Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), enflasyonun ana eฤiliminin gerilediฤine ve iรง talebin zayฤฑf seyrettiฤine iลaret ederek haziran ayฤฑ politika faizini yรผzde 37 seviyesinde sabit bฤฑraktฤฑ. Piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn genel tahmini de faiz oranฤฑnฤฑn ilgili dรผzeyde tutulacaฤฤฑ yรถnรผndeydi.
Para Politikasฤฑ Kurulu, kรผresel jeopolitik risklerin ve Orta Doฤu’daki savaล durumunun enflasyonist etkileri devam ederken operasyonel sฤฑnฤฑrlarฤฑ da korudu. Gecelik vadede borรง verme faiz oranฤฑ yรผzde 40’ta, gecelik vadede borรงlanma faiz oranฤฑ ise yรผzde 35,5 seviyesinde sabit tutuldu.
Banka tarafฤฑndan yayฤฑmlanan karar metninde, yฤฑlฤฑn ilk aylarฤฑndaki yรผkseliลin ardฤฑndan nisan dรถneminde artan enflasyonun ana eฤiliminin, mayฤฑs ayฤฑnda bir miktar gerilediฤi belirtildi. Jeopolitik geliลmeler eลliฤindeki belirsizlikler neticesinde enerji fiyatlarฤฑnda oynaklฤฑk ve yรผksek seyrin sรผrdรผฤรผnรผ ifade eden TCMB, yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤine ait verilerin iktisadi faaliyetin yavaลlamaya devam ettiฤini gรถsterdiฤini, รถncรผ gรถstergelerin de iรง talepteki zayฤฑf seyrin sรผrdรผฤรผne iลaret ettiฤini vurguladฤฑ.
| Faiz Tรผrรผ / Gรถsterge | Mevcut Faiz Oranฤฑ (%) | Durum / Deฤiลim |
| TCMB Politika Faizi (Bir Hafta Vadeli Repo) | Yรผzde 37,00 | Sabit Bฤฑrakฤฑldฤฑ |
| Gecelik Borรง Verme Faiz Oranฤฑ | Yรผzde 40,00 | Sabit Bฤฑrakฤฑldฤฑ |
| Gecelik Borรงlanma Faiz Oranฤฑ | Yรผzde 35,50 | Sabit Bฤฑrakฤฑldฤฑ |
| ฤฐรง Talep ve ฤฐktisadi Faaliyet | – | Yavaลlama Sรผrรผyor |
Toplantฤฑ bazlฤฑ yaklaลฤฑm ve makroihtiyati adฤฑmlar mesajฤฑ
Fiyat istikrarฤฑ saฤlanana kadar sรผrdรผrรผlecek sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ duruลunun talep, dรถviz kuru ve beklenti kanallarฤฑ รผzerinden dezenflasyon sรผrecini gรผรงlendireceฤini bildiren TCMB, politika faizine iliลkin atฤฑlacak adฤฑmlarฤฑn enflasyon gerรงekleลmeleri ile ana eฤilimi gรถzeterek belirleneceฤini kaydetti.
Para politikasฤฑ kararlarฤฑnฤฑn enflasyon gรถrรผnรผmรผ odaklฤฑ, toplantฤฑ bazlฤฑ ve ihtiyatlฤฑ bir yaklaลฤฑmla alฤฑndฤฑฤฤฑ, gรถrรผnรผmde belirgin bir bozulma olmasฤฑ durumunda ise duruลun sฤฑkฤฑlaลtฤฑrฤฑlacaฤฤฑ aktarฤฑldฤฑ. Karar metninde likidite koลullarฤฑyla ilgili mesajlar korunurken, kredi ve mevduat piyasalarฤฑnda รถngรถrรผlenin dฤฑลฤฑnda geliลmeler olmasฤฑ halinde parasal aktarฤฑm mekanizmasฤฑnฤฑn ilave makroihtiyati adฤฑmlarla destekleneceฤi, likidite yรถnetimi araรงlarฤฑnฤฑn ise etkili ลekilde kullanฤฑlmaya devam edileceฤi paylaลฤฑldฤฑ.
TCMB’nin karar aรงฤฑklamasฤฑ

Merkez Bankasฤฑ Para Politikasฤฑ Kurulu’nun faiz oranlarฤฑna iliลkin duyurusu ลu ลekilde:
Para Politikasฤฑ Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranฤฑnฤฑn yรผzde 37’de sabit tutulmasฤฑna karar vermiลtir. Kurul ayrฤฑca, Merkez Bankasฤฑ gecelik vadede borรง verme faiz oranฤฑnฤฑ yรผzde 40’ta, gecelik vadede borรงlanma faiz oranฤฑnฤฑ ise yรผzde 35,5’te sabit tutmuลtur.
Yฤฑlฤฑn ilk aylarฤฑndaki yรผkseliลinin ardฤฑndan enerji fiyatlarฤฑnฤฑn da etkisiyle nisan ayฤฑnda artan enflasyonun ana eฤilimi, mayฤฑs ayฤฑnda bir miktar gerilemiลtir. Jeopolitik geliลmeler eลliฤindeki belirsizlikler neticesinde enerji fiyatlarฤฑnda oynaklฤฑk ve yรผksek seyir sรผrmektedir.
ฤฐlk รงeyreฤe ait veriler iktisadi faaliyetin yavaลlamaya devam ettiฤini gรถsterirken, รถncรผ veriler iรง talepteki zayฤฑf seyrin sรผrdรผฤรผne iลaret etmektedir. Jeopolitik geliลmelerin maliyet kanalฤฑ, iktisadi faaliyet ve beklenti kanalฤฑ รผzerinden enflasyon gรถrรผnรผmรผne etkileri yakฤฑndan takip edilmektedir.ย
Fiyat istikrarฤฑ saฤlanana kadar sรผrdรผrรผlecek sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ duruลu talep, kur ve beklenti kanallarฤฑ รผzerinden dezenflasyon sรผrecini gรผรงlendirecektir. Kurul politika faizine iliลkin atฤฑlacak adฤฑmlarฤฑ; enflasyon gerรงekleลmelerini, ana eฤilimini ve beklentilerini gรถz รถnรผnde bulundurarak ara hedeflerle uyumlu biรงimde dezenflasyonun gerektirdiฤi sฤฑkฤฑlฤฑฤฤฑ saฤlayacak ลekilde belirleyecektir.
Para politikasฤฑ kararlarฤฑ enflasyon gรถrรผnรผmรผ odaklฤฑ, toplantฤฑ bazlฤฑ ve ihtiyatlฤฑ bir yaklaลฤฑmla alฤฑnmaktadฤฑr. Enflasyon gรถrรผnรผmรผnde belirgin ve kalฤฑcฤฑ bir bozulma olmasฤฑ durumunda para politikasฤฑ duruลu sฤฑkฤฑlaลtฤฑrฤฑlacaktฤฑr. Kurul enflasyon รผzerindeki yukarฤฑ yรถnlรผ risklere karลฤฑ ihtiyatlฤฑ duruลunu vurgulamฤฑลtฤฑr.
Kredi ve mevduat piyasalarฤฑnda รถngรถrรผlenin dฤฑลฤฑnda geliลmeler olmasฤฑ halinde parasal aktarฤฑm mekanizmasฤฑ ilave makroihtiyati adฤฑmlarla desteklenecektir. Likidite koลullarฤฑ yakฤฑndan izlenmeye ve likidite yรถnetimi araรงlarฤฑ etkili ลekilde kullanฤฑlmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarฤฑnฤฑ enflasyonu orta vadede yรผzde 5 hedefine ulaลtฤฑracak parasal ve finansal koลullarฤฑ saฤlayacak ลekilde belirleyecektir. Kurul, kararlarฤฑnฤฑ รถngรถrรผlebilir, veri odaklฤฑ ve ลeffaf bir รงerรงevede alacaktฤฑr.
Para Politikasฤฑ Kurulu Toplantฤฑ รzeti beล iล gรผnรผ iรงinde yayฤฑmlanacaktฤฑr.
Kritik Sorular

TCMB haziran ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnda politika faizini yรผzde kaรงta sabit tuttu?
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ, piyasa beklentilerine paralel olarak haziran ayฤฑ politika faiz oranฤฑnฤฑ deฤiลtirmeyerek yรผzde 37 seviyesinde sabit bฤฑrakmฤฑลtฤฑr.
Merkez Bankasฤฑ karar metninde iรง talep ve iktisadi faaliyete dair hangi tespitler รถne รงฤฑktฤฑ?
Yayฤฑmlanan metinde, ilk รงeyrek verilerinin iktisadi faaliyette yavaลlamaya iลaret ettiฤi ve รถncรผ gรถstergelerin iรง talepteki zayฤฑf seyrin sรผrdรผฤรผnรผ ortaya koyduฤu ifade edilmiลtir.







