigorta Fonu’nun (TMSF) kiracฤฑsฤฑ olduktan sonra inลaatฤฑ tamamlanabilirse 2022 yฤฑlฤฑnda kendi binasฤฑna geรงecek.
MB Baลkanฤฑ Murat Uysal, enflasyon toplantฤฑsฤฑnda ฤฐstanbul’a taลฤฑnma operasyonunun kฤฑsฤฑm kฤฑsฤฑm devam ettiฤini bildirmiล, โAnkara’dan baฤฤฑmsฤฑz olabilmek iรงin mi ฤฐstanbul’a gidiyorsunuzโ sorumuza ise tebessรผmle karลฤฑlฤฑk vermiลti.
ฤฐYฤฐ Parti Grup Baลkanvekili Lรผtfรผ Tรผrkkan, Merkez Bankasฤฑ yรถnetim komitesinin aldฤฑฤฤฑ 3 Aralฤฑk 2019 tarih ve 52400 sayฤฑlฤฑ taลฤฑnma kararฤฑnฤฑ รถnceki gรผn TBMM Genel Kurulu’nda aรงฤฑkladฤฑ. Bu karara gรถre Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn adeta omurgasฤฑnฤฑ oluลturan Araลtฤฑrma ve Para Politikasฤฑ, Bankacฤฑlฤฑk ve Finansal Kuruluลlar, Piyasalar ile ฤฐletiลim ve Dฤฑล ฤฐliลkiler genel mรผdรผrlรผklerine de รงalฤฑลan personelin tamamฤฑ, ฤฐstatistik, รdeme Sistemleri ve Yapฤฑsal Ekonomik Araลtฤฑrmalar genel mรผdรผrlรผklerindeki personelin ise bir kฤฑsmฤฑ 1 Ocak-30 Nisan 2020 tarihleri arasฤฑnda ฤฐstanbul’da kurulacak รงalฤฑลma ofislerine taลฤฑnacak.
2400 PERSONEL TAลINACAK
Taลฤฑnma kararฤฑnฤฑ sert dille eleลtiren Lรผtfรผ Tรผrkkan, Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn kanununda yรถnetim yerinin aรงฤฑkรงa Ankara yazdฤฑฤฤฑnฤฑ, bu nedenle taลฤฑnma iลleminin kanuna aykฤฑrฤฑ yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Tรผrkkan, yaklaลฤฑk 2 bin 400 personelin ฤฐstanbul’a taลฤฑnmak zorunda kalacaฤฤฑnฤฑ belirtirken, โBu personel ฤฐstanbul’da Ataลehir ekonomisi iรงin ve orada malum birtakฤฑm mรผteahhitlerin konutlarฤฑ iรงin talep yaratacak.
Ankara ise รถnemli talep kaybฤฑyla karลฤฑ karลฤฑya kalacak. Eฤitim รถฤretim yฤฑlฤฑnฤฑn ortasฤฑnda bรถyle bir taลฤฑnma รงalฤฑลanlarฤฑn ailelerini sฤฑkฤฑntฤฑya sokacak. Banka yetiลmiล insan kaynaฤฤฑnฤฑ kaybedecek. MB bir itfaiye gibidir, finansal bir sorun รงฤฑktฤฑฤฤฑnda yangฤฑnฤฑn sรถndรผrรผlmesi iรงin Hazinenin bulunduฤu lokasyonda olmasฤฑ ลarttฤฑr. Merkez Bankasฤฑ’nฤฑ ฤฐstanbul’a taลฤฑmanฤฑn Ankara alerjinizden baลka hiรงbir gerekรงesi olamazโ dedi.
รOK BรYรK MASRAF YAPILACAK
Merkez Bankasฤฑ, ฤฐstanbul รmraniye’de TMSF’ye ait bir binaya kiracฤฑ olacak. Aynฤฑ ลekilde ฤฐstanbul’a gรถtรผrรผlen BDDK da Esentepe’de kiralฤฑk gรถkdelene gitmiลti. Merkez Bankasฤฑ, รงok bรผyรผk masraf yapฤฑlacaฤฤฑ sรถylenen TMSF binasฤฑnda 2022’ye kadar geรงici kalacak ve tฤฑpkฤฑ BDDK gibi finans merkezinde inลaatฤฑ sรผren binaya taลฤฑnacak. Yani Merkez de BDDK gibi Ankara’dan gitme uฤruna iki kez taลฤฑnmak zorunda kalacak. (Sรถzcรผ)







